miercuri, 24 ianuarie 2018

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Mihai Puricel 


Cercul Militar Național, București 


5 - 22 februarie 2018




   "Fie că sunt naturi statice cu flori, fie că sunt peisaje, artistul Mihai Puricel reușește în lucrările sale să conserve puritatea senzației și să o transmită plastic printr-o simplificare a datelor realului, căruia îi accentuează caracterul plastic într-o manieră discretă și printr-o viziune artistică ce se impune prin sinceritate și sensibilitate camuflate în combinațiile cromatice, în ritmurile și echilibrul formelor reprezentate.” (Roxana Barbulescu - critic de arta)
Va asteptam cu drag!

Dintre comorile Callatisului




Muzeul de Arheologie Callatis 


Mangalia (2)





Muzeul de arheologie. Mijlocul anilor '60.


Consemnare publicată în Ziarul Scînteia de vineri, 29 mai 1959.


Pliant, jumătatea anilor '60 (până-n '68).
Pe copertă: Cibela pe tron, statuetă de pământ ars din epoca elenistică.





Diana la vînătoare. Basorelief de marmură.





Capitel bizantin de marmură cu foi de acant, capete de berbec și acvila lui Zeus.


Muzeul de arheologie Callatis. Publiturism. 1982.


Muzeul de arheologie. Colaj. 
Cod: 0333. Publiturism. 1978. Necirculată.
Curtea muzeului; Pipe de lemn și de fildeș sculptate (sec. XIX);
Edificiu romano-bizantin (sec. V-VI e.n.).


Broșură, editor Muzeul de Arheologie Callatis, Mangalia. 2002.


















Puricele în ureche




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Nord




Program de sală (pliant cartonat), Teatrul de Nord, Satu Mare.
Stagiunea 1970 - 1971.
Premieră: 10 iulie 1971.



Pinacoteca București. Repertoriu de Pictură, Vol. I




Lansare de carte 


Pinacoteca Municipiului București 


26 ianuarie 2018





    "Pinacoteca București este un proiect de colecție. Iată unul, poate, dintre cele mai frumoase volume-repertoar publicate de Muzeul Municipiului București în ultimii trei ani. Când spațiile expoziționale nu sunt suficiente, atunci rolul de reprezentare îi revine albumului-repertoar.     
    Începând cu anul 2016, Palatul Suțu găzduiește expoziții temporare, valorificând expozițional patrimoniul Pinacotecii, în așteptarea unui sediu destinat colecțiilor sale.
Dincolo de valoarea artistiă și documentară a acestui volum, cititorul poate încerca și alte paliere ale cunoașterii trecutului nostru apropiat - două secole de viață trăită și reprezentată plastic.” (Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București).
Adresa: I. C. Brătianu, nr. 12.
Lansarea are loc între orele 18Ș:00 - 19:00.

Să ne cunoaștem valorile



În memoriam Alexander Tietz 


Reșița 


25 ianuarie 2018





   25 ianuarie 2018, ora 12:00, Colegiul Național Diaconovici - Tietz Reşiţa, Sala Rolf Bossert: Proiect: Cultura și arta în Reșița Montană. In memoriam Alexander Tietz (*9 ianuarie 1898 - † 10 iunie 1978): 120 ani de la naștere. O întâlnire a elevilor cu prof. univ. dr. Doina Bogdan-Dascălu din Timișoara, o descendentă a celui aniversat.
   ora 15:30, Biblioteca Germană Alexander Tietz Reşiţa: In memoriam Alexander Tietz (*9 ianuarie 1898 - † 10 iunie 1978): 120 ani de la naștere. O întâlnire cu prof. univ. dr. Doina Bogdan-Dascălu din Timișoara, o descendentă a celui aniversat. Cu participarea grupului muzical Intermezzo (coordonator: Lucian Duca).
   ora 17:00, Universitatea Eftimie Murgu Reşiţa, corpul C, sala Multimedia Constantin Gruescu: Să ne cunoaștem valorile: prof. univ. dr. Doina Bogdan-Dascălu (născută la 27 noiembrie 1942 în Reşiţa).

Contele de Luxemburg




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat de Operetă




Program de sală, Teatrul de Stat de Operetă, București. Anii '60.



Târgul de Antichităţi




Colecții și Colecționari 


Iulius Mall, Timișoara 


26 - 28 ianauarie 2018





   EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice, că noul an 2018 va fi inaugurat cu Târgul de Antichităţi ediţia 134 care va avea loc în perioada 
26-28 ianuarie 2018.
   O mulțime de colecţionari de frumos vin la parterul Iulius Mall - la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
   De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete, mobilier, oglinzi şi multe altele.
  Continuând să fie evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării vor participa cca. 44 de standuri reprezentative, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru:
www.expotimisoara.ro
la pagina calendar expoziţional 2018
şi ne puteţi scrie pe:
expotimisoara@gmail.com
Vă mulţumim pentru interesul acordat.
Organizatorii.

Bucureștiul de azi, Micul Paris de ieri




Arta plastică contemporană românească 


Zoltan Lorencz 


Teatrul de Revistă Constantin Tănase, București


23 ianaurie 2018





În lumea apelor




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale




Program de sală, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1964 - 1965.



Observație; Deși figurează printre actori, 
Alexandru Bocăneț a urmat cursurile IATC-ului la secția de Regie
(promoția 1968).

Ambiguitatea Capodoporei




Lansare de carte 


Ștefan Simion 


Librăria Cărturești Verona, București 


25 ianuarie 2018





    Livio Vacchini (1933-2007) face parte din elita arhitecturii ticineze împreună cu Mario Botta, Luigi Snozzi și Aurelio Galfetti. Vacchini reprezintă un mod unic de a concepe practica disciplinei și nu poate fi pus sub semnul unui stil, grup sau mișcări arhitecturale. Gândirea sa continuă spațiul întredeschis de marii maeștrii ai arhitecturii – de la arhitecții templelor antice grecești ori ai piramidelor și până la Louis Kahn și Mies van der Rohe. Moștenirea sa este clasică în sensul atemporalității sale, rezistând noutăților contemporane și întotdeauna fiind de partea logicii interne și a coerenței proiectului de arhitectură. Repunând în chestiune problemele fundamentale ale disciplinei, Vacchini este arhitectul sfârșitului de secol 20 care reactualizează unitatea vitruviană a sintezei dintre practică și teorie în procesul de concepție a proiectului.
    Cartea cu 11 dialoguri despre arhtiectura și viața lui Livio Vacchini, cu puternice nuanțe teroretice și biografice, reprezintă rezultatul unei cercetări post-doctorale desfășurate la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne în 2013-2014 de către Ștefan Simion ca urmare a câștigării premiului SCIEX atribuit de Conferința Rectorilor Universităților Elvețiene.
    Cele 11 personalități intervievate sunt indisociabil legate de evoluția și recepția critică, și deosebit de strâns legate de biografia arhitectului: arhitecţii Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti, Mario Botta; criticii şi profesorii Jean-Claude Vigato şi Jacques Gubler, Silvia Gmür, asociata lui Vacchini, Eloisa Vacchini, fiica architectului, teoreticienii și profesorii Joseph Abram Nancy și Roberto Masiero, profesorul Luca Ortelli.
   Forma grafică a cărții este dată de imaginile care ilustrează bogăția referințelor pe care le actualizează arhitectura lui Vacchini. Cum fiecare personalitate intervievată își are propriile referințe în domenii diverse, precum pictura, sculptura, filozofia, muzica, această carte devine și un album de artă, adunând într-o manieră vizuală lumea evocată de opera lui Vacchini și de evoluția arhitecturii ticineze a sfârșitului de secol 20.
    Prin mărturiile memorialistice adunate, cartea se adresează și nearhitecților: intelectualilor și oamenilor de cultură. Ea oferă o perspectivă cvasi-absentă din ansamblul literar – în general, dar și în cazul particular al arhitecturii – de a prezenta complexitatea și bogăția vieții unui arhitect: parcursul său, pasiunile și frustrările sale, lumea din care făcea el parte și luptele unei generații extraordinare de arhitecți; toate acestea pe fundalul istoriei unui canton elvețian care în decurs de jumătate de veac a trecut de la precaritate la statutul de centru cultural european și mondial.
Lansarea are loc intre orele 19:00 - 22:00.

Stagiunea 1967 - 1968




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Opera Română



Pliant-program, Opera Română, București.
Stagiunea 1967 (octombrie) - 1968 (iunie)