vineri, 14 decembrie 2018

Salonul Anual




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


19 decembrie 2018




   "​A doua ediție a Salonului anual 2018 reprezintă, sau mai bine spus surprinde, o etapă din evoluția Filialei UAPR Galați. Având în vedere că ea este rezultatul unei selecții ale celor patru saloane ale Filialei, expoziția are și valoarea unei sinteze a creației plasticienilor gălățeni.
​Sunt reprezentate toate generațiile de artiști, toate tehnicile și genurile pe care aceștia le abordează în mod obișnuit și de asemenea este etalată o amplă varietate stilistică. Această varietate face de altfel dificilă o identificare a tendințelor limbajului plastic prezent în expoziție, dar vom încerca să găsim câteva direcții, câteva platforme comune.
​    Una dintre orientări, unde întâlnim mai multe trepte de abordare, este a unui realism descriptiv, care în unele cazuri rămâne la înregistrarea minuțioasă și conștiincioasă a detaliilor iar în altele acestea sunt interpretate și transpuse într-o zonă onirică, cu accente lirice.
​Există apoi o suită destul de amplă de lucrări pe care am putea-o denumi a <coloriștilor>, unde mase mari cromatice - având ca punct de pornire elemente mai mult sau mai puțin figurative -construiesc lucrarea și dezvoltăvalențele expresive ale culorii.
​    O direcție destul de larg reprezentată - fie că e vorba despre pictură, grafică sau sculptură- am putea-o situa într-o zonă învecinată suprarealismului sau expresionismului, corelată uneori cu sugestii mirifice ale basmului sau alteori ale artei satirice, sau ale unor alcătuiri tridimensionale de unde nu lipsește, la unii artisti, o notă subtilă de umor.
​Întâlnim de asemenea și lucrări unde contactul viu cu natura apare sublimat în interesante compoziții ce esențializează motivele abordate, le reformulează pe pânză sau pe hârtie și le transpune în imagini cu o puternică încărcătură poetică.
    ​Expoziția inițiată și organizată cu mult profesionalism de Eduard Costandache constituie o radiografie a creației plastice gălățene, punând în valoare potențialul acestei comunități artistice."
(Mariana Tomozei Cocoș- critic de artă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu