joi, 12 aprilie 2018

Ipostaze ale devenirii unei metropole europene




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


12 aprilie - 27 mai 2018




   Expoziția ilustrează dezvoltarea economică a Timișoarei între sfârșitul sec. al XVIII-lea și primele decenii ale sec. al XX-lea, prin intermediul ei fiind prezentate bunuri de o valoare excepțională care fac parte din patrimoniul muzeului. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției enumerăm: Diploma imperială de ridicare a Timișoarei la rangul de oraș liber regesc din anul 1781, Copacul de fier sau Pomul breslelor, emblemele de breaslă ale lăcătușilor și cizmarilor, emblema hanului La Trompetistul, vechea centrală telefonică a Primăriei Timișoara etc.
Vă așteptăm alături de noi!

Evocare Nina Cassian




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


13 aprilie 2018




   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 13 aprilie 2018, ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o evocare a poetei Nina Cassian, personaj aparte în literatura română. Despre personalitatea și opera Ninei Cassian vor vorbi Marina Spalas, Eva Sârbu, Alice Năstase Buciuta, actrița Rodica Mandache, Nicolae Bârna și Dragoș Cojocaru.
   Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentenţios: "Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarul România liberă în 1945, care a şcocat prin stil, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: Am fost un poet decadent. A plecat în America în 1985. La 14 aprilie 2014, Nina Cassian a ales să plece spre stele lăsând în urma ei o operă literară importantă. Vă așteptăm cu drag!

Ceramică




De prin lume adunate...


Rusia - Skopin 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie




Mapă-set, cărți poștale, necirculate. 1977.
Editura de Artă Aurora, Leningrad. Tiraj 20 000 de exemplare. 
Piese aflate în Muzeul Rus din Leningrad. 


















Coperta a IV-a.

Cum e întovărășirea, e și cooperativizarea...




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile




Statut Model. 1952.













Scăunele roșii




Lansare de carte 


Edna O'Brien 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


16 aprilie 2018




   Editura Nemira publică în colecția Babel romanul Scăunele roșii, scris de Edna O’Brien, una dintre cele mai influente scriitoare de limbă engleză, câștigătoare a premiului PEN/ Nabokov Award for Achievement in International Literature în 2018.
   Cartea se lansează luni, 16 aprilie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
   Vorbesc despre carte Nadine Vlădescu (traducătoarea cărții) și Ema Stere. Moderatorul evenimentului este Dana Ionescu, redactor-șef Nemira.
   Într-o noapte de iarnă, un străin din Balcani ajunge într-un sătuc din Irlanda. Plin de viață, carismatic, jovial, Vladimir Dragan se proclamă un „tămăduitor holistic” și aduce o noutate bine venită în existența monotonă a comunității locale. Fidelma McBride e subjugată de o atracție fatală față de noul venit, cu consecințe teribile atunci când în spatele măștii de bonomie se ascunde legătura lui cu măcelurile sângeroase din fosta Iugoslavie de la începutul anilor 90. Dar protagonista cărții este Fildelma și drumul ei spre mântuire, care începe din Irlanda, trece prin Londra și, finalmente, se termină la Haga.
"Marea Edna O’Brien și-a scris capodopera.“  (Philip Roth)

Pe simezele clujene- Glissando




Arta plastică contemporană românească 


Radu Șerban 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


12 - 29 aprilie 2018





   Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 18 aprilie 2018, de la ora 18:00, în Sălile Festive (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului şi a curatorului expoziției, Mircea Oliv. Din partea muzeului vor face oficiile de gazdă: Lucian Nastasă-Kovacs, managerul instituţiei şi Florin Gherasim, muzeograf.
   Radu Şerban (născut în anul 1960) a absolvit, în anul 1987, Universitatea de Artă din Bucureşti, secţia pictură, la clasa maestrului Marius Cilievicila. În anul 2006 a obținut titlul de doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, instituţie la care este cadru didactic din anul 1990, în prezent fiind profesor universitar la Departamentul Design Textil.
    Activitatea sa artistică este fructuoasă, lucrările din atelier luând, de-a lungul timpului, calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii sau muzee de artă importante din Bucureşti, Cluj-Napoca, Bistriţa, Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, Dej, dar și din Italia, Statele Unite ale Americii sau Canada.
   Livia Drăgoi, Mircea Oliv, Florin Gherasim, Ramona Novicov, Călin Stegerean, Pavel Şuşară şi alţi exegeţi au comentat opera artistului, evidenţiind varietatea tematică, dar şi evoluţia stilistică parcursă de pictorul Radu Şerban în peste trei decenii de efort creator.
   Actualul proiect expoziţional, intitulat Glissando, este gândit în colaborare cu curatorul Mircea Oliv pentru un parcurs itinerant: Bistriţa (Galeria Arcade 24), Târgu Mureş (Galeria Art Nouveau), Cluj-Napoca (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), Bucureşti (Palatul Mogoşoaia).

Târgul Colecționarilor




Colecții și Colecționari 


Deva 


28 aprilie 2018






Botticelli




Colecții și Colecționari 


Cartofilie




PostcardBook, Editura Benedikt Taschen, Germania. 1993. Necirculate. 



Madonna cu Pruncul și Înger.


Madonna cu Pruncul și Înger (detaliu).


Adorația Magilor.


Adorația Magilor (detaliu).


Madonna cu Pruncul și cinci Îngeri (detaliu).


Madonna cu Pruncul și cinci Îngeri (detaliu).


Madonna învățându-și Pruncul.


Madonna învățându-și Pruncul (detaliu).


Tentația lui Moise (detaliu).


Primăvara.


Primăvara (detaliu).


Primăvara (detaliu).


Primăvara (detaliu).


Primăvara (detaliu).


Primăvara (detaliu).


Primăvara (detaliu).


Pallas și Centaurul.


Pallas și Centaurul (detaliu).


Venus și Marte (detaliu).


Venus și Marte (detaliu).


Nașterea lui Venus.


Nașterea lui Venus (detaliu).


Nașterea lui Venus (detaliu).


Nașterea lui Venus (detaliu).


Madonna cu Pruncul și șase Îngeri (detaliu).


Madonna cu Pruncul și șase Îngeri (detaliu).


Madonna cu Pruncul și șase Îngeri (detaliu).


Madonna cu Pruncul și șase Îngeri (detaliu).


Bunavestire (detaliu).


Încoronarea Mariei și Sf. Ioan Botezătorul (detaliu).