marți, 25 septembrie 2018

Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi




Muzeul Țării Crișurilor 


Oradea 


30 septembrie - 8 noiembrie 2018




   Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige - Sudtirol, Asociaţia Trentini Nel Mondo, Asociaţia Bellunesi Nel Mondo, Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi MUSE - Museo delle Scienze organizează o expoziţie de excepţie, avînd titlul Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi care va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române nr.1/A începând cu 30 septembrie 2018, conform programului obişnuit al acestuia (www.mtariicrisurilor.ro).
    Expoziţia este rezultatul unui parteneriat încheiat cu instituţiile din Italia mai sus menţionate şi este parte a unui proiect de durată, care are drept scop prezentarea culturii materiale a zonelor Trentino Alto Adige şi a Bihorului.
   Expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolò Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner.


   De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă limitată de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în oraşele din Europa, pentru că în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic.
    Expoziția prezintă şi aceste meserii itinerante ale locuitorilor din zona Dolomiților (producători de înghețată, doici, tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vânzători de stampe), precum și asociațiile Trentini nel mondo și Bellunesi nel mondo, născute din dorința de a proteja și de a promova sentimentul de apartenență, memorie, cultură și identitate, și de a menține legătura dintre emigranții din munții Dolomiți și comunitățile rămase în patrie.
    Expoziția va rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în 8 noiembrie 2018. 
Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. 
Intrarea este gratuită pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Vă aşteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu