miercuri, 20 iunie 2018

Orașul Artiștilor




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț 


15 - 30 iunie 2018





   Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț vă invită la Galeria Lascăr Vorel, în perioada 15-30 iunie 2018, să vizitați expoziția Orașul Artiștilor dedicată Zilei Municipiului Piatra-Neamț.
   Expun: Grigore Agache, Mihai Agape, Dumitru Bezem, Dumitru Bostan, Mircea Ciacâru, Gheorghe Cuciureanu, Corina Dănilă, Ștefan Diaconu, Oana Gavriliu, Lucian Gogu-Craiu, Radu Macavei, Mariana Papara, Ștefan Potop, Mircea Romanescu, George Romila, Lucian Tudorache, Florin Zaharescu.
Vernisajul va avea loc vineri, 22 iunie 2018, ora 17:00.
Prezintă criticul de artă Lucian Strochi.

Comori din Arhivele Naționale




Memorialistica Reginei Maria - o pagină din istoria României 


Sorin Cristescu 


Arhivele Naționale ale României, București 


27 iunie 2018







Meseriași și negustori în Bucureștii de altădată




Colecții și Colecționari 


Șoseaua Kiseleff, București 


29 iunie - 1 iulie 2018






Ziua Universală a Iei - Cămașa tradițională cu altiță




Prezențe românești peste hotare 


Muzeul Bucovinei 


Consulatul General al României, Cernăuți, Ucraina 


22 iunie - 22 iulie 2018





   În cadrul manifestărilor de promovare a patrimoniului cultural național al românilor de pretutindeni, Muzeul Bucovinei marchează Ziua Universală a iei la Consulatul General al României în Cernăuți.
   În perioada 22 iunie – 22 iulie a.c., Serviciul Etnografie organizează expoziția Cămașa tradițională cu altiță care cuprinde imagini cu mostre de altițe și cămăși tradiționale care datează din secolul al XIX-lea și care fac parte din colecția veche a muzeului, documente etnografice ale patrimoniului cultural.
   În cadrul acestei manifestări culturale în Anul european al patrimoniului, va fi susținută și o conferință legată de valoarea și autenticitatea cămășii tradiționale cu altiță, marcă identitară a portului popular românesc .
   Expoziția are loc ca urmare a colaborării instituționale între Consulatul General al României în Cernăuți și Muzeul Bucovinei, prin parteneriatul de susținere a proiectelor culturale dedicate obiceiurilor și tradițiilor populare românești.

Ziua SilvanIEI




Șimleu Silvaniei 


22 iunie 2018






Omagiu lui Caragiale




Muzeul Ion Luca Caragiale 


Ploiești 


22 iunie 2018





   Vă invităm vineri, 22 iunie 2018, începând cu ora 10:00, la sediul Muzeului Ion Luca Caragiale din Ploieşti, str. Kutuzov nr. 1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, să-l omagiem pe genialul dramaturg Ion Luca Caragiale (1852-1912), la 106 ani de la trecerea în eternitate, cel care a dăruit românilor o operă cu un caracter profund moralizator, în care a surprins cu acuratețe tipologii umane actuale și astăzi.
    La eveniment vor participa membrii trupelor de teatru laureate la cea de-a XXI-a ediție a Concursului interjudețean de interpretare artistică a personajelor caragialiene Caragiale, contemporanul nostru. Micii actori vor porni într-o paradă a costumelor de epocă spre bustul scriitorului de pe Bulevardul Independenței, unde vor pune în scenă câteva dintre operele dramaturgului, iar elevi de la Palatul Copiilor Ploiești, clasa de chitară clasică, și de la Zonta Club Ploiești vor susține un scurt moment artistic.
   În semn de respect pentru prozatorul considerat de George Călinescu cel mai mare dramaturg român, se vor depune flori la statuile lui Ion Luca Caragiale din curtea muzeului care îi poartă numele și de pe Bulevardul Independenței din Ploiești, orașul copilăriei sale.

Pe simezele sighișorene




Arta plastică contemporană românească 


Maria-Ana Cociș 


Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor, Sighișoara 


22 iunie - 6 iulie 2018





Pălăria Președintelui




Lansare de carte 


Antoine Laurain 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


26 iunie 2018




   Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, 
ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38). la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului Pălăria Președintelui, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.
    La lansare vor participa, alături de Antoine Laurain, Marius Constantinescu și Mihaela Dedeoglu, jurnaliști culturali și Adina Dinitoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
   Pălăria Președintelui (Le Chapeau de Mitterrand) a fost ecranizat în 2014 în regia lui Robin Davis. Tradus în peste 15 limbi, în Marea Britanie a intrat în Kindle Top 5 și a devenit Waterstone Book Club Choice în 2013; în SUA, tot în 2013, a fost selectat pentru ABA’s Indies Introduce Debut Authors, iar în Germania s-a aflat pentru mai multe săptămâni în 2016 printre primele zece titluri din topul publicației Der Spiegel.
    Partener al evenimentului: Institutul Francez. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.

MândrIA românească în cămașa strămoșească




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


22 iunie 2018





   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită vineri, 22 iunie 2018, ora 11:00, la sediul său din Ploiești, strada Toma Caragiu nr. 10, să celebrăm Ziua Universală a Iei.
   La miezul zilei, în prag de Sânziene, vă așteptăm cu drag să trăim împreună mândrIA românească în cămașa strămoșească.
   O pledoarie pentru IE, o microexpoziție de cămăși și costume tradiționale românești datând de la începutul secolului al XX-lea, o prezentare a portului prahovean, toate acestea vor fi susținute de spectacolul de canto și dansuri populare Ce frumoasă ești, măreață cămașă, mândrIA Prahovei!
   Evenimentul, realizat în colaborare cu Palatul Copiilor din Ploiești, este organizat pentru a IV-a oară în județul Prahova, ca urmare a inițiativei lansate în anul 2013 de către comunitatea on-line La Blouse Roumaine.
  Să purtăm cununi de spice pentru fete și flori în brâu pentru neveste, cu albastră cicoare și sulfină tămăduitoare prinsă la pălărie pentru feciori și bărbați. Haideți să ne unim, ca să ne înveselim și să încingem hora mare de Drăgaică alături de invitații noștri: Grupul Folcloric Trandafirul – coordonator prof. Cristina Nicoleta Stănescu, împreună cu ansamblul Rapsodia Prahovei – coordonator prof. Sorin Petre.
   Vizitatorii care vor veni la muzeu îmbrăcați în cămașă populară au acces gratuit în expozițiile tematice. (Muzeograf, Ioana Constantin)

Pe simezele Capitalei - Dezmărginiri vitale




Arta plastică contemporană românească 


Neculai Ghe. Iorga 


Cercul Militar Național, București 


11 - 28 iunie 2018




   Între 11 și 28 iunie 2018, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, putem vizita expoziția aniversară a pictorului Neculai Ghe. Iorga, prilejuită de împlinirea a 85 de ani. Aici ne întâmpină reprezentări plastice din care se desprinde o accentuată vitalitate, cromatica aferentă fiind situată în siajul dezmărginirilor. Evidente pulsiuni ascendente animă substanța tablourilor expoziției. Sunt observabile complexe accente amintind de beatitudine, de o plenară stare pozitivă a ființei. Anumite abstractizări, ca în cazul unor potențiale Veneții, conferă noi valențe laturilor enigmei. Nu lipsesc nici tușele eterice, menite a potența efuziunile imaginative ale privitorilor. Absolut remarcabilă expoziția lui Neculai Ghe. Iorga, spațiu prielnic delectărilor estetice.Expoziția este deschisă zilnic, între orele 11:00 – 19:00. Intrarea liberă.

Eminescu: Kavita / Eminescu: Poezii




Lansare de carte 


Mihai Eminescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


22 iunie 2018



   Editura Cununi de stele și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la lansarea cărții Eminescu: Kavita / Eminescu: Poezii, ediție bilingvă, bengali-română, traducerea în bengali fiind realizată de Amita Bhose, profesoară, traducătoare, exegetă a operei eminesciene – cu doctorat în Eminescu. Evenimentul va avea loc în aer liber, în grădina Muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la ora 18:00.
Participă: 
Excelența Sa Thanglura Darlong, ambasadorul Indiei la București
Partha Ray, consilier al ambasadei Indiei la București
Carmen Mușat-Coman, editura Cununi de stele
- Iuliana Nălățan va susține un recital de dans clasic indian.
- Actrița Rodica Mandache și studenții săi vor da glas poeziei eminesciene.
Amfitrion - Loreta Popa, Muzeul Național al Literaturii Române
    În 1972 Uniunea Scriitorilor din România i-a acordat Amitei Bhose premiul pentru traducerea lui Eminescu în limba bengali.
Ediția de față a apărut cu sprijinul financiar al Ambasadei Indiei la București.
Intrarea este liberă, în limita locurilor posibile.