luni, 22 octombrie 2018

Artileria de coastă română. Mărire și decădere




Lansare de carte 


Marian Radu 


Muzeul Național al Marinei Române, Constanța 


24 octombrie 2018





    Miercuri, 24 octombrie 2018, începând cu ora 11:00, în Sala de conferințe Clio a Muzeului Național al Marinei Române va avea loc lansarea volumului: Artileria de coastă română. Mărire și decădere. Lucrarea se constituie într-o monografie a Artileriei de coastă române, fiind prima abordare de sine stătătoare a evoluției acesteia.
    Volumul este semnat de colonelul (r) Marian Radu, comandant al Divizionului 545 Artilerie de Coastă în perioada 1990-2001 și este foarte bine sintetizat în Cuvântul înainte semnat de contraamiralul de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan, și el fost comandant al aceluiași Divizion (1987-1990): "Această carte este o concretizare a studiului arhivelor și istoriografiei militare, în special cea legată de Războiul de Independență, Războiul de Întregire și Al Doilea Război Mondial. Cunoștințele de istoria artei militare și experiența dobândită în cei 24 de ani lucrați în Marina Militară, dintre care 11 ani în calitate de comandant unitate de artilerie de coastă, îi conferă dreptul autorului să trateze istoria acestui gen de forțe într-o manieră mai puțin abordată. Istoria artileriei de coastă a fost prezentată până acum fie în cadrul unor tematici mai ample (istoria marinei, istoria artileriei terestre, istoria pompierilor ș.a.), fie secvențial.    
    Structurată pe 12 capitole, lucrarea este prima abordare de sine stătătoare a eoluției artileriei de coastă, fiind descrise detaliat acțiunile de luptă și faptele glorioase ale unor mari personalități, care au avut tangență cu trecutul acestei arme. Sunt puse la dispoziția cititorilor numeroase date și informații privind apariția bateriilor de coastă, încadrarea cu personal, dotarea cu armament și structura unităților de apărare costieră”.
    Cât despre autor, pe care l-a avut coleg, contraamiralul de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan își mai amintește că: "În această unitate am fost înconjurat de oameni tineri, foarte buni specialiști, în frunte cu stimabilul meu subordonat și camarad, căpitanul (Art.Ra.) Marian Radu, șeful de stat major al unității, un ofițer cu o cultură generală vastă și cu abilități de lider, precum: competența, dorința de a-și asuma responsabilitatea, fermitatea, perseverența, persuasiunea și integritatea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu