luni, 24 septembrie 2018

Pe simezele clujene - Retrospectivă




Arta plastică contemporană românească 


Teodor Botiș 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


27 septembrie - 21 octombrie 2018





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 27 septembrie – 21 octombrie 2018, o amplă expoziţie retrospectivă de pictură purtând semnătura artistului clujean Teodor Botiş, eveniment ce se înscrie ca parte integrantă a ansamblului de manifestări culturale dedicate celebrării unui veac de modernitate a statului român.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 27 septembrie 2018, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), în prezenţa unor distinşi invitaţi: I.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului; acad. Ioan Aurel-Pop, istoric, preşedinte al Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, istoric, Manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Negoiţă Lăptoiu, istoric şi critic de artă; Horia Bădescu, poet, prozator, eseist şi traducător; Alexandra Sârbu, comisar de expoziţie.
    Concentrându-se asupra unei selecţii de lucrări provenite exclusiv din colecţia familiei, actuala expoziţie își propune să creioneze o privire sinoptică de mare relevanţă asupra creaţiei artistice din ultimele două decenii a maestrului Teodor Botiș, una dintre personalităţile de referinţă în arta contemporană românească, pe care o recomandă cu prisosință consistenta sa carieră profesională de anvergură naţională (cu notabile ecouri internaţionale), atestată printr-un palmares expoziţional redutabil şi, nu în ultimul rând, prin prestigioasele premii şi distincţii naţionale și internaționale care i-au fost conferite de-a lungul timpului.
    Evoluția operei sale picturale a cunoscut o traiectorie unitară, precizându-se ca o autentică "scriitură” a organicităţii ce a urmat etape înscrise firesc în coordonatele unei viziuni de o pregnantă originalitate, a cărei marcă distinctivă trădează strânse conexiuni cu filonul fecund al artei populare tradiţionale româneşti. Lucrările sale fructifică cu preponderenţă valenţele decorative ale suprafeţei picturale, decantată şi transfigurată simbolic în largi desfăşurări cromatice cu intensități și nuanțări atent orchestrate, raporturile dintre forme supunându-se unei ritmicităţi ornamentale, saturată de reverie poetică şi de meditaţie spirituală, care le structurează contrapunctic în jurul unor nuclee iradiante.
   Pictorul clujean Teodor Botiş (n. 20 august 1938, Gherla, judeţul Cluj) a frecventat cursurile secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (promoţia 1962), la clasa profesorului Aurel Ciupe, formația sa artistică desăvârșindu-se în cadrul unei specializări urmate în anul 1964, sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba. A desfăşurat o intensă activitate didactică în învăţământul superior de artă clujean, mai întâi la Facultatea de Desen din cadrul Institutului Pedagogic (1962-1973), apoi la catedra de pictură a Institutului Ion Andreescu (1974-1994). Ca membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 1969), a deschis o serie importantă de expoziții personale și a participat cu consecvență la expozițiile regionale și județene, fiind prezent și în peste 200 de manifestări expoziționale de grup, festive și republicane. Lucrările sale au fost integrate în importante expoziții românești organizate peste hotare, precum și în manifestări cu participare internațională. 
    A fost distins cu numeroase ordine, premii şi diplome de excelenţă, dintre care amintim: Premiul pentru tineret al Filialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (1972); Ordinul Muncii (1972); Diploma de onoare a Bienalei Internaţionale de Pictură de la Kosice (1986); Laureat al Festivalului Internaţional Lucian Blaga, Chişinău (1992); Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2003); Diplomă de excelenţă şi Premiul pentru Cultură din partea Prefecturii judeţului Cluj (2003); Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, acordat de Preşedenţia României (2004); Titlul de Senior al Cetăţii, acordat de Primăria municipiului Cluj-Napoca (2011); Diploma Onoare pentru Cluj, acordată de Instituția Prefectului Județului Cluj (2013); Diploma Distincția culturală, conferită de Academia Română pentru întreaga creație la împlinirea vârstei de 75 de ani (2013) etc. 
    O serie numeroasă de articole şi comentarii privitoare la opera artistică a maestrului Teodor Botiş au apărut în paginile unor prestigioase publicaţii naţionale, sub semnătura unor personalităţi de referinţă ale criticii de specialitate. 
    Lucrările sale figurează în colecţii publice şi private din România, Africa de Sud, Anglia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Israel, Olanda, Spania, SUA, Suedia, Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu