miercuri, 25 aprilie 2018

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Elena Teodorini (1857 - 1926)
1882.Articol publicat în Spectacol, Almanahul Revistei Tribuna.
Aprilie 1988.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Elena Teodorini - Wikipedia


Sensibilitate și culoare
Arta plastică contemporană românească 


Constantin Pele 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


3 mai 2018
    Ca pictor cunoscut, Constantin Pele nu ezita sa se inscrie intre cei ce fac din peisajul citadin al Sibiului nu numai subiectul unora dintre tablouri, ci ii consacra o intreaga expozitie.     
    Viziunea pictorului este inedita, de un figurativ "cuminte", cu forme riguros inscrise in conturul liniilor marcat angulare, precise, peste care culoarea asternuta pe suprafete atent delimitate, capata nuante si valoratii rafinate, sau consistenta compacta ce amplifica contrastele. Apar astfel redate celebrele turnuri ale bisericilor din Sibiu, Turnul Sfatului, Casa Luxemburg, Primaria veche (Muzeul de Istorie) sau strazi vechi (Centumvirilor), Pasajul Scarilor sau Podul Minciunilor, Pasajul Fihgerling... 
    Constantin Pele prefera redarile panoramice, cu un prim-plan detaliat, urmat in planuri secundare de redari cu case inghesuite, unde spre fundal conturul se sterge si culoarea puternica trece in tonalitatile cetoase ale perspectivei ce se pierde in zare. Peisajele au o buna constructie perspectivala, cu sublinieri volumetrice, o rigoare geometrizata a liniei si formele pregnant rectangulare ale cladirilor reprezentate, fapt ce le confera acuratete, dar si o usoara rigiditate.

La un nou început...
Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile
A V-a Conferință A.G.V.P.S., București.
29 - 30 mai 1990. 


***

Si alte "mărturii" tematicePescuitul sportiv la baltă. 1962.
Tiraj:  350.000 exemplare.

Milites, ad armae compone - Expoziție de echipament militar roman
Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


27 aprilie 2018

 
   Vineri, 27 aprilie 2018, ora 17:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția de echipament militar roman Milites, ad armae compone!
   Expoziția dorește să prezinte publicului o selecție de piese confecționate din metal, care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani. Cea mai mare parte dintre obiecte au intrat de curând în patrimoniul muzeului albaiulian și sunt pentru prima dată expuse. Între piese se remarcă căștile militare romane (galea), fragmente de lorica segmentata (armura), o manica (apărătoare de braț), dar și diferite tipuri de spade printre care celebrul gladius     
   Tot cu această ocazie vor mai fi prezentate unelte (dolabra, topoare) folosite de legionari la construcția de castre, drumuri, dar și pentru activități agricole (seceră), așa cum sunt prezentați pe basoreliefurile Columnei lui Traian. Totodată sunt etalate și obiecte cu o utilitate personală precum cuțite, brice și un amnar pentru aprinderea focului.
  Vitrinele cu obiecte sunt dublate de către panouri explicative ilustrate cu scene de pe Columna lui Traian și reconstituiri grafice care pot oferi o magine de ansamblu a utilității pieselor prezentate.
   Expoziția deschide de fapt seria de evenimente din cadrul Festivalului Roman Apulum, o manifestare de prestigiu, ajunsă anul acesta la a VI-a ediție, organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

Viziuni Tectonice
Arta plastică contemporană românească 


Vasile Sarcă


Galeria Galateca, București 


24 aprilie - 5 mai 2018
   "A saptea expoziţie personală a pictorului Vasile Sarcă coincide cu lărgirea vizibilă a problemelor stilistice , compoziţionale şi cromatice, pe care le-a exersat până acum. Viziunea sa plastică pare orientată mai vizibil spre rigoarea arhitecturală a formelor, concomitant cu accentuarea sintaxelor modulare foarte flexibile prin care controlează dinamica vizuală a acestora.
    Şi în plan cromatic sunt sesizabile evoluţiile spre o simplificare a registrelor, paralel cu o distribuţie spaţială a câmpurilor de culoare, potrivit unui ritm lăuntric mai fluid şi, deopotrivă, mai atractiv prin evadarea din rigorismul desenului şi eliberarea fanteziei ludice." 
(Cornelui Antim /Critic de artă)
   Vineri, 27 aprilie, ora 17:00, Galateca găzduieşte vernisajul expoziției de pictură a artistului Vasile Sarcă, Viziuni Tectonice, "o selecţie reprezentativă şi pedant controlată ce ne deconspiră energia morfologiilor plastice conţinute în ritmarea, deopotrivă sensibilă şi virilă, a formelor şi a ritmurilor lăuntrice ce induc în privitor un fel de freamăt/nelinişte telurică menit să declanşeze învăluitoare impresii senzoriale, dar şi un sensibil confort vizual".
   Vasile Sarcă s-a născut la 20 mai 1958 în Brăila/România. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, promoţia 1984. După terminarea studiilor, urmează un stagiu în cercetare, în domeniul matematicilor aplicate, apoi continuă activitatea în diplomaţie. Cu prilejul misiunilor externe efectuate descoperă aptitudini pentru artă. Din gama exprimărilor plastice manifestă o dezvoltare aparte pentru pictura de şevalet.
   Expoziţii personale: Praga (R. Cehă) 2005, Bucureşti 2007; 2011; 2014, Brăila 2008, Veneția 2016.
   Expoziţii de grup: Mraconia 1996, Bușteni 1999, Brăila 2003-2011, Tabor (R. Cehă) 2006, Galați 2008, Bucuresti 2015.
Expoziția rămâne deschisă în perioada 24 aprilie - 5 mai. Intrare liberă.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Doru Ana
Foto: Jurnalul.ro


În Ripafratta din Hangița.
În Scrisoare de departe de Eugenia Busuioceanu. 


Interviu publicat în Spectacol, Almanah al Revistei Tribuna.
Aprilie 1988.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Doru Ana - WikipediaSalonul de literatură Junimea
Lucian Bălan Galeriile Pod-Pogor 


Iași 


25 aprilie 2018

Rebreniana
Chiuza, Maieru 


26 - 27 aprilie 2018