joi, 5 iulie 2018

Pe simezele Capitalei




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


2 iulie - 2 august 2018





    O multitudine de abordări și referințe - de la pictura renascentistă la reflectări personale asupra momentului și locului în care trăim - ce explorează resursele semantice ale imaginii fotografice în contextul vizual contemporan sunt însumate în expoziția de final de studii (master și licență), propusă de studenții departamenului Fotografie și Imagine Dinamica din cadrul Universității Naționale de Arte, București.
   Diversitatea de discursuri artistice propune traversarea unor experiențe creative ce introduc privitorul într-un parcurs deopotrivă emoțional, ludic și surprinzător.
   Perspectivele care se întâlnesc în spațiul expoziției sunt: co-creație și apropriere prin prelucrarea unor detalii din materiale publicitare (Ioana Măcinic) sau însușirea unor imagini fotografice iconice (Cătălina Cosma), invizibilul vizibil – exercițiu de accesibilizare a imaginii fotografice pentru a putea fi înțeleasă de o persoană cu deficiențe de vedere (Andreea Călărașu), revizitarea tehnicilor vechi fotografice prin instalație sau carte de artist (Dragoș Andriana), construcția cuplului tradusă prin elemente grafice (Andrei Baranovschi), corpul uman revelat tactil-vizual prin straturi translucide (Emilia Timofte), relația cu istoria recentă – revizitarea Revoluției din 1989 (Andrei Tomescu) sau re-conturarea istoriei colective prin istoria personal (Doina Domenica Cojocaru-Thanasiadis), activar ea arhivei personale ca sursă de inspirație – intervenții pe fotografii (Ana Negoiță), realitate și iluzie (George Mocanu), construirea poetică a imaginii – traducerea vizuală a unor poeme (Alexandra Tomescu), imaginea=aur – fragilitatea lumii vizuale (Sorin Moisescu), supravegherea dezvoltării urbane (Nicolae Coșniceru), natura/spațiu urban - copaci supraviețuind mediului urban invaziv (Vlad Brăteanu) sau ritualul păgân de aducere a ploii (Călin Ovidiu).




Secvențe




Expoziție de fotografie 


Cristina Bacicu Botez 


Galeria Cozia, Râmnicu Vâlcea 


6 iulie 2018





Vacanțele și concediile în perioada comunistă




Muzeul Județean Buzău 


10 iulie - 26 august 2018





   Este vacanță, este perioada concediilor. Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Bld. Nicolae Bălcescu, nr. 50, jud. Buzău, reprezentat legal de către dr. Daniel Costache, în calitate de Manager, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, anunță organizarea expoziției Vacanțele și concediile în perioada comunistă.
   Expoziția va fi vernisată în data de 10 iulie 2018, ora 12:00, la sediul central al instituției (Sala de expoziții temporare - parter) și va putea fi vizitată până în data de 26 august 2018.
Intrarea la vernisaj este gratuită.
   Un moment mult așteptat este perioada vacanțelor și a concediilor. Atât astăzi, cât și în perioada comunistă, relaxarea și distracția în această perioadă a anului reprezintă un moment de bucurie atât pentru copii cât și pentru adulți. La mare sau la munte, în hotel sau la cort, cu trenul sau cu mașina concediul are o semnificație aparte. Dacă acum 30-40 de ani limitați de resurse, de oferte și de posibilitățile de informare, părinții și bunicii noștri aveau parte de vacanțe memorabile, astăzi site-urile de profil, precum și plaja largă de oferte ne asigură alte posibilități. Cu toate acestea, concediul este unul dintre momentele de bucurie maximă de peste an. Vă invităm să retrăim istoria și să ne amintim ”cum era odată”.
Programul de vizitare: Marți – Duminică: 10:00 – 18:00; Luni: închis

"Eram tânără şi frumuşică în rolul cameristei sexy a lui Nea Mărin"




Să ne cunoaștem artiștii 


Adina Popescu





Cine-portret publicat în Magazin Cinematografic 1974. Decembrie 1973.


Dragostea începe vineri și urcușul cinematografic în 1973 - Adina Popescu.
În fundal, în partea dreaptă, se vede Biserica Sfântul Ioan-Nou, translată în 1986.
Cei care nu știu și de ce îi invit respectuos să se informeze... 





Interviu (realizat de Viorel Bindea) publicat în Almanah Cinema 1974. 
Decembrie 1973.

***Alte infotmații despre acest artist puteți găsi și aici:

Biografie Adina Popescu - Adina Popescu - CinemaRx


Spațiul din literă




Arta plastică contemporană românească 


Teodora Axente 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


13 iunie - 8 iulie 2018





Cu ce ne lăudam prin...'73




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile - Reclame




































Reclame publicate în Almanah Cinema 1974. Decembrie 1973.

Exaponatul lunii iulie




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu


Râmnicu Vâlcea 


iulie 2018





Exponatul lunii iulie este o medalie militară englezească de război.
   Această medalie i-a fost acordată lui Grigore Roman odată cu medalia românească Virtutea Militară.
Medalia este din argint, de formă rotundă, având diametrul de 35 de milimetri.
  Pe avers este bustul regelui George al V- lea, cel care în timpul Primului Război Mondial era Rege al Marii Britanii şi Împărat al Indiei şi care a schimbat la 17 iulie 1917 numele Casei Regale Britanice în Casa de Windsor din Casa de Saxa Cobourg Gotha. Bustul este înconjurat de cuvintele « GEORGIUS V BRITT. REX ET IND IMP » - GEPRGE AL V-LEA REGELE BRITANIEI ŞI ÎMPĂRATUL INDIEI.
   Pe revers stă scris în engleză : « GR. FOR BRAVERY IN THE FIELD ». PENTRU VITEJIE PE CÂMPUL DE LUPTĂ; GR fiind iniţialele lui Grigore Roman. Textul este înconjurat de o cunună de lauri, iar deasupra sa este o coroană.
Medalia are o panglică în 3 culori: negru, alb şi roşu.

Wabi-Sabi




Lansare de carte 


Francesc Miralles 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


12 iulie 2018 




   Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă joi, 12 iulie, ora 19Ș00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38), la lansarea romanului Wabi-Sabi al celebrului scriitor spaniol Francesc Miralles.
   Wabi-Sabi, roman de arheologie sentimentală își transportă cititorii într-o Japonie senzuală, exotică, plină de contraste, este continuarea bestsellerului Humanitas Fiction Iubire cu <i> mic. 
   La eveniment vor participa Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Barton, scriitoare și Nona Rapotan, editor coordonator, Bookhub.ro.
  În partea a doua a evenimentului, conceptul de wabi-sabi, care ilustrează frumusețea lucrurilor imperfecte și efemere, va fi evidențiat printr-un atelier japonez coordonat de Serban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane. Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.
   "Wabi-Sabi este, ca și Iubire cu «i» mic, o poveste care te învăluie într-o mare de sentimente și emoții fascinante. Este o lecție de viață. O formă de a vedea și de a înțelege lumea. E de necrezut că poți descoperi atâtea lucruri în atât de puține pagini. Francesc Miralles e unic, și lumea sa este infinită.“ (El Sótano de los Sueños Blog)
   Eveniment realizat în parteneriat cu Departamentul de Studii Asiatice, Universitatea Româno Americană.
Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.