vineri, 11 mai 2018

...nu numai pentru copii..




Lansare de carte 


Ana-Maria Ovadiuc, Elena Răileanu 


Muzeul Bucovinei, Suceava 


24 mai 2018




    În cadrul Festivalului Internațional Româno – German, Lectora, ediția a VI-a (24 – 26 mai 2018), organizat de Muzeul Bucovinei, Forumul German Suceava, Ordinul arhitecților filiala Suceava, CCD Suceava, joi, 24 mai 2018, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Istorie, Suceava, vă învităm să participați cu cei mici, cu bunici, mămici și tătici la prezentarea și lansarea a unor minunate cărți pentru copii, frumos ilustrate, precum și la vernisajul expoziției de pictură cu ilustrație de carte pentru copii.

Nuf și acadeaua lipicioasă
Mărul și omida.

   Nuf și acadeaua lipicioasă, o carte în care se spune adevărul. Unii copii cred că spiridușii nu există cu adevărat. Așa o fi oare? Citând pe Ana-Maria Antonesei care a scris postfața putem spune că ”secretul fericirii stă în a dărui. Simplul gest de a oferi o acadea, schimbă toată atmosfera. Lumea prinde culoare, toamna pare să nu mai fie atât de gri, Mihai devine mai silitor, iar Teodora le face colegilor o surpriză dulce ”.
   Mărul și omida, în fapt o poezie, o cărticică scurtă, ușoară precum aripa unui fluture, o simplă lectură la culcare. O omiduță își face cuib într-un măr, iar în primăvară se întâmplă ceva. Ce? Asta o să aflați din cărticică.

   Într-o atmosferă extrem de plăcută în Sala de Conferințe a muzeului, autorii Ana-Maria Ovadiuc (Nuf și acadeua lipicioasă) și Elena Răileanu (Mărul și Omida) vor lectura din noile apariții în anul 2018 la Editura AMO.
   Prezentarea cărților va fi făcută de Ana-Maria Antonesei iar vernisajul expoziției de la etaj va fi realizat de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc.

Exponatul lunii - icoană pe sticlă




Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


mai 2018



    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 mai 2018, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii mai 2018 face parte din colecţia de artă a MCDR, fiind vorba despre o icoană pictată în culori tempera pe sticlă, cu reprezentarea Sfinților Constantin și Elena. Ea a fost realizată de către un autor anonim, pe parcursul secolului al XIX-lea, și este atribuită unuia dintre cele mai importante centre de iconari din Transilvania, şi anume Mănăstirea de la Nicula, de-a lungul ultimilor ani în spațiile expoziționale ale instituției noastre fiind prezentate mai multe piese provenind din respectivul centru.
    Atelierul de la Nicula a dezvoltat o splendidă creativitate artistică de inspiraţie religioasă, răsărită din bogăţia tradiţiei creştin-ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţărani români. Cromatica – predominant caldă, cu tonuri de alb, roşu, galben, şi verde, redă o atmosferă plană, unde Împăraţii Constantin şi Elena susţin Crucea Aurie, plasată central, care este simbolul Creştinismului. Ei sunt onoraţi pe data de 21 Mai, pentru că au apărat şi au promovat Creştinismul şi Sfânta Cruce.
   Pictura pe sticlă îşi are originile legate de Bizanţ, iar în Transilvania s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, ca urmare a extinderii meşteşugului de fabricat sticla.     
   Icoanele realizate la Nicula sunt impresionante ca abordare plastică, fiind naive reprezentare dar cu o tematică diversificată. Caracteristicile acestor icoane sunt evidenţiate prin stângăcia voită a redării, primitivismul contururilor şi al desenului, prin simplitatea decorativă a coloristicii şi se disting prin decorurile pictate, ce trasează motive folclorice tradiţionale româneşti.

Pe simezele ieșene




Arta plastică contemporană românească 


Florin Teodorescu 


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași 


10 - 20 mai 2018