luni, 19 februarie 2018

Conferințele de la Șosea




Anamaria Iorga 


Clubul Țăranului, București 


22 februarie 2018




   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 22 februarie 2018, de la ora 18:00, la Clubul Țăranului, la o nouă ediție a Conferințelor de la Șosea. Etnologul Anamaria Iuga va povesti despre cum se sărbătorește Lăsatul Secului în unele zone ale țării. Intrarea este liberă.
   Vom discuta despre semnificațiile contemporane ale sărbătorii și vom viziona două montaje video cu obiceiuri documentate în două localități din România: Fărșangul (2009, Dognecea, Banatul montan, cercetare inițiată de grupul „Orma. Sodalitas Anthropologica”, Cluj Napoca), și obiceiul și festivalul Ziua Cucilor (Brănești, județul Ilfov, documentat alături de voluntari ai MNȚR între anii 2014-2016).
   În fiecare an, trecerea de la iarnă la primăvară, ca și trecerea de la un an vechi la unul nou, este marcată de sărbători menite să alunge spiritele rele și iarna, și să anunțe, deopotrivă, renașterea simbolică a lumii, asigurând prosperitatea comunității. Astfel este și Săptămâna     Lăsatului Secului de brânză de dinaintea postului Paștilor, ce aduce cu sine Carnavalul, nu numai la noi, ci și în numeroase țări din Europa ori de pe alte continente. Carnavalul, ca ritual ce inversează ordinea socială și suspendă comportamentul obișnuit, obligă participanții la acțiuni încărcate de sens, la folosirea măștilor și a accesoriilor ce ocultează astfel identitatea celui deghizat, absolvindu-l de responsabilitatea acțiunilor.
    Ultimele zile din săptămâna Lăsatului de Sec fac trecerea spre o perioadă de abstinență și de purificare, fiind, totodată, asociate venirii primăverii, astfel că reverberează semnificații străvechi. Prevalează excesele alimentare, iar în unele părți ale țării, se aprind focuri pe dealuri și are loc obiceiul Strigarea peste sat (Alimori, Priveghi, Hodăițe, Urălie). În Transilvania, în comunitățile de maghiari ori de sași, în Banat, la sași, dar și la români ori la băieși sau chiar și pe malul stâng al Dunării, mai ales în comunitățile de bulgari, de Lăsatul Secului, oamenii se maschează și au un comportament carnavalesc la obiceiul ce poartă numele de: Zăpostit, Fărșang ori Cuci.

Vitrina Cărților Unirii




Uniunea Scriitorilor din România 


Cluj - Napoca 


22 februarie 2018





Comunicat de presă

   Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor vă invită la un eveniment dedicat Centenarului Unirii: Vitrina Cărţilor Unirii.
Joi, 22 februarie, ora 17:00 (la sediul Filialei - str. Universităţii nr. 1)

   Proiectele editoriale dedicate Centenarului Marii Uniri promit să fie o reuşită. Pe fondul absenţei unui program coerent şi necontroversat la nivel naţional, Cărţile Unirii vor aduce în atenţia publică figuri, evenimente, documente istorice importante pentru statura noastră identitară. Vor propune împreună o lecţie de istorie într-o vreme minată de ezitări, gafe şi o vinovată uitare a trecutului. Pe tonuri şi din perspective diverse, ele vorbesc despre „încercarea de a fi român” – încercare în mai multele ei sensuri – dificultate, experienţă, tentativă, sforţare, strădanie, impas, nevoie, suferinţă, chin, pătimire, muncă, povară, primejdie. Condiţia de român a fost mereu pusă la încercare de-a lungul secolelor, dar a reuşit să-şi asigure durarea şi graţie limbii române, graţie cărţilor şi preţului pe învăţătură.
    Transilvania din cuvinte, antologia Filialei clujene (volum care va avea anul acesta o ediţie aniversară alături de albumul 100 de ani de viaţă literară transilvană), se alătură şi ea acestui proiect pariind consecvent pe o civilizaţie a urmei.
    Importante edituri clujene – Argonaut, Casa Cărţii de Ştiinţă, Limes, Mega, Napoca Star, Şcoala Ardeleană – vor prezenta proiectele lor editoriale dedicate Centenarului (cărţile deja apărute, dar şi cele aflate în pregătire). Intervenţiile autorilor (unde e cazul) vor fi binevenite.
Vitrina va avea mai multe ediţii de-a lungul anului, încheindu-se cu Biblioteca Unirii, în decembrie.
    Această primă ediţie va fi urmată de proiecţia filmului Când pământul vorbeşte (regizor Viorel Costea) – primul film documentar care reconstituie întreaga noastră istorie, pornind de la cele mai vechi dovezi materiale asupra existenţei unei culturi, a unei civilizaţii în această zonă geografică, până în ziua de azi. Întregul proiect se bazează pe o documentare laborioasă şi precisă, pe cercetări arheologice şi dovezi istorice concludente. Premiera a avut loc anul acesta la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.”

Pisica sălbatică (4)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic




Pliant-program, Teatrul Mic, București.
Premieră: 21 mai 1971.













Articol publicat în Ziarul Scînteia tineretului, Nr. 6854, de miercuri, 2 iunie 1971. 

De dragoste și tutun




Muzeul Județean Teohari Antonescu 


Giurgiu 


19 februarie 2018





Diplomația culturală, domeniu al diplomației publice




Interferențe culturale 


Leonida Moise 


Cercul Militar Național, București 


22 februarie 2018




Intrare liberă.

Cine a ucis? (2)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Brașov




Broșură, Teatrul de Stat Brașov.
Stagiunea 1961 - 1962.
Premieră: 23 mai 1961.










Revista Filatelia - Nr. 66 (72) - 1947




Colecții și Colecționari 


Filatelie









***Lipsă paginile 7-10.







Pe simezele ieșene




Arta plastică contemporană românească 


Diana Condurache, Adrian Piticariu 


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași 


1 - 20 martie 2018






Studii și comunicări In Honorem




Lansare de carte 


Muzeul de Artă Arad 


21 februarie 2018





Ediție îngrijită de dr. Felicia Oarcea.
Muzeul de Arta Arad (str. Gh. Popa 2-4, etaj 2),
Sala Ovidiu Maitec
Miercuri, 21 februarie, ora 12Ș00.

Hipnoza




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul C. I. Nottara




Broșură-program, Teatrul C. I. Nottara, București.
Stagiunea 1964 - 1965.
Premieră: 3 octombrie 1964.




Pagina cu distribuția dintr-un alt tiraj al programului.










De la stînga la dreapta: George Sion (Augustin Moran), 
Victoria Dobre (Tina Oancea), Rodica Sanda Țuțuianu (Eugenia Oprescu), 
Ion Punea (Nelu Tenopol), Dorin Moga (Victor Dinu).








Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1964.