marți, 2 octombrie 2018

Pe simezele Capitalei - Transparențe




Arta plastică contemporană românească 


Elena Cioclu 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București 


22 septembrie - 15 octombrie 2018




    Expoziția conține o suită de creații plastic realizate în tehnica picturii pe sticlă, cu inserții de plumb și acuarelă pe diverse suporturi de hârtie, hârtie de China și pânză. Tema este Transparența, transpusă în diferite subiecte, pornind de la studiul structurilor natural și transpunerea lor în forme plastice.
“Fie că este vorba despre flori, marine, peisaje dunărene sau – de ce nu? – citadine artista le priveşte prin văluri de mişcătoare transparenţe. Acuarela este tehnica predilectă a artistei. Plasticiana îşi zămisleşte lucrările la confluenţa dintre culorile de apă şi materialitatea solidă a suportului. Banala hârtie, hârtia manuală, hârtia de China devin instrumente care cântă muzica apelor în cheie de lumină şi culoare. De fapt artista îşi exprimă deschis empatia faţă de impresionişti pe care însă nu îi citează şi nu îi parafrazează; lucrările ei vorbesc despre o înţelegere profundă a unei stări şi a unei viziuni care transcende tehnicile şi mijloacele artistice. Plasticiana Elena Cioclu mizează tot pe fluiditatea materiei când alege sticla că suport.     
    Compoziţiile sale, la limita dintre abstract şi figurativ se bazează pe profundă interiorizare a rolului icoanei pe sticlă – o privire către lumea de aici şi una la cea celestă, o fereastră între universul interior al artistului şi cel al privitorului. Reflexii şi transparenţe – un dialog între lumină şi culoare pe care artista ni-l propune pe suprafaţa de apă îngheţată a sticlei.”, afirmă lector univ. dr. Raluca Tudor.
    Artista Elena Cioclu este profesor de arte plastice la şcoala gimnazială de artă Victor Karpis din Giurgiu, este coordonatorul multor schimburi culturale internaţionale, a realizat o serie de proiecte transfrontaliere cu galeria de artă Ruse din Bulgaria, a participat la numeroase expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu