luni, 8 octombrie 2018

Grigore Antipa 150




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați 


10 octombrie 2018 - 28 februarie 2019






   Miercuri, 10 octombrie 2018, începând cu ora 13:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul expoziției temporare Grigore Antipa 150, realizată de Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa București, ca un omagiu adus celui care a fost Grigore Antipa, personalitate complexă, ctitor de instituţii culturale şi de cercetare, dar și un diplomat apreciat al epocii sale. 
   Antipa a fost un deschizător de drumuri, în mai multe domenii ale știinţei româneşti, fiind primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie şi bioeconomie. Opera cea mai dragă a lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România. 
   Expoziția Grigore Antipa 150, itinerată la Galați, va prezenta o serie de 16 panouri cu fotografii care vor călăuzi vizitatorii prin câteva etape ale vieții savantului. În același timp, vor putea fi admirate piese cu valoare științifică, istorică şi documentară, care fac parte din patrimoniul muzeului bucureștean şi care au fost personal colectate și studiate de Grigore Antipa. Grație fotografiilor și documentelor expuse, care au supraviețuit încercărilor istoriei, va putea fi descoperită actualitatea operei lui Antipa, cel ce a reuşit să acţioneze ca un liant între oamenii de rând şi cei cu putere de decizie, ajutând la dezvoltarea comunităţilor şi, în final, la atingerea unui nivel de dezvoltare economică a României demn de marile puteri europene. 
   La rândul său, Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați - oraș al confluenței Dunării cu două dintre marile râuri ale României, Siret și Prut - aduce propriul omagiu savantului român, care a pus bazele valorificării durabile a bioresurselor acvatice, ca sursă viabilă pentru economia țării, dar și pentru bunăstarea comunităților pescărești. Grigore Antipa a fost cel care a elaborat planul de conservare și valorificare a luncii inundabile a Dunării, distrusă azi în mare parte. 
   Expoziția Grigore Antipa 150 va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până la sfârșitul lunii februarie 2019. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu