miercuri, 25 aprilie 2018

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Elena Teodorini (1857 - 1926)
1882.


Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din R.P.R. 1962.


Coperta a IV-a.Articol publicat în Spectacol, Almanahul Revistei Tribuna.
Aprilie 1988.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Elena Teodorini - Wikipedia


Sensibilitate și culoare
Arta plastică contemporană românească 


Constantin Pele 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


3 mai 2018
    Ca pictor cunoscut, Constantin Pele nu ezita sa se inscrie intre cei ce fac din peisajul citadin al Sibiului nu numai subiectul unora dintre tablouri, ci ii consacra o intreaga expozitie.     
    Viziunea pictorului este inedita, de un figurativ "cuminte", cu forme riguros inscrise in conturul liniilor marcat angulare, precise, peste care culoarea asternuta pe suprafete atent delimitate, capata nuante si valoratii rafinate, sau consistenta compacta ce amplifica contrastele. Apar astfel redate celebrele turnuri ale bisericilor din Sibiu, Turnul Sfatului, Casa Luxemburg, Primaria veche (Muzeul de Istorie) sau strazi vechi (Centumvirilor), Pasajul Scarilor sau Podul Minciunilor, Pasajul Fihgerling... 
    Constantin Pele prefera redarile panoramice, cu un prim-plan detaliat, urmat in planuri secundare de redari cu case inghesuite, unde spre fundal conturul se sterge si culoarea puternica trece in tonalitatile cetoase ale perspectivei ce se pierde in zare. Peisajele au o buna constructie perspectivala, cu sublinieri volumetrice, o rigoare geometrizata a liniei si formele pregnant rectangulare ale cladirilor reprezentate, fapt ce le confera acuratete, dar si o usoara rigiditate.