luni, 26 martie 2018

Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


31 martie - 1 aprilie 2018




   După o iarnă care nu mai voia să plece, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti aduce soarele weekendul acesta prin târgul tradițional de Florii. Vă invităm cu mic, cu mare, să ne bucurăm împreună de două zile cu vreme frumoasă și produse tradiționale românești, aduse de meșteri renumiți din toată țara: ii, icoane, ceramică, flori, produse din gastronomia tradițională și multe altele.
   Floriile sunt sărbătoarea creștină care marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de patimile Sale. În această zi, în popor sunt sărbătorite persoanele care poartă nume de flori: Nacisa, Viorica, Viorel, Florina, Florin etc. Cu această ocazie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti le urează un călduros "La mulți ani!” și, drept cadou, le oferă intrare liberă în muzeu pe data de 1 aprilie. Gratuitatea se va acorda după prezentarea la casierie a cărții de identitate.
   Târgul se va desfășura sâmbătă și duminică, pe 31 martie și 1 aprilie, în incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti și va include momente de cântec, dans și ateliere de creație.  
Atmosfera va fi animată de actorul Nae Alexandru.

PROGRAM:

SÂMBĂTĂ, 31 MARTIE

13.00 - Vine, vine, primăvara!
Grupul folcloric Fluieraşii de la Dobroteşti – Teleorman
13.30 - Sărbătorile pascale – concurs
Cornel Dumitrescu
13.45 - Recunoaşteti poezia! – concurs
Alexandru Nicolae Mihai – actor
13.00 – 14.00 - Încondeierea ouălor - atelier interactiv*
(Biserica Dragomireşti)
Cristina Niga - Paltinu, Suceava
14.00 – 15.00 - Împistrirea... cu mărgele - atelier interactiv*
(Casa Şanţ) 
                                                Maria Morar – Salva, Bistriţa-Năsăud                                                 
14.00 – 15.00 - Îngerii din icoane – atelier interactiv, icoane pe sticlă*
(Biserica Dragomireşti)
Vladimir Baciu – Bucureşti
* în limita a 10 locuri / atelier.
Taxa este de 15 lei / persoana / atelier
9.00 - 17.00 Târgul de Florii... 
creaţii şi creatori populari, produse din gastronomia tradiţională, produse bio, flori.

DUMINICĂ, 1 APRILIE

13.00 - Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii… - versuri şi bucurie
Alexandru Nicolae Mihai – actor
13.15 - Flori de primăvară ...
Florin Ologeanu – Alexandria, Teleorman
13.30 - Floriile cu bucurie... ziceri şi cântări cu Doina Lavric
14.00 - Anuala de Artă Plastică Religioasă – vernisaj
Colaborare cu Asociaţia Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a UAP din România
15.30 - Cânece de dor şi dragoste la Marele Praznic
Gheorghiţa Nicolae – Bucinişu, Olt
Narcisa Băleanu – Drobeta Turnu-Severin, Mehedinţi
Gabriel Dumitru – Piteşti, Argeş
Prezintă actorul Alexandru Nicolae Mihai
9.00 – 17.00 - Târgul de Florii... creaţii şi creatori populari, produse din gastronomia tradiţională, produse bio, flori


Să ne cunoaștem artiștii




Arta plastică contemporană românească 


Georgeta Năpăruș (1930 - 1997)




Foto: Artindex


Spații verzi.



Consemnare publictă în Revista Flacăra, Nr. 32. 7 august 1971.





Articol publicat în Almanah Flacăra 1981. Decembrie 1980.


20 septembrie 2017.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Georgeta Năpăruș - Wikipedia




Dacă e marți, scriitorii îți citesc




Bogdan Răileanu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


3 aprilie 2018




   Editura Humanitas vă invită marţi, 3 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o nouă seară de lectură publică, Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc. 
   Bogdan Raileanu va citi un fragment din romanul Dinții ascuțiți ai binelui, aflat în pregătire la Editura Humanitas, în colecția Scriitori români contemporani, coordonată de Andreea Răsuceanu.
   Cu scene care amintesc de filmele lui Tarantino și ale fraților Coen, cu un umor întunecat și o luciditate necruțătoare, romanul lui Bogdan Răileanu impune un personaj memorabil, pe Maldini, cămătar sângeros și sentimental. Marele câștig al prozei lui Bogdan mai vine și din faptul că știe să scrie cu înțelegere autentică despre lucruri pe care tindem să le înecăm în revoltă ipocrită, dar și din poezia difuză în care îmbracă întâi periferia bucureșteană, sediul ”bandei” lui Maldini, apoi spațiul recluziunii călugărești. – Andreea Răsuceanu

Un pahar cu sifon




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Foarte Mic



Carton-program, Teatrul Foarte Mic, București.
Premieră: 16 septembrie 1980.
Spectacol vizionat pe 13 martie 1982.
Cu Otilia...



Arta restaurării




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


29 martie 2018




    În ziua de 29 martie 2018, ora 12:000, la Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Calea lui Traian, nr. 143, se va vernisa expoziția Arta restaurării. Evenimentul este rezultatul unei colaborări, consolidate de-a lungul timpului, dintre muzeul vâlcean și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
   Ceea ce propunem de această dată publicului vizitator este o expoziție compusă din obiecte restaurate din colecțiile muzeului și un bogat material foto-documentar (postere) care ilustrează semnificativ domeniul restaurării pe variate tipuri de suport, punând în lumină activitatea desfășurată de studenții specializării Conservare și Restaurare, coordonați de cadrele didactice din cadrul Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă al Facultății de Ştiinţe Socio-Umane.
   Piesele expuse din patrimonul muzeului sunt diverse (din lemn policrom, textile, broderii, icoane pe lemn, obiecte din recuzita religioasă, bijuterii populare, ceramică arheologică și smălţuită, metal) și au trecut prin laborioase lucrări de restaurare care le-au scos la lumină adevărata valoare şi frumuseţe. Procesele de restaurare realizate de studenți au fost coordonate de un colectiv de cadre didactice care sunt experți restauratori acreditați de Ministerul Culturii și membri ai Asociației Conservatorilor și Restauratorilor din România.
   În linii generale, expoziția este o manifestare care se circumscrie evident Anului European al Patrimoniului Cultural, sloganul anului Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor fiind extrem de potrivit domeniului conservării-restaurării care care asigură, de fapt, tocmai transmiterea prin timp a patrimonului cultural către generațiile următoare. În mod particular, manifestarea de la Râmnicu Vâlcea, este o consecință și a faptului că ani la rând absolvenți ai Liceului de artă (și nu numai) din localitate au ales să urmeze studiile universitare la Sibiu în cadrul specializarii noastre. Încercăm să demonstrăm încă o dată că alegerea lor este una oportună și de viitor și să conștientizăm publicul larg că obiectele pe care le văd de obicei în expoziții trec prin procese complicate și îndelungate pentru a fi „însănătoșite” și aduse în situația de a fi valorificate din punct de vedere științific și cultural.
Expoziţia este deschisă până în luna mai 2018.

Promoție la...ce-am avut...




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile - Reclame


















































Reclame publicate în Almanah Flacăra 1980.
Decembrie 1979.