miercuri, 16 mai 2018

Noaptea Muzeelor...buzoiene




Escapadă nocturnă - Călătorii culturale 


Buzău 


19 mai 2018




    Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, bld. Nicolae Bălcescu, nr. 50, reprezentat legal de către dr. Daniel Costache în calitate de manager anunță participarea în cadrul programului internațional Noaptea Muzeelor, ediția din anul 2018. Și anul acesta programul va fi unul amplu și va cuprinde mai multe evenimente cultural-educative și de agrement:
   Escapada Nocturnă, ed a II-a / trenulețele de agrement pe care buzoienii le cunosc de la ediția de anul trecut vor lega și în acest an principalele monumente istorice de pe teritoriul municipiului Buzău: Muzeul Județean Buzău – Palatul Comunal – Casa Vergu Mănăilă – Vila Albatros, cu mai multe puncte de oprire; de asemenea, programul de circulare al trenulețelor va fi următorul: 19 mai 2018: orele 10:00 – 13:00 Parcul Crâng și Parcul Tineretului; 19/20 mai 2018 orele 19:00 – 01:00 pe traseul amintit mai sus.
   Vizitarea expozițiilor de bază ale Muzeului Județean Buzău de la sediul central, intervalul orar 19:30 – 01:00:
- Epoca Neo-Eneolitică din zona Subcarpaților de Curbură;
- Epoca Bronzului din zona Subcarpaților de Curbură;
- Epoca Fierului din zona Subcarpaților de Curbură;
- Arheologia Mileniului I;
- Artă și Cultură Buzoiană;
- Colecția de telefoane;
- Colecția de numismatică;
- Colecția de tapiserie și artă grafică contemporană;
- Colecția Marieta și Bucur Chiriac;

Expoziții temporare:
- Ocolul Lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci;
- Rodul tainic. Sufletul Omului;

   La sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară Vergu Mănăilă, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău poate fi vizitată în același interval orar expoziția temporară Metafizic, semnată artist Daniela Frumușeanu.
   De asemenea Casa Memorială Vasile Voiculescu, sat Pârscov, com. Pârscov și Colecția Muzeală a Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți vor putea fi vizitate după același program.
   Parteneri ai evenimentului: Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman Buzău.
Intrarea este gratuită.

Partida de vânătoare




Lansare de carte 


Stelian Tănase 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


19 mai 2018



    Editura Vremea vă invită vineri, 18 mai, de la ora 19:00, la lansarea noului roman semnat de Stelian Tănase, Partida de vânătoare, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Elisabeta, nr. 38).
Invitați, alături de autor: Carmen Mușat, Octavian Soviany, Silvia Colfescu.
Lansarea va urmată de o sesiune de autografe.
Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook.

Partida de vânătoare

   Când nu mai ai decât două soluții pentru a scăpa de angoase – preotul sau psihologul – o poți alege pe a treia: să te apuci de scris un roman!
   Personajul principal din Partida de vânătoare este Țumpi, o femeie de 30 de ani, ce trăiește schimbarea prefixului sub forma tuturor crizelor posibile – sentimentală, profesională și de identitate. Părăsită la altar, fără un loc de muncă și nici un scop în viață, Țumpi se apucă de scris și evadează în universul propriei cărți, exploatându-și personajele emoțional și sexual pentru a câștiga faimă printre cititori.
    De-a lungul efortului creator, Țumpi se va prăbuși în toate capcanele scriitorului aspirant – consum de anxiolitice, neputința de a distinge între realitate și imaginație, pierderea inspirației, recenzii dintre cele mai surprinzătoare, distrugerea manuscrisului și… revolta personajelor.

Laureații Festivalului Cîntarea României




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




Scenă din Noaptea cea mai lungă de Doru Popovici: Marcel Roșca.




Cvartetul Polyphonic.


De la stânga la dreapta și de sus în jos:
Adina Iurașcu, Monica Teodorescu, 
Ionel Voineag, Stela Viorică. 


Nicoleta Iosifescu.


Palmares publicat în Scena Lirică, nr. 3. 1984.
Editor: Opera Română, București.

Festivalul internațional Poezia la Iași




Recital de poezie extraordinar 


Muzeul Unirii, Iași 


22 mai 2018





Confesiuni în culoare




Arta plastică contemporană 


Samar Draie 


Biblioteca Națională a României, București 


10 mai - 5 iunie 2018 





România e acasă




Casa Memorială Panait Istrati 


Brăila 


14 mai 2018




    Evenimentul de lansare a proiectului România e acasă, în cadrul Centenarului României Mari − expoziția fotodocumentară Panait Istrati, la Casa Memorială Panait Istrati (Grădina Publică).
    Proiectul cultural România e acasă, Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati este implementat de Muzeul Casa Mureșenilor Brașov − cu finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național − și cu sprijinul partenerilor săi: Biblioteca Județeană Astra Sibiu, Muzeul Brăilei Carol I, Complexul Național Muzeal Moldova Iași, Muzeul Județean Olt, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia.

Dinspre Elada




Lansare de carte 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


17 mai 2018




   Vă așteptăm joi, 17 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, pentru o întâlnire cu Grete Tartler, Elena Lazăr și Victor Ivanovici prilejuită de lansarea volumelor Călătorie în China și Japonia de Nikos Kazantzakis, Poeme și Proze de Kostas Karyotakis, Cuvinte salvate de Grete Tartler și Itinerarii românești de Victor Ivanovici. Discuția va fi moderată de prof.univ dr. Liviu Papadima, prorectorul Universității din București.
   "«Orice călător adevărat creează, întotdeauna, ţara pe care o vizitează», spunea Nikos Kazantzakis. El însuşi un neobosit călător, marele scriitor grec a îmbogăţit literatura ţării sale şi a lumii cu câteva jurnale de călătorie, adevărate capodopere ale genului. Rod a două voiaje în Orientul Îndepărtat (primul în 1935, în calitate de corespondent de presă, al doilea în 1957, însoţit de tovarăşa sa de viaţă, Eleni), jurnalul de faţă oferă, pe lângă informaţii pe care nici cel mai performant ghid turistic de astăzi nu le cuprinde, o incursiune în istoria unora dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii, aflate în momente de răscruce, înainte şi după al Doilea Război Mondial. Gama sentimentelor prin care-l poartă pe autor peregrinările sale asiatice – de la bucurie nestăvilită, entuziasm şi admiraţie până la tristeţe îngrijorată, uimire inefabilă ori extaz – capătă în pagina scrisă o vibraţie impresionantă. Observaţia pătrunzătoare, lucidă alternează cu efuziunea lirică, plină de emoţie. Este, poate, cartea cea mai poetică a lui Kazantzakis, unde regăsim, în efigia creaţiei literare, chipul etern a două ţări şi două universuri – Japonia, o «Afrodită orientală», şi China, «ţestoasa naţiunilor».“ (Elena Lazăr)

"Femeia care a dansat pentru Brâncuși"




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Alexa Mezincescu (1936 - 2019)




Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 7. 15 februarie 1964.









Interviu publicat în Revista România literară, Nr. 25, de joi, 19 iunie 1969.





Interviu publicat în Scena Lirică, Nr. 3. 1983.
Editor: Opera Română, București.

***Mai multe despre Alexa puteți afla și de aici:

Noaptea Muzeelor




Muzeul Memorial Octavian Goga 


Ciucea 


19 mai 2018




   Muzeul Memorial Octavian Goga, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj, sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează sâmbătă, 19 mai 2018, la sediul Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea, str. Principală nr. 4, cea de-a paisprezecea ediţie a evenimentului artistic intitulat Noaptea Muzeelor, sărbătoare a industriilor culturale şi creative din Europa. 
   Ediția din acest an a Nopții Muzeelor la Muzeul Memorial Octavian Goga va fi dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri, evenimentul principal al serii fiind un program artistic intitulat Orele Centenarului susținut de către elevi și profesori ai Școlii Populare de Arte Tudor Jarda din Cluj care va avea loc, în mod simbolic, între orele 19:18-20:18. 
   Pe tot parcursul Nopții Muzeelor vizitatorii vor putea admira expozițiile permanente ale muzeului: expoziția din Castel, dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga unde sunt expuse piese valoroase de artă plastică și decorativă, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre din casa care-i poartă numele. La parterul Castelului, în sala de expoziții temporare, vizitatorii vor putea vedea expoziția temporară de artă plastică Natura statică în Colecția Goga unde sunt expuse lucrări ale unor artiști valoroși, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu și alți artiști reprezentativi pentru arta modernă românească.
     Evenimentele ce vor avea loc în cadrul Nopții Muzeelor se vor desfășura între orele 
19:00- 22:30 (ultima intrare). Accesul este gratuit!

De Ziua Internațională a Muzeelor




Muzeul Ținutului Cahul 


Republica Moldova 


18 mai 2018





Fii mândru că ești român!




Diaspora română 


Ambasada României, Atena, Grecia 


19 mai 2018