joi, 7 iunie 2018

Mama și copiii ei




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Armatei







Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, nr. 5, noiembrie 1956.



Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, nr. 2, ianuarie 1957.



Puterea seminței




Muzeul Olteniei 


Craiova 


5 iunie 2018




   Expoziția Puterea seminței invită vizitatorul la o scurtă călătorie de cunoaștere și recunoaștere a unor tipuri de semințe și a rolului lor în viața organismelor vegetale și animale, căci puterea seminței își spune cuvântul în toate formele de viață de pe Pământ.
   Seminția vieții are aspecte variate întâlnite atât în regnul vegetal cât și în cel animal. O plantă dă naştere unei alte plante din specia ei cu ajutorul seminţelor, la fel cum insectele se metamorfozează pornind de la ou, cum păsările, mamiferele și oamenii iau naștere și se dezvoltă din embrioni.
   Pe lângă faptul că este furnizorul de energie și, ulterior (prin transformarea în plante), furnizorul de oxigen pentru aproape toate formele de viață existente, semințele reprezintă și hrană pentru specii variate de animale cum ar fi: forfecuța, botgrosul, porcul mistreț etc. și nu în ultimul rând pentru oameni.

Eminescu - intotdeauna...




Muzeul Theodor Aman 


București 


9 iunie 2018




   Muzeul Municipiului București vă invită sâmbătă, 9 iunie 2018, ora 19:00, la Spectacolul  Eminescu - întotdeauna..., spectacol comemorativ dedicat zilei de 15 iunie, la Muzeul Theodor Aman.
  Cu: actorii Marius Bodochi și Irina Movilă, Lorena Sanda (voce), Constantin Urziceanu (clarinet)
  Intrarea 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Theodor Aman, în termen de 30 de zile.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Petale florale




Arta plastică contemporană românească 


Angela Găurean 


Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Năsăud


7 iunie 2018





Muzeul Păpușilor




Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


ediția a XII-a, 6 - 24 iunie 2018




Câteva dintre păpușile "vedete” ale Teatrului Puck vor fi expuse la Muzeul de Artă
   Teatrul de Păpuși Puck, în colaborare cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca organizează, între 6 și 24 iunie, expoziția Muzeul Păpușilor. Manifestarea a ajuns la cea de-a 12-a ediție. A devenit o adevărată tradiție ca la fiecare final de stagiune păpușile, marionetele și decorurile care au animat cele mai iubite spectacole să poată fi admirate într-o expoziție.
   În fiecare zi, între orele 10:00 și 17:00, publicul va putea admira păpuși care au "jucat” în spectacole de referință ale Teatrului Puck, cum ar fi Aleodor Împărat, Vasilache și Mărioara, Păcală sau Ochiul Soacrei. Vernisajul va avea loc miercuri, 6 iunie, de la ora 12:00. Vor lua cuvântul realizatorii expoziției, Lucian Năstasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă și Emanuel Petran, directorul Teatrului de Păpuși Puck, precum și Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj. O parte dintre exponate sunt incluse și în expoziția de la Muzeul Ionel Floașiu din Câmpia Turzii, în perioada 23 mai - 3 iunie.
   Ca noutate, la această ediție a expoziției, studenți ai Universității de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca vor expune câteva serii de lucrări: ilustrații după povești din repertoriul Teatrului Puck, desene din seria În căutarea lui Puck, precum și idei pentru o emisiune de mărci poștale inspirate din repertoriul instituției.

Despre Teatrul de Păpuşi Puck

    Teatrul de Păpuşi Puck a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi Puck este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal WonderPuck, un eveniment dedicat întregii familii.