luni, 10 decembrie 2018

Lecturi în premieră




Nora Iuga, Albert Denn 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 decembrie 2018




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o seară de lecturi în premieră cu Nora Iuga și Albert Denn marți, 11 decembrie 2018, de la ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), în Sala Perpessicius.
   Nora Iuga va citi din proaspătul ei volum apărut la Casa de Pariuri Literare Alături cu drumul iar Albert Denn din volumul său, apărut la aceeași editură, Îmi pipăi cu frică tălpile.
   Întâlnirea cu Nora Iuga este de fiecare dată privită de public ca fiind unică. Are o amprentă aparte, un stil inconfundabil și păreri argumentate. "Iubirea e cel mai dumnezeiesc și mai demonic sentiment fiindcă ea naște lumea. Și mai știu eu un secret. Ce nu e dat să împlinim aici sunt sigură că împlinim în alte galaxii mereu travestiți, mereu necunoscuți, dar mereu nimerind la elementul acela unic care are valențele noastre”, mărturisea într-un interviu scriitoarea Nora Iuga. "Nu știu să fac pe modesta. Știu că mulți mă iubesc, știu că seduc publicul, de îndată ce urc pe o scenă și spun primele fraze, oriunde mă aflu, pentru că și stângăciile și ridicolul sunt cuceritoare, când știi să le vinzi, ca orice improvizație inspirată”. Deschisă, inspirată și atentă la talentul tinerilor mereu, Nora Iuga l-a descoperit pe Albert Denn de ceva vreme și îl susține așa cum crede că se cuvine.
   Nora Iuga, poetă, prozatoare și traducătoare, s-a născut la 4 ianuarie 1931 la București. Numele adevărat al scriitoarei este Eleonora Almosnino. În 1953 absolvea Facultatea de Filologie a Universității din București. A lucrat ca profesoară de limba germană, bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat și ca redactor la Editura Enciclopedică. În perioada 1977-1986 a fost ziaristă la publicațiile de limbă germană Neuer Weg si Volk und Kultur. Printre cele mai cunoscute volume de poezii ale scriitoarei se numără: Captivitatea cercului (1970), Inima ca un pumn de boxeur (1982), Dactilografa de noapte (1996), Capricii periculoase (1998), Autobuzul cu cocoșați (2001), Fetița cu o mie de riduri (2005). Scrie și proză, traduce din limbile germană și suedeză. Deținătoare a numeroase premii și distincții, Nora Iuga a obținut patru premii ale Uniunii Scriitorilor, iar în anul 2007 a fost distinsă cu Premiul Friedrich Gundolf.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu