luni, 16 aprilie 2018

Orașul nostru




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Beoșură-program, Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Premieră: 25 octombrie 1968.












Modificări în distribuție comunicate printr-o bucată de hârtie
inclusă în program.










Coperta a IV-a.

Pe simezele Capitalei - Grădina Magică




Arta plastică contemporană românească 


Gina Paula Baranovschi 


Metropolis Art Collection, București 


23 aprilie - 13 mai 2018




    DanaArtGallery și Metropolis Art Collection prezintă expoziția personală Grădina Magică a artistei Gina Paula Baranovschi.
Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 23 aprilie 2018, ora 19:00.
Prezintă criticul de artă Roxana Păsculescu
Expoziția va rămâne deschisă și va putea fi vizitată zilnic, între orele 12:00 -20:00,
în perioada 23 aprilie – 13 mai 2018.
Metropolis Art Collection, str. Grigore Alexandrescu 89-97, București, 
la parterul clădirii Metropolis Center.
    "Gina Paula Baranovschi și-a intitulat extrem de sugestiv și de conștient expoziția personală Grădina Magică. <Grădina> artistei nu figurează, însă, un spațiu vegetal tradițional; termenul trebuie înțeles, mai degrabă, ca un <paradis> inedit, extrem de personal, populat cu elemente ale unui univers magic, la fel de personal. De altfel, magicul reprezintă o constantă în universul tematic al artistei.
    În această <grădină> intimă avem de a face cu o mare concentrare de teme, motive și elemente antropomorfice, de semne și simboluri, care aparțin deopotrivă unui univers uman sui-generis, dar și unui spațiu cu elemente din lumea animalieră sau din cea a păsărilor, un univers pe alocuri zoomorf, căci avem de a face cu personaje transformate – cu ajutorul penelului – în animale sau zburătoare.
    O altă amprentă stilistică a lucrărilor Ginei Baranovschi este dată de simbolismul accentuat; vom întâlni în acest univers al <grădinii magice> simboluri sau semne grafice ancestrale, totemice, tribale, măști sau pictograme, provenind din diverse culturi – egiptene, grecești sau asiatice –, până la elemente ce provin din fondul autohton românesc.
   Se cuvine să amintim și de cromatica acestei <grădini magice> extrem de personale. Rareori avem de a face cu monocromii, cu pânze în care predomină o culoare și nuanțele ei; cel mai ades avem de a face cu o explozie de culori, din toată gama spectrului, ceea ce ne duce cu gândul la joc și fantezie, căci artista explorează din plin valențele spațiului ludic.”
(Gabriel Avram, scriitor)
    "În paralel cu munca de restaurator, după perioada studenției, am avut mereu pe șevalet și în gând pictura și culoarea. O lume interioară explodează pe pânzele albe, în frământări, obsesii, bucurii și temeri, dar mai ales în multă visare, desfășurată în compoziții complicate, cu personaje, forme imaginare, animale și păsări, ce populează într-o manieră fantastică o Grădina Magică.” (Gina Paula Baranovschi)
    Gina Paula Baranovschi a absolvit pictura monumentală cu profesorul Petre Achițenie. Este membră a U.A.P, Secția Pictură.
    A avut expoziții personale în străinătate, în Belgia (Anvers și Bruxelles) și Germania (Stuttgart și Bochum), iar in România la Teatrul Masca, Teatrul Național (sala Artis). A participat, de asemenea, la mai multe Saloane Naționale de pictură, expoziții de grup, expoziții organizate de grupul de artiști H.D.U. (în România și Belgia). Mai nou, participă cu drag la expozițiile organizate de DanaArtGallery.

Hello, my Name is Tirana




Expoziție de fotografie 


Muzeul Municipiului București 


20 aprilie - 13 mai 2018




   Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Istorie din Tirana vă invită la vernisajul expoziției Hello, my Namr is Tirana care va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, 
ora 18:00, la Palatul Suțu.
Expoziția este deschisă până duminică, 13 mai 2018.

The Armoury în the Moscow Kremlin (2)




De prin lume adunate...


Rusia - Moscova 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie




Mapă-set, cărți poștale necirculate. 1980.
Explicații exclusiv în limba rusă. Tiraj: 235 000 de exemplare.























Baltagul




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic




Program de sală, Teatrul Mic, București.
Stagiunea 1967 - 1968.
Premieră: 24 martie 1968.