marți, 24 aprilie 2018

Gravura italiană din secolele XV - XVI




Muzeul Național de Artă al României 


București 


18 aprilie - 24 iunie 2018





   Expoziția Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI cuprinde 44 de stampe, multe dintre ele realizate de artiști faimoși, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci.
  Lucrările compun o elocventă imagine de ansamblu asupra mijloacelor și posibilităților tehnice ale gravurii din Renașterea italiană. Expoziția tematizează în același timp relația dintre imaginea gravată și sursa ei – așa-numitul "modello”, care poate fi un desen, un tablou, o frescă sau chiar o altă gravură. Astfel, titlul expoziției – "invenit / sculpsit” – evocă raportul dintre prototip ("invenit”) și imaginea gravată („sculpsit”): cei doi termeni, frecvent incizați în chiar câmpul imaginii, se referă la creația artistică propriu-zisă, respectiv la realizarea tehnică prin incizare, surprinzând specificitatea gravurii ca specie a "artelor desenului”. Expoziția este prilejuită de publicarea catalogului complet al gravurilor italiene din secolele XV-XVI aflate în patrimoniul MNAR.
   Cu trei excepții, gravurile incluse în expoziție provin din colecția Dr. Ion Cantacuzino. Donată inițial Muzeului Toma Stelian, colecția a fost transferată în 1950 Muzeului de Artă al R.P.R. Dr. Ion Cantacuzino (1863 – 1934), medic specializat în microbiologie și întemeietor al şcolii naţionale de imunologie şi medicină experimentală, a fost un erudit cunoscător al stampelor. Primele sale achiziții datând din perioada studiilor la Paris, au pus bazele un colecții enciclopedice: peste 12.000 de piese, în cea mai mare parte gravuri, dar şi cărţi ilustrate şi desene, ce oferă o imagine de ansamblu asupra istoriei gravurii europene.

Curatori: Cosmin Ungureanu, Dana Crișan

Galeria de Artă Europeană, etaj I (expoziții temporare)
Perioada: 18 aprilie – 24 iunie 2018
Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Catalog: Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau, MNAR, 2016. Autori: Dana Crișan cu colaborarea dlui Radu Bercea.

***

Publicul va avea posibilitatea parcurgerii expoziției împreună cu istoricul de artă 
Cosmin Ungureanu în zilele de:
• Joi, 10 mai, ora 16:00
• Sâmbătă 26 mai, ora 11:00
• Joi 7 iunie, ora 16:00
• Sâmbătă 23 iunie, ora 11:00

Accesul la vizitele ghidate se va face pe baza biletului de intrare în expoziție.

Conferințele Unirii




Muzeul Țării Crișurilor 


Oradea 


25 aprilie 2018





Imprimate la Electrecord...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Satiric - Muzical Constantin Tănase




Spre exemplificare:













Semnalări publicate în Caiet-program,
Teatrul Satiric - Muzical Constantin Tănase, București.
Stagiunea 1966 - 1967.

Martorii istoriei - Moluștele




Muzeul de Istorie Naturală 


Sibiu 


25 aprilie - 21 septembrie 2018




Vernisaj: Miercuri, 25 aprilie, ora 13:00
Curatori: Ana-Maria Păpureanu, Raluca Bugneriu

   Moluștele (melcii, scoicile, caracatițele, chitonii etc.) sunt aici pe Pământ de aproximativ 540 de milioane de ani. Cochiliile colorate ale melcilor şi formele elegante ale scoicilor au captat atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri. În primul rând, ele au fost hrană ca apoi să devină unelte, obiecte religioase, sursă de inspirație artistică iar, în prezent, medicamente, materie primă în diferite domenii științifice și tehnice.
   În cadrul expoziției vizitatorul poate admira moluște ale genului Nassa, melc marin, pe care, acum 110.000 de ani, strămoșul omului îl folosea pentru confecționarea primelor podoabe, sau ale genului Pseudodon, scoică pe care acesta scrijelea. Melcii Patella au fost hrană pentru oameni încă din Mezolitic (10.000/8.000 - 5.500 î.e.n.). Cu ghiocul monedă erau cumpărați oameni – un sclav, în Africa, valora 25.000 de astfel de Țmonede”. Din expoziție nu lipsește podoaba lumii antice europene sau midia cu țepi, Spondylus.
   Piesele etalate fac parte din colecţiile malacologice ale Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, care numără 515.220 piese. Timp de peste 160 ani, aceste colecţii au cunoscut o creştere continuă, pe de o parte, ca rezultat al muncii de colecţionare şi cercetare depusă de către membrii de frunte ai Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale din Sibiu (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), societatea fondatoare a acestui muzeu, pe de altă parte, prin donarea sau achiziţionarea unor colecţii particulare cu o valoare ştiinţifică deosebită.

Românii în Marele Război spre Marea Unire




Interferențe culturale 


Petre Otu 


Cercul Militar Național, București 


26 aprilie 2018






Conferință pentru luminarea problemelor...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de păpuși 









Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1960.

Radu Negru Vodă




Lansare de carte 


Cristian Moșneanu 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


25 aprilie 2018





Poveștile românești ale județului




Georgiana Elena Popan 


3 mai - 5 iunie 2018




   Proiectul Povestile romanesti ale judetului Arad are ca scop promovarea valorilor morale prin intermediul povestilor. Prin acest proiect se doreste revitalizarea, energizarea si punearea in valoare a cladirilor de cultura prin educatie, din diferite sate si orese din judet promovarea culturii traditionale specifice zonei sub "umbrela" Marii Uniri a Romaniei de la 1918.             
   Spectacolul va fi regizat si interpretat de actrita si povestitoarea Giorgiana Elena Popan. Se vor realiza 7 reprezentatii in muzeele si cetatile judetului Arad.