miercuri, 14 noiembrie 2018

La izvoarele limbii române în anul Centenarului




Muzeul de Istorie Locală și Etnografie 


Brad 


15 noiembrie 2018




   Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, prin intermediul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara vă invită joi, 15 noiembrie 2018, ora 16:00, să participați la activitatea culturală cu titlul La izvoarele limbii române în anul Centenarului.
    În cadrul acestei acțiuni culturale, desfășurată sub forma unei șezători la sediul muzeului din Municipiul Brad, Str. Cloșca, Nr. 4, vor participa poeți populari din zonă și va fi lansată cartea poetei Ileana Cornelia Neaga,cu titlul Ca pă la noi.
   "Așa precum oamenii, și cuvintele mor, se trec odată cu timpurile, se uită. Salvăm câte ceva dintre obiectele ieșite din uz, așezându-le în muzee, iar cuvintele unei limbi le salvăm punându-le în dicționare sau prin scrieri în grai. Fără să fie notate undeva, cuvintele din dicționarul Corneliei, în scurt timp ar fi pierdute. Ele, cuvintele vechi din limbă, vin pentru omul modern ca o desfătare, ca o dedulcire a lui cu apa vie, neîncepută, sorbită direct de la izvoarele limbii române. Unele dintre aceste cuvinte ne aduc străbunii înapoi, ne întorc mult în trecut, ne ajută să străbatem veacurile în sens invers. Variantele geografice ale unei limbi sunt cunoscute sub denumirea de dialecte și graiuri. Așadar, limba comună prezintă deosebiri de la o regiune la alta, iar dialectul și graiul sunt subdiviziuni ale unei limbi. Atât în cazul graiului cât și în cazul dialectului, deosebirile sunt mai ales de ordin fonetic și lexical, și mai puțin de ordin morfologic și sintactic”, ne spune muzeograful Monica Dușan.
    Acțiunea cultural-etnografică organizată de Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad se încadrează în șirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri!
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu