marți, 19 iunie 2018

Femeile de pe front (1916–1918)




Prezențe românești peste hotare 


Veneția, Italia 


3 - 19 iulie 2018





   La data de 3 iulie 2018, începând cu ora 18:00, va fi inaugurată la Veneţia, la sediul Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone (Dorsoduro, 1392, 30123 Veneţia VE) al Universităţii Ca’ Foscari expoziţia Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ce va fi deschisă publicului până în data de 19 iulie, de luni până sâmbătă între orele 10:00 şi 19:00 şi duminică între 15:00 şi 19:00. Intrarea este liberă.
   La inaugurare vor lua cuvântul Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Cornel Ilie din partea Muzeului Naţional de Istorie a României şi Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.
  Curatorii Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României) propun un excursus documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini refugiaţii şi orfanii de război. Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a Serviciului de Ambulanţă a fost esenţială.

Inaugurarea Parcului Istoric




Agenția de Știri Bune


Fâlciu-Bogdănești 


23 iunie 2018





Alba ca Zăpada




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Țăndărică







Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, nr. 4, 1 noiembrie 1956.

Magie în lumea semințelor




Muzeul de Științele Naturii 


Suceava 


22 iunie - 22 iulie 2018





   În perioada 22 iunie-22 iulie 2018 la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava va putea fi vizitată expoziţia temporară intitulată Magie în lumea seminţelor.
   La această manifestare muzeală (organizată de biolog dr. Oleniuc Florentina –Carmen) a participat şi colectivul profesoral al Liceului Tehnologie Special Bivolărie, cu lucrări artistice despre seminţe, realizate de elevi cu deficienţe auditive.
    Tot pentru prima dată s-a tradus un rezumat al expoziţiei despre seminţele plantelor cultivate, în limbaj mimico-gestual. In expoziţie se vor regăsi peste o sută de tipuri de seminţe, provenit doar de la plante cultivate, atât ierboase cât şi lemnoase, din ţară şi din străinătate. Vizitatorii vor găsi informaţii preţioase despre utilitatea seminţelor în alimentaţie şi în scop curativ, cât şi despre efectele lor nocive asupra activităţilor cotidiene umane.
    Vernisajul va avea loc în data de 22 iunie 2018, ora 10:00, în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii.

Ia românească – simbol al identității naționale




Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


11 iunie 2018




   Pe costumul popular românesc, "pe ii în special, au poposit sori și stele, râuri și ape în șiroire, flori și frunze, Arbori ai Vieții, Coloane ale cerului, toate acestea în combinații de mare finețe, echilibru și armonie”, precizează Monica Dușan, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad, secție a MCDR. "Deși ia zărăndeană a ultimei jumătăți de secol este cunoscută și recunoscută pentru sobrietatea, eleganța și finețea cusăturilor sale de influență bucuimănească, care apar pe spuma albă a pânzei ca o broderie extrem de migăloasă, de culoare neagră, ia zărăndeană de la începutul secolului XX se prezenta într-o mare varietate de culori, de la roșu, galben, cărămiziu, până la nuanțe de albastru, violet și verde”, mai menționează curatoarea expoziției.
   Expoziția Ia românească – simbol al identității naționale este o acțiune prin care Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva dorește să promoveze piese din patrimoniul secțiilor din teritoriu, astfel încât un număr cât mai mare de vizitatori să le poată admira și în alte spații, prin intermediul expozițiilor itinerante.
Vă așteptăm!

Sinuciderea Ielelor




Lansare de carte 


Ana Mănescu 


Blueberry Garden & Bistro, București 


23 iunie 2018




   "Și dacă destinul său era tocmai cel de care încercase să fugă? Și dacă nu avea, de fapt, de ales?”
   Vă aștept cu drag în Noaptea de Sânziene pentru a sta la povești despre destin și alegeri, despre imersiunea unei fete crescute la oraș în folclor și mitologie, despre culisele scrierii volumului Sinuciderea Ielelor și despre emoțiile pășirii, în sfârșit, în fantastic.
Alături de mine le voi avea pe Cristina Nemerovschi și pe Ana Maria Anghelescu.
O las pe Ana-Maria să vă spună de pe acum câteva vorbe despre carte:
   "Ana Mănescu nu scrie pentru oricine, fiindcă în cuvintele ei nu sunt povești despre simpla devenire a omului, ci mai mult despre zbuciumul sufletesc pe care preferăm să nu îl vedem. Poveștile Anei nu sunt despre ce e urât în viața noastră, ci despre negura care ne face deosebiți. Scriitura Anei expune o lume pe care deseori evităm să o explorăm, o lume în care lucrurile sunt cu susul în jos și nimeni nu are o problemă cu asta.
   După ce a experimentat cu o realitate acută în romanele alter.ego. și Stresul dintre orgasme și a făcut câțiva pași în lumea fantasticului prin volumul de proză scurtă Quasar, Ana Mănescu trece de-a binelea granița fantasticului cu noul său volum de povestiri, Sinuciderea Ielelor. Incluzând teme și motive populare, precum și personaje familiare din basmele copilăriei noastre, Sinuciderea Ielelor cuprinde un univers matur construit, plin de emoții și răsturnări neașteptate de situație.”
Ne vedem sâmbătă,
Ana
P.S. Mulțumiri pentru găzduire lui Alex Andronic și pentru afiș și copertă lui Alex Voicescu.

Ziua Porților Deschise




Rezervația Arheologică Budureasca 


ediția a IV-a, 21 iunie 2018




   Joi, 21 iunie 2018, ora 12:00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează Ziua Porților Deschise la Rezervația Arheologică Budureasca. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
   Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni și identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Valea Budureasca este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze și pe trecutul său. În ceea ce privește oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală și au redat contemporaneității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
       La crearea unei identități bine definite contribuie deopotrivă locurile, cât și oamenii.    
   Identitatea este o problemă de interdependență dintre acești doi factori. O identitate se construiește greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conștientizată și promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autoritățile locale, alături de comunitatea cercetătorilor, pentru a proteja și promova monumentele istorice, care constituie o bogăție a acestor locuri.
   Programul începe la ora 12:00 și se deschide cu comemorarea arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca și sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959, urmată de vernisarea expoziției fotodocumentare România centenară. Programul Național România 100 de ani. Cu acest prilej se va vizita expoziția de sit Arheologia Văii Budureasca care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca (dr. Bogdan Ciupercă).