duminică, 3 iunie 2018

Pompieristice...




Utilizarea stingătoarelor de incendiu 





Broșură editată, în 10.720 exemplare, de Oficiul de Documentare Energetică
din cadrul Ministerului Energiei Electrice, 1971.


























Modă și mondenitate în spațiul românesc, epoca modernă




Lansare de carte 


Maria-Camelia Ene 


Muzeul Municipiului București 


7 iunie 2018





    Muzeul Municipiului București vă invită să participați la evenimentul de lansare a volumului Modă și mondenitate în spațiul românesc, epoca modernă - Veșminte și accesorii vestimentare din patrimoniul MMB, autor Dr. Maria-Camelia Ene. Cartea este prefațată de Dr. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.
    Întâlnirea cu autoarea volumului și invitații săi va avea loc la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu 2) joi, 7 iunie, ora 18:30.
   Cartea este o radiografie a modei urbane, în strânsă legătură cu domeniul artei și oferă o analiză a fenomenului artistic în perioada ulterioară domniilor fanariote, până la Primul Război Mondial. Lucrarea prezintă viața cotidiană, analizând lumea elitelor și preocupările mondene ale acestora. Costumul s-a schimbat destul de des, influențat fiind de întreaga viață politică, socială și economică. Preocuparea pentru frumos și eleganță în vestimentație nu a încetat. Astfel încât, veșmintele autentice, de epocă, din patrimoniul Muzeului Municipiului București prezintă un film al vieții urbane, cu transformările inerente.
    Autoarea descrie în lucrarea sa peisajul artistic românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, casele boierești și stilurile lor decorative. Un capitol aparte este dedicat modei în Principatele Române, respectiv costumului civil și uniformei militare în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aflăm detalii despre accesoriile de damă aferente toaletelor civile, adaptarea și interpretarea portului popular, dar și despre moda pentru bărbați, costume și încălțăminte. Este prezentată, de asemenea, protipendada și moda balurilor, fie ele publice sau private, în Principatele Române.
   Vor participa: Prof. univ. dr. Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei G. Oprescu al Academiei Române , Prof. univ. dr. Adina Nanu, Prof. univ. dr. Georgeta Filitti, istoric.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Pe simezele gălățene - De la subiect la obiect




Arta plastică contemporană românească 


Ion Anghel 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


5 iunie 2018




   Muzeul de Artă Vizuală are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției De la subiect la obiect semnată Ion Anghel, marți, 5 iunie, ora 18:00.
   Născut pe 17 februarie 1973 în București, Ion Anghel a absolvit în 1997, Academia de Artă Bucureşti, secţia pictură, în prezent fiind lector universitar doctor la Universitatea de Arte Bucureşti, catedra Pictură. Este membru fondator al Grupului Salmastru, fondator al galeriei Catacomba UNA, membru fondator al Galeriei UNARTE The Grand și președintele Comisiei de Onoare și Arbitraj a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Are numeroase expoziții personale și participări la expoziții de grup, tabere și simpozioane, în țară și străinătate. Printre premiile obținute, menționăm: Premiul Artexpo (1992), Premiul special - Fleur d’Eau (1996), Premiul I la Concursul de pictură Accente şi amprente, Galeria Apollo Bucureşti (1999), Premiul pentru creaţie acordat de Casa de Licitaţie Monavissa, Târgul de Artă Gaudeamus, Bucureşti (2003), Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2004), Premiul de excelență pentru tinere talente acordat de Uniunea Națională a Patronatului Român (2007), Premiul Special, Bienala Internațională de Gravură Danubius (2016), Premiul „Mihail Grecu”, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, la Saloanele Moldovei (2017).
Vernisajul va avea loc în prezența artistului.

Ce-am avut...de la Electro-Argeș




România de-altădată 


Electrocasnice 


Radiator cu turbină rt 1




Prospect, sfârșitul anilor '70.











...pedagog, militant și luptător pentru emanciparea românilor...




Nicolae Droc-Barcian 


Giurgiu 


5 iunie 2018




   Muzeul Judetean Teohari Antonescu va organiza, marți, 5 iunie, de la ora 11:00, o expoziție despre Nicolae Droc-Barcian, personalitate multiplă, dascăl devotat învățământului giurgiuvean, director timp de 40 de ani al Gimnaziului Ion Maiorescu, creator de conștiințe, luptător pentru Unirea României și... singurul giurgiuvean despre care se știe cu siguranță că a participat la înfătuirea acesteia, la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Evenimentul este prilejuit de lansarea a două cărți aflate sub semnul Centenarului ale unor profesori universitari doctori, dintre care prof. univ. dr. Ștefan Păun ne face bucuria de a apărea cu un volum despre personalitatea ilustrului dascal, iar prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu un volum de mărturii documentare privind Marea Unire.

Fotbal din orașul "găzarilor"




Din istoria sportului românesc 


Petrolul Ploiești