marți, 3 aprilie 2018

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ion Manta




Ion Manta, june prim (stînga) și septuagenar.





Anchetă publicată în Almanah Flacăra 1981.
Decembrie 1980.

 

Exponatul lunii - Voleţii mobili ai Polipticului Fecioarei de la Cioboteni




Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


aprilie 2018





    Cei doi voleţi mobili, aflați în expunere pe tot parcursul lunii aprilie, au făcut parte integrantă din ansamblul arhitectonic al polipticului ce trona odinioară pe mensa altarului secundar al Bisericii parohiale cu hramul Sfinţii Petru şi Pavel din satul Cioboteni (unit mai târziu cu comuna învecinată, Șumuleu, ambele localități fiind incluse astăzi în Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita), o piesă reprezentativă pentru arta religioasă medievală din Transilvania, păstrată doar fragmentar, cunoscută în literatura de specialitate şi sub denumirea de „altarul mic” de la Şumuleu. Elementele sale componente, atâtea câte au putut fi identificate până în prezent (dezmembrată, piesa a fost adusă la Cluj, probabil spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cu intenția îmbogățirii colecțiilor pinacotecii Muzeului Ardelean), sunt împărțite între Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în depozitul căruia se conservă panoul central, voleţii mobili şi o parte din cadru, şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, care deţine o aripă fixă. Despre celălalt volet fix, predelă şi coronament nu avem, însă, nicio informaţie.

Omul din Nazaret




Lansare de carte 


Anthony Burgess 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


4 aprilie 2018




   Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 4 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la lansarea romanului Omul din Nazaret de Anthony Burgess, recent apărut în colecția Raftul Denisei în traducerea Danei Crăciun.
   Vor prezenta cartea Monica Broșteanu, traducător și exeget biblic, Tatiana Niculescu, scriitoare și George Volceanov, traducător, filolog, specialist în literatura engleză. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
   Istoria lui Isus e una dintre acele narațiuni universale a căror fascinație crește odată cu trecerea timpului. Prin Omul din Nazaret, Anthony Burgess se alătură grupului select de artiști care au îmbogățit colecția de reprezentări ale personajului biblic.
   Apărut în 1979, la nici trei ani după scenariul pe care Burgess l-a scris pentru miniserialul de televiziune Isus din Nazaret, în regia lui Franco Zeffirelli, romanul reconstituie parcursul lui Isus într-un dialog permanent cu Scripturile — recunoaștem personajele, precum și o mare parte din întâmplări, dar intervin și elemente noi, explicații ce par să submineze narațiunea canonică. Cum sugerează chiar titlul, accentul cade pe omul din Nazaret, pe dimensiunea umană a lui Isus, pentru care divinul pare nu arareori o povară. Această preaomenească esență constituie aspectul cel mai convingător al romanului.
    În colecția Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction au apărut: Portocala mecanică (ediție cartonată, 2014), Ochii doamnei mele. O poveste despre viața amoroasă a lui Shakespeare (2015), Moartea la Deptford (2015) și Omul din Nazaret (2018).
Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.

Inele, cercei, beteală




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul C. I. Nottara



Anda Caropol, Horațiu Mălăele și Gilda Marinescu.






Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1979.

 

Expresie Transil vanĂ




Arta plastică contemporană românească 


Cornel Vană 


BRD, București 


2 aprilie - 1 mai 2018