luni, 14 mai 2018

Instrumente muzicale tradiționale




Colecții și Colecționari 


Ovidiu Papană 


Complexul Muzeal Arad 


17 mai 2018






    Prof. Univ. Dr. Ovidiu Papană activează în prezent ca cercetător privat în domeniul organologiei. De-a lungul timpului, pe plan profesiunal a îmbrățișat cariera muzicală sub diverse forme: dirijor de orchestră folclorică, profesor de muzică, profesor de vioară, profesor universitar la Facultatea de muzică a Universității de Vest din Timișoara (disciplinele: etnomuzicologie și acustică muzicală). Ca interpret muzical s-a remarcat în domeniul instrumentelor tradiționale românești (vioară, drâmbă, fluiere) fiind ocazional membru în cadrul unor ansambluri folclorice.
   La ora actuală are o colecție de instrumente tradiționale românești de aproximativ 200 de exemplare, colecție care acoperă toată gama de instrumente folosite în practica muzicii din cultura orală românească.
   În domeniul organologiei a scris câteva cărți despre instrumentele folosite în muzica tradițională românească. Studiile sale prezintă în mod actualizat aceste instrumente precum și caracteristicile sonore ale emisiilor muzicale. În ultima perioadă de timp cercetările sale abordează fenomenele acustice întâlnite în practica muzicală instrumentală: studiul detaliat al sunetelor cântate de instrumentele tradiționale.
   În momentul de față, activitatea sa de cercetare din domeniul organologiei este făcută doar în regim privat.

Un rasism imaginar




Lansare de carte 


Pascal Bruckner 


Librăria Cărturești Verona, București 


17 mai 2018




   Celebrul autor francez Pascal Bruckner se întâlnește cu cititorii din România, joi 17 mai, 
ora 19:00, în Librăria Cărtureşti Verona, unde va avea loc lansarea celui mai recent volumul al său de eseuri – Un rasism imaginar – publicat de Editura Trei.
   Alături de autor vor fi prezenți Cristian Pătrășconiu - jurnalist cultural, Doru Mareș - traducător și Magdalena Mărculescu - director editorial TREI.

Despre carte:

   Există îndeajuns de multe rasisme adevărate ca să mai inventăm şi unele imaginare.
De treizeci şi cinci de ani, termenul de "islamofobie“ a anihilat orice discurs critic despre islam. Scopul lui dublu este de a-i reduce la tăcere pe occidentali şi de a-i descalifica pe musulmanii reformatori.
   O mare religie precum islamul nu e reductibilă la un singur popor, dat fiind că are o vocaţie universală. Iar să nu o supunem examinării, proces prin care au trecut, timp de secole, creştinismul şi iudaismul, înseamnă să o menţinem în dificultăţile cu care se confruntă astăzi. Şi să-i condamnăm pentru totdeauna pe adepţii ei la rolul de victime, absolviţi de orice responsabilitate pentru violenţele comise în numele său.
    Denunţarea acestei imposturi, reevaluarea a ceea ce numim „întoarcerea spiritului religios“ şi care înseamnă mai degrabă întoarcerea fanatismului, celebrarea libertăţii extraordinare pe care Franţa o oferă cetăţenilor ei, dreptul de a crede sau nu în Dumnezeu: acestea sunt obiectivele eseului de faţă.

Despre autor:

   Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. La Editura Trei au apărut toate romanele sale (Fiul cel bun, Casa îngerilor, Luni de fiere, Hoţii de frumuseţe, Care dintre noi doi l a născocit pe celălalt?, Iubirea faţă de aproapele, Căpcăunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfănelii, Iubito, eu mă micşorez!…, Păzea, se ntoarce Moş Crăciun!, Paria), volumele de eseuri (Înțelepciunea banilor, Noua dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental), precum și volumul de teatru Ce dorește domnul?.

   Vă invităm la un dialog spumos și incitant cu Pascal Bruckner în cadrul intim-cultural asigurat de Librăria Cărturești Verona.

Comori din Arhivele Naționale




Gheorghe Lazăr 


Arhivele Naționale ale României, București 


16 mai 2018





Fluxuri și refluxuri pe fronturile de luptă ale Marelui Război




Interferențe culturale 


Petre Otu 


Cercul Militar Național, București 


17 mai 2018





Intrare liberă.

De Noaptea Muzeelor vasluiană




Muzeul Județean Ștefan cel Mare 


Vaslui 


19 mai 2018





    Sâmbătă, 19 mai 2018, se va sărbători cea de-a XIV-a ediție a Nopții Muzeelor organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), alături de alte 150 de instituții de profil din România.
    Cu această ocazie, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui își va deschide porțile pe timp de noapte pentru toți vizitatorii săi. Organizatorii vă invită alături de ei pentru a participa la această sărbătoare, devenită tradițională, a Nopții Europene a Muzeelor, care se va desfășura după următorul program:
· Ora 17:00, va avea loc deschiderea manifestărilor cultural-artistice prin intermediul concertului susținut de grupul Izvorașul coordonat de prof. Dănuț Barzu și fanfara Teișorii de la Lipovăț coordonată de prof. Gheorghe Roșu.
· Ora 17:30, vernisajul expoziției Centenarul României Mari. Armata Română în mărturii muzeistice și documentare. Expoziția este rezultatul colaborării dintre Muzeul Judeţean Ştefan cel Mare Vaslui, Muzeul Parașutiștilor din cadrul Centrului de Instruire pentru ISR, Paraşutişti, Operaţii Speciale şi JTAC General - maior Grigore Baştan Buzău și Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci. În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte de patrimoniu, dovezi muzeistice și documentare ale Armatei Române din cele mai importante bătălii purtate pentru întregirea neamului românesc.
· Ora 18:15, va avea loc un program artistic de microrecitaluri vocal-instrumentale susținute de tineri muzicieni vasluieni coordonați de profesorii: Galina Parfeni, Renata Fodor, Romeo Tălmaciu, Alexandru Ursu, Alin Bulboacă, Eduard Bîţu, Iftimie Căuneac și corepetitor Snaider Ana Maria.
   Programul de vizită a expoziţiilor permanente ale Muzeului Judeţean Ştefan cel Mare Vaslui se va prelungi.

Pierdut în Kenya & Tanzania




Lansare de carte 


Cătălin Vrabie 


Biblioteca Metropolitană, București 


18 mai 2018





Dragi iubitori de carte si calatorii,

va invit vineri, 18 mai 2018, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti - Biblioteca Mihail Sadoveanu (Str. Take Ionescu nr. 4, Sector 1) incepand cu ora 17:00, la lansarea jurnalului de calatorie Pierdut in Kenya & Tanzania.

Impreuna cu noi vor fi in calitate de invitati:
- artistul Daniel Iordachioae - alaturi de care voi purcede in urmatoarea aventura in Africa (august 2018) cu intentia de a parcurge pe lungimea lui Fluviul Nil de la varsare (Egipt, Mediterana) pana la izvoare (Lacul Victoria, Uganda);
- profesorul Sergiu Găbureac - pasionat de calatorie si iubitor de oameni, nelipsit la evenimentele prilejuite de lansarea jurnalelor Pierdut prin lume;
- maestrul Marin Voican-Ghioroiu - scriitor si compozitor, doctor honoris causa al Academiei Daco-Romane.

   Micuta si indragita artista Simona va deschide momentul cu interpretarea imnului Pierdut prin lume Calatorul (m+v Daniel Iordachioae).

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Gheorghe Coman 


Galeria de Artă Osiris, București 


14 - 20 mai 2018




Adresă: Strada Gării de Nord, nr. 6 - 8, București.

Două destine îngemănate peste veacuri




Lansare de carte 


Gheorghe Bogza 


Muzeul de Istorie Onești 


17 mai 2018



  Prin paginile acestei carti, de buzunar, mi-am dorit ca anul 2018 - Anul Centenarului Marii Uniri, să-l sărbătorim la Onești și împreună cu două caractere umane puternice, două modele mai puțin cunoscute, dar vrednice de urmat: un înaintaș al nostru, Oltea Doamna, mama lui Ștefan cel Mare si un contemporan cu noi, tânărul poet Alexandru Mălin Tacu, amândoi trecuți la Domnul, dar cu rădăcini de viață și legendă pe plaiurile oneștene și borzeștene ale Măriei Sale Ștefan Vodă.
  Parteneri culturali la aceasta lansare de carte sunt: Asociația Clubul Expresia Ideii din Onești, Asociația Bucuria celor necăjiți din Onești și Subfiliala Onești din cadrul Filialei Col. Corneliu Chirieș Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria.
Lansarea are loc între orele 15:00 - 17:00.

Pe eroi să nu îi căutați în mormânt!




Muzeul Bucovinei 


Suceava 


17 mai 2018




   Muzeul Bucovinei vă invită să participați, la Muzeul de Istorie, în data de 17 mai 2018, 
ora 15:30, la un moment special dedicat Zilei Eroilor, în cadrul manifestărilor organizate de instituția noastră în anul Centenarului Marii Uniri. Alături de alte locuri din țară, la sediul Muzeului de Istorie din Suceava va avea loc, în premieră națională, proiecția filmului documentar Pe eroi să nu îi căutați în mormânt!
   Filmul, cu o durată de 100 de minute, este o sensibilă poveste, cu mărturii inedite, despre locuri și oameni din trecut și de astăzi, despre eroi căzuți în război, supreviețuitori, destine rănite de vitregia vremurilor. Cei care mai trăiesc și de care ne amintim atât de rar, veteranii, sunt bătrâni, împovărați de suferințe și de multe amintiri, dar poartă în priviri și în vocea tremurândă o demnitate absolută, de ostaș și de buni români.
   Eroilor cunoscuți dar și celor foarte mulți necunoscuți le datorăm atât de mult, dar facem prea puțin, astfel încât acest film ne va reaminti că fiecare generație își are scris în destinul său propriul sacrificiu. Pentru inegalabila generație a războiului, pentru generația Marii Uniri, întotdeauna să avem o clipă recunoștință, să ni le reamintim cu emoție și omenie, respectul țării și al fiecăruia dintre noi va fi cel mai prețios dar!