joi, 22 februarie 2018

Obsesia




Lansare de carte 


Geo Naum 


Librăria Cărturești Verona, București 


24 februarie 2018





Călătorie în lumea armelor




Muzeul Vasile Pârvan 


Bârlad 


4 martie 2018




   Muzeul Vasile Pârvan Bârlad are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției Călătorie în lumea armelor organizată de Muzeul Vasile Pârvan Bârlad în colaborare cu Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, Complexul Muzeal Piatra Neamț, Muzeul Județean Botoșani, Complexul Muzeal Bucovina Suceava și Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău.
   Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a folosit de unelte pentru a-și ușura activitățile de zi cu zi, unelte confecționate din piatră, silex, os, corn, apoi din metale precum bronz, fier, etc. În acest context, unele unelte puteau deveni cu ușurință arme folosite atât pentru vânătoare dar și în activitățile de zi cu zi. Uneltele și armele din piatră sunt cele mai vechi urme ale activității umane, omul învățând că lovind o piatră cu o alta, o putea ascuți, folosind-o astfel pentru tăiere, de atunci abilitatea de a inventa a dus omul dincolo de nevoile primare, construind unelte și arme, astfel dezvoltând tehnici mai avansate de prelucrare a materialelor. Evoluția și extinderea, nevoia de cucerire sau de apărare a adus odată cu ea și evoluția tehnicilor de confecționare a armelor, un parcurs de îmbunătățire pornit încă din preistorie și continuând până în zilele noastre.
    Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 4 martie 2018, ora 11:00, la sediul din strada Vasile Pârvan, nr. 1. Intrarea este liberă.

Cei frumoși și cei buni





Lansare de carte 


Cristian Fulaș 


Librăria Donaris, Galați 


23 februarie 2018



Târgul Mărțișorului




Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș 


ediția a VIII-a, 27 februarie - 2 martie 2018





Cum s-a creat România




Cum am dobândit Cadrilaterul 


Cătălin Negoiță 


Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați 


28 februarie 2018





Flower Rocks




Muzeul Poni - Cernătescu 


Iași 


23 februarie - 29 mai 2018





   Pe 23 februarie se va lansa Flower- Rocks, un nou proiect cultural - educațional!
Proiectul include organizarea unei expoziții temporare cu minerale și a mai multor ateliere interactive care se vor derula, în perioada 23 februarie – 29 mai 2018, la Muzeul Poni – Cernătescu din Iaşi.
   In cadrul atelierelor experimentale de geologie și chimie elevii vor identifica minerale şi roci, vor "creşte” cristale folosind substanţe chimice, iar în cadrul celor de botanică, fiziologia plantelor și ecologie vor identifica și studia cu ajutorul microscopiei o serie de plante și vor amenaja, în parcul Muzeului Poni- Cernătescu, grădini verticale din paleţi din lemn și material reciclabil etc.
Coordonator proiect : dr. Monica Nanescu, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu Iasi.

Dragobetele la români




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


23 februarie 2018




   Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Colegiul Naţional A. D. Ghica Alexandria, manifestarea Dragobetele la români.
   Evenimentul va avea loc vineri, 23 februarie a.c., ora 13:00, în Sala Multimedia a Muzeului Judeţean Teleorman.
   În cadrul manifestării, muzeograful Luminiţa Gheorghe le va vorbi elevilor prezenţi la eveniment despre ziua de 24 februarie cunoscută în calendarul popular românesc sub denumirea de Dragobete şi despre tradiţiile şi obiceiurile legate de această sărbătoare.
   Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Dragobete (numit şi Cap de primăvară, Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor) este fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi iubăreţ care obişnuia să seducă toate femeile care îi ieşeau în cale. Totuşi, în zilele noastre, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul suprem al dragostei autohtone.
  În popor se spune că de Dragobete se intorc păsările migratoare, că li se deschide ciocul şi încep să cânte. De asemenea, se credea că păsările neînsoţite în ziua de Dragobete rămân stinghere şi fără pui până la Dragobetele următor. Acest ritual a fost preluat şi de oameni. Ca să nu rămână singuri, fetele şi băieţii, asemenea păsărilor, trebuiau să se întalnească.
  Manifestarea Dragobetele la români se înscrie în cadrul progamului educaţional Muzeul - sursă de cultură şi educaţie.



Centenarul Marii Uniri. Frânturi de istorie




Muzeul de Istorie a Județului Vâlcea 


Râmnicu Vâlcea 


23 februarie 2018




Comunicat

   Vineri, 23 februarie 2018, ora 14:00, la Muzeul de Istorie a județului Vâlcea, va avea loc vernisajul unei expoziții foto-documentare dedicată Marii Uniri și Primului Război Mondial.
   Cu acest eveniment se inaugurează programul Centenar 2018 iar vernisajul de vineri este prima acțiune cultural-istorică dintr-o serie mai lungă de evenimente pe care Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea le va organiza cu ocazia Anului Centenarului Marii Uniri de la 1918.
   Expoziția Centenarul Marii Uniri. Frânturi de istorie este realizată în colaborare cu Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu și cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea.
  Vizitatorii vor avea ocazia să vadă pagini de istorie olteană legate mai ales de personalitatea Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, de luptele grele duse pe Podul Jiului (Podul Ferdinand), documente de arhivă și de front, vederi, cărți poștale și alte exponate din Primul Război Mondial.
Intrarea liberă. Vă așteptăm!

De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari




Expoziție de fotografie 


Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine 

de la Dunărea de Jos, Galați 


27 februarie - 25 martie 2018





   Muzeul Naţional Cotroceni, în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, vă invită la vernisajul expoziției de fotografie Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari marți, 27 februarie la ora 17:00, în sala Sergiu Dumitrescu din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
   Expoziţia îşi propune să faciliteze și accesul publicului din alte oraşe la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile surprind imagini ale întoarcerii Suveranilor Români în fruntea trupelor române şi aliate, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii în Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922.