vineri, 13 aprilie 2018

Momente și personalități din istoria Serviciilor Secrete Românești




Lansare de carte 


Cristian Troncotă 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


19 aprilie 2018




   Cristian Troncotă s-a născut la data de 12 ianuarie 1954, în municipiul București. A absolvit cursurile Facultății de Istorie - Filosofie din cadrul Universității București (1980). A obținut în anul 1997 titlul științific de doctor în istorie militară la Academia de Înalte Studii Militare din București, cu teza Rolul Serviciului Special de Informații în fundamentarea politicii si artei militare românesti în perioada 1937-1945, elaborată sub coordonarea științifică a generalului de brigadă (r) prof. univ. dr. Nicolae Ciobanu. A lucrat apoi ca lector (1994-1999), conferențiar (1999-2001) și profesor universitar (din 2001-2009) la Academia Națională de Informații, care pregătește ofițerii SRI. Predă cursurile de Știință militară informații și Istoria serviciilor de informații.
Evenimentul se desfășoară între orele 14:00 - 19:00.

Expoziție de păsări exotice, cântătoare, de decor și pești de acvariu




România de-altădată 


Asociația Exotica București



Catalog expozițional, București, ediția a VI-a, 17 - 26 decembrie 1978.











Partea a doua a broșurii nu o mai prezint.
Din motive lesne de înțeles...



 

Pe simezele brăilene - Artiști din București




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Brăila 


14 aprilie - 2 mai 2018







"Tinerii frumoși și liberi" - sau despre UTC-isme...




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile




Broșură, evident propagandistică, editată de 
UTC - Comitetul Municipal București în 1973.































Destul de atipic să pui sumarul pe coperta a IV-a a publicației...

Târgul Colecționarilor




Colecții și Colecționari 


Casa de Cultură Mihai Eminescu, Târgu Mureș 


14 aprilie 2018





Mai are politica vreun sens?




Lansare de carte 


Radu Carp 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


17 aprilie 2018




   Vă invităm marți, 17 aprilie, ora 19:00, la lansarea cărții Mai are politica vreun sens? Instrumentele democrației și povara populismului de Radu Carp, apărută recent la Editura Humanitas. La eveniment vor participa, alături de Radu Carp, Teodor Baconschi, scriitor și diplomat, Ioan Stanomir, politolog și publicist, și Alexandru Gussi, politolog.
    "Radu Carp este o voce a lucidităţii democratice. Intelectual demo-creştin, lectura pe care o dă politicii se întemeiază, simultan, pe rigoarea conceptuală şi pe fermitatea angajamentului etic. Rândurile lui furnizează un îndreptar şi un ghid de bune practici. Refuzul demagogiei este posibil doar prin acceptarea demnităţii umane. Este lecţia pe care textele lui Radu Carp o oferă celor de azi, spre a evita cântecul de sirenă al rătăcirilor mesianice.“ (Ioan Stanomir)
   "Cartea de faţă reuneşte mai multe texte prin care am încercat să ofer un potenţial răspuns la întrebarea dacă politica mai are astăzi vreun sens. De asemenea, mi-am propus să identific modalităţi posibile pentru a depăşi neîncrederea faţă de politică, atât de prezentă în spaţiul public contemporan. Întrebarea rămâne deschisă, dar argumentele necesare formulării unui răspuns vor putea fi mai bine articulate în urma parcurgerii acestui volum.“ (Radu Carp)
    Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice. Are un masterat în studii europene și relații internaționale la Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (1996) și este doctor în drept al Uni versității Babeș-Bolyai (2002). Are numeroase colaborări și stagii de predare la universități prestigioase și a participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii. A publicat 15 volume, atât de autor, cât și colective. Cele mai recente cărţi publicate: Politograma: Incursiuni în vocabularul democraţiei (2015), Dreptul public: perspectiva comparată şi analiza politică – o intersecţie necesară (2015), Calea europeană a Republicii Moldova (2016). A mai publicat articole și capitole în volume colective în Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.

Conferințele de Istoria Artei




Flora și fauna lui Shakespeare 


Horia Gârbea 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


16 aprilie 2018




   Te așteptăm luni, 16 aprilie 2018, ora 19:00, la sediul nostru administrativ din Calea Griviței 64-66 (Sala Ion Băieșu), la conferința Flora și fauna lui Shakespeare.
Invitat: Horia Gârbea
   În urmă cu 400-450 de ani, când a fost scrisă opera lui Shakespeare, oamenii erau mult mai aproape de natură. Vânătoarea și pescuitul erau surse ale hranei, folosirea directă a plantelor ca medicamente era un lucru curent, în absența sintezei chimice. Flora și fauna erau bogate și făceau parte mai mult din viața oamenilor. Cunoașterea lor era însă empirică. Pe lângă observații corecte și directe, la care omul de azi rar mai are acces, plantele și animalele erau aureolate de superstiții, misticism și aveau adesea un caracter magic, supranatural.
Opera lui Shakespeare este o sursă bogată de informații despre cum vedeau oamenii secolului al XVI-lea natura.