marți, 16 ianuarie 2018

Îngerul albastru




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Alhambra




Broșură-program, Caiet Nr. 3, Teatrul Alhambra, București.
Stagiunea 1945 - 1946.
Aprilie (?) 1946.



















Eminescu. Perspective abstracte




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București 


18 - 28 ianuarie 2018




    Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi Asociaţia RoBizArt vă invită, în perioada 
18 - 28 ianuarie 2018, să vizitaţi expoziţia Eminescu. Perspective abstracte, organizată cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
    Evenimentul, aflat la cea de a cincea ediţie, este coordonat de profesorul şi sculptorul Ioan Ladea.
    Expoziţia cuprinde lucrări de artă plastică ce reprezintă viziunea asupra operei eminesciene a 4 artişti contemporani, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România: Florin Mocanu, Ioan Ladea, Ioana Lavinia Streinu şi Eusebiu Spînu.
    La Vernisajul din data de 17 ianuarie, ora 17:00, vor fi invitaţi elevii clasei a VI-a a Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, coordonaţi de C. Popescu şi Eliza Nicolaina, scriitor, traducător şi jurnalist.
Intrarea la vernisajul expoziției este liberă.           
Accesul în expoziţie este inclus în biletul de vizitare.

Conversații la muzeu




Dan C. Mihăilescu 


Muzeul Național Cotroceni, București 


23 ianuarie 2018





     Muzeul Național Cotroceni organizează marți, 23 ianuarie, de la ora 18:00, prima întâlnire din cadrul programului Conversații la muzeu.
    Intitulată Captivitatea esteticului, între zidurile istoriei și presiunile politice. O fatalitate?, conferința de debut va fi susținută de criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu și va fi moderată de jurnalistul și mediatorul cultural Matei Martin.
    Manifestarea se înscrie, alături de alte acțiuni, în calendarul pe care Muzeul Național Cotroceni îl propune publicului pentru Anul Centenarului, oferind un spațiu de dialog și analiză.
    Programul Conversații la muzeu a fost conceput pentru a evoca, prin intermediul unor discuții deschise și pline de substanță, evenimente relevante din istoria noastră, momente speciale, proiecte și idei despre evoluția societății românești în acest veac.
    Conferințele vor avea în centru personalități ale culturii române și vor propune incursiuni în istoria Palatului Cotroceni, vor surprinde instantanee din viața cotidiană a epocii, vor pune sub lupă momente și decizii istorice, dar și perspective ale prezentului.
    Înscrierile la eveniment se fac telefonic, la numărul 021/317.31.06 sau prin email, la adresa relatiipublice@muzeulcontroceni.ro. Datele (nume, prenume, CNP) se vor transmite până joi, 18 ianuarie 2018.
    Rezervările se fac în funcție de numărul de locuri disponibile. Eventualele limitări de acces vor fi comunicate în timp util persoanelor înscrise.

Expoziția de iarnă Brickenburg




Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


19 - 21 ianaurie 2018





    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la Expoziția de iarnă Brickenburg, organizată în perioada 19-21 ianuarie la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21.
    Începând cu data de 19 ianuarie, lumea construcțiilor din cărămizi LEGO® își redeschide porțile pentru publicul vizitator, pentru trei zile, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21), cu ocazia celei de a VII-a ediții a Expoziției de iarnă Brickenburg de la Cluj-Napoca.
    Lucrări care au fost admirate la expoziții internaționale de prestigiu și lucrări în premieră, realizate de membrii Asociației Brickenburg, vor fi prezentate în cadrul evenimentului.
    Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la prezentarea în cinematografe a filmului Jurassic Park, o lucrare de mari dimensiuni având ca temă lumea pierdută a dinozaurilor va fi prezentată în premieră absolută.
   Vizitatorii mai mici sau mai mari vor putea participa la atelierele de construcție și vor putea testa funcționarea diverselor mecanisme realizate exclusiv din elemente LEGO®.
   Manifestare tradiţională de iarnă a fanilor LEGO®, Expoziţia de iarnă Brickenburg este un șantier de testare a elementelor care vor fi prezentate în cadrul evenimentelor majore ale anului 2018.
Locul și program de vizitare:
Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, 
orele 10:00 –18:00, în perioada 19 - 21 ianuarie 2018.

Dincolo de graniță




Lansare de carte 


Alexandra-Valentina Ionică 


Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea 


16 ianaurie 2018





Walkiria




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Opera Română




Broșură-program, Opera Română, București. 1976.
Coperta I Richard Wagner (portret de Franz von Lenbach)



















Coperta a IV-a.




Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 40. 7 octombrie 1976.


Program de sală al spectacolului de pe 4 februarie 1977.






In memoriam dr. Constantin I. Istrati




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


17 ianuarie 2018





    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 11:00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participați la vernisajul expoziției In memoriam dr. Constantin I. Istrati, eveniment cuprins în proiectul muzeal Expoziția lunii.
   Expoziţia, prilejuită de comemorarea a 100 de ani de la dispariția marelui savant român, reunește o serie de publicații, documente și fotografii originale.
   Născut la 5 septembrie 1850, în Roman, Constantin Istrati a urmat, în paralel, cursurile facultăţilor de Medicină şi de Ştiinţe, secţia Chimie, a Universităţii din Bucureşti. În 1875, împreună cu alţi colegi, face demersuri pentru înfiinţarea Societăţii Studenţilor în Medicină, prima societate studenţească din România, al cărei preşedinte a şi devenit (februarie 1876). În 1877 îşi susţinea teza de doctorat în medicină şi chirurgie, an în care ia parte şi la Războiul de Independenţă ca medic de regiment clasa II (echivalentul gradului de căpitan). Pentru devotamentul dovedit pe câmpul de luptă a fost decorat cu numeroase distincţii româneşti şi străine.
   Constantin Istrati a fost membru al Academiei Române, deținânând funcția de preşedinte al acestui for ştiinţific superior în perioada 1913-1916.