joi, 17 mai 2018

Amintiri din război...




Lansare de carte 


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacău 


18 mai 2018





Bisericile cetăți ale sașilor din Ardeal




România de-altădată 


Academician George Oprescu (1881 - 1969)






Lucrare probabil prezentată în cadrul unor lucrări/prelegeri
ale Academiei Române.
Eu am citit-o pe nerăsuflate.
Ulterior, sub același titlu, va publica o  monografie mult mai amplă
(284 pagini, numeroase fotografii).
La Editura Academiei Române, intr-un tiraj de 1500 exemplare. 1957.






















***Rezumatele (în limba rusă și franceză) nu vi le mai prezint.
Bănuiesc că știți și de ce... 


Acad. G. Oprescu la 80 de ani. Cu prilejul acestei aniversări,
la Academia R.P. Romîne are loc, astăzi după-amiază (15 decembrie 1961 - n.a.),
o ședință festivă.








Articol publicat în Contemporanul, nr. 50. Vineri, 15 decembrie 1961.

Mai multe despre acest profesor academician puteți afla de aici:

George Oprescu - Wikipedia


În artă prin diversitate




Arta plastică contemporană românească 


Valeriu Jabinschi 


Galeria de Artă ARTEX, Râmnicu Vâlcea 


18 mai 2018





Bilanț pe...1983




Prezențe românești peste hotare




Eugenia Moldoveanu. 








Articol publicat în Scena Lirică, Nr. 3. 1984.
Editor: Opera Română, București.


De Noaptea Muzeelor...Medieșene





Muzeul Municipal Mediaș 


19 mai 2018





Trei comedii




Lansare de carte 


Aristofan 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


19 mai 2018




  Editura Humanitas vă invită sâmbătă, 19 mai, ora 17:00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o seară dedicată celor trei piese ale lui Aristofan din volumul Trei comedii. Lysistrata, Viespile, Belșugul (Plutos), publicat de Editura Humanitas în traducerea în versuri, cu introducere și prefață de Andrei Cornea și ilustrații de Mihail Coșulețu. Marina Constantinescu și Andrei Cornea vor participa la o discuție despre teatrul antic și critica politică și socială posibilă în democrația ateniană prin intermediul artei. Fragmente din cele trei piese din volum vor fi interpretate de Cristian Constantin și Onorina-Ghiulnara Djuvadov, studenți la UNATC.
   Cele trei piese din volum prezintă trei conflictele etern-umane, dar şi cu importante sublinieri politice: conflictul dintre sexe (Lysistrata), conflictul dintre generaţii (Viespile), conflictul dintre bogaţi şi săraci (Belşugul).
    "Am fost întrebat: la ce i-ar servi unui contemporan să citească fie şi numai cele trei piese de Aristofan pe care i le propun în volumul de faţă? Întrebarea nu-i fără sens: Aristofan a trăit acum aproximativ 2400 de ani; lumea lui era, sau cel puţin aşa ne-o închipuim, complet diferită de a noastră, la începutul secolului XXI. Alte ocupaţii, alte griji, alte bucurii, până la urmă altfel de oameni la el şi la noi, nu-i aşa? Şi atunci de ce i-am acorda bătrânului comediograf mai mult decât o atenţie de tip arheologic, şi nu i-am prefera în schimb lecturi mai actuale pentru orele libere?
   Chiar aşa, altfel de oameni la el şi la noi? Nu tocmai. Eu cred că distanţa dintre lumea lui şi a noastră e înşelătoare, căci nu sunt altfel oamenii în esenţa lor acum faţă de atunci, ci doar ambalajul lor, pentru a spune astfel, s-a schimbat destul, poate până la nerecunoaştere. …Să-l desfacem, şi ce să vezi: regăsim sub foile lui colorate omul dintotdeauna, prea puţin diferit de cel din epoca Atenei clasice pe care îl lua în derâdere Aristofan.
    Nu suntem şi noi vanitoşi ori invidioşi? Au pierit dintre noi demagogii, lăudăroşii şi flecarii? Nu mai există mincinoşi, zgârciţi, risipitori? Pe de altă parte, distribuţia inegală şi chiar nedreaptă a averilor e deja istorie? Certurile dintre generaţii, necazurile vârstei înaintate, problemele sexualităţii, ale educaţiei tinerilor s-au evaporat? Oare războiul a făcut loc păcii universale? Domnesc cumva pe lume libertatea şi buna-credinţă? Suntem noi în stare, cu toate mijloacele noastre tehnice, să trăim cu adevărat bine şi fericit? Întrebări retorice care dau a înţelege, fără urmă de îndoială, că omul profund nu s-a schimbat deloc şi că dramele lui au rămas tot aceleaşi de mii de ani.
    La ce bun să-l mai citim, deci, pe Aristofan? Poate chiar de-asta: ca să râdem de felul în care măiestrul poet face să prindă viaţă pe scenă, metodic şi cu o logică sui generis, absurdul la care adesea nu dorim să renunţăm cu totul; şi pentru ca apoi, în timp ce despachetăm ambalajele civilizaţionale, să observăm cu melancolie sursa şi obiectul râsului nostru – eternul lor miez neschimbător: noi înşine.“ (Andrei Cornea)
       Accesul la eveniment este gratuit, pe baza unei rezervări prin Eventbook aici: https://eventbook.ro/other/bilete-lansare-aristofan