joi, 1 noiembrie 2018

Incursiuni vizuale în America Latină




Conferințele de joi 


Felicia Hodoroabă-Simion 


Muzeul Municipiului București 


1 noiembrie 2018




   Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu (Bd I. C. Brătianu, nr. 2), la conferința de joi, 1 noiembrie, ora 18:30, susținută de Felicia Hodoroabă-Simion, artist vizual și fotograf freelance, care va oferi detalii despre recentul său periplu său sud-american.
    "Atunci când, în urma câștigării unui concurs de fotografie, am primit provocarea de a alege un punct de pe glob în care să petrec o vacanță, m-am supus chemării interioare care mi-a îndreptat pașii spre America de Sud. A fost un soi de reverberație – în piept și în stomac – a unei emoții similare dorului; un soi de dor abstract și concret în același timp, în ceea ce privește obiectul său: Necunoscutul.
    În vara acestui an, am călătorit vreme de 24 de zile, străbătând o distanță de aproape un ecuator. Am "acostat” în Chile, Bolivia și Peru, nu de puține ori întrebându-mă "unde sunt?” – nu pentru că n-aș fi cunoscut în mod real răspunsul, ci pentru că "stranietatea” priveliștii, dublată de o distanțare de „acasă” nemaitrăită până la acel moment, mi-a răsturnat percepția asupra timpului și a spațiului.
    Cred, însă, că această călătorie a început demult; se poate să își aibă originile în serile petrecute la țară alături de bunica mea, privind, într-un mod aproape ritualic, telenovele sud-americane, înainte să "trec la culcare că vine vulpea”. Se poate, la fel de bine, să fi pornit către acest continent în timp ce fredonam, cuprinsă de reverie, cântecele Shakirei în drum spre școală, uitând de cele șapte kilograme care atârnau de spatele meu.
    Printr-un discurs preponderent vizual care apelează la forța expresivă a fotografiei, voi așeza laolaltă câteva scurte narațiuni de călătorie, menite să ofere privitorului mici "străfulgerări” ale Americii Latine. De la drumurile nesfârșite din deșertul Atacama (Chile), la lacul de sare din Uyuni (Bolivia) și insulele populației indigene Uros de pe lacul Titicaca (Peru), întâlnirea de la Palatul Șuțu își propune să genereze o altă Întâlnire – între Eu și Celălalt”.
(Felicia Hodoroabă-Simion)

    Artist vizual și fotograf freelance, Felicia Hodoroabă-Simion a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, specializarea Fotografie – Videoprocesarea computerizată a Imaginii, în anul 2016. În 2018, a obținut un Master în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor la Facultatea de Litere a Universității din București. A pornit drumul în fotografie la vârsta de 13 ani, căutând să facă loc exprimării artistice în diverse "colțuri” ale acestui domeniu vizual – de la portret și imagine documentară, la zona de Fine Art, care permite jonglarea cu teme variate (preluând modelul unui prieten și fotograf maramureșean, de autodefinire prin negație, nu este nici fotograf de stradă, nici de modă, nici de peisaj, nici de portret; este puțin din toate, punând acest fapt pe seama inabilității de a renunța la libertatea pe care i-o oferă un astfel de "talmeș-balmeș”).
    De-a lungul parcursului artistic, fotografiile sale au "călătorit” în mai multe sfere ale creației, ilustrând coperte de cărți pentru autori precum Margaret Atwood, Mo Yan, Sophie Avon sau Paulo Coelho, campanii de modă pentru designeri români, albume muzicale, dar și articole ale unor reviste și publicații online precum The New York Times, Der Spiegel, The Pulitzer Center Blog, Il Post, Calvert Journal, AreWeEurope, Fisheye, LensCulture, National Geographic PROOF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu