vineri, 17 august 2018

Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – ieri, astăzi și mâine




Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș 


15 august - 30 septembrie 2018





   Muzeul Naţional Brukenthal, în colaborare cu Asociația Casa Calfelor Sibiu organizează, în perioada 15 august – 30 septembrie 2018, la Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat expoziția Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – ieri, astăzi și mâine.
Curator: dr. Raluca Frîncu
     Sibiul a fost, în epoca medievală şi modernă, unul dintre cele mai renumite centre meşteşugăreşti. Produsele, datorită poziţiei geografice favorabile a oraşului, erau comercializate în întreg spaţiul românesc, dar şi în afara sa, în Orient şi în Europa Centrală. În anul 1376 a fost emis primul regulament de organizare a breslelor din Sibiu, Sighişoara, Sebeş şi Orăştie. În acest document era menţionată existenţa a 25 de meşteşuguri, grupate în 19 bresle, număr comparabil cu cel din importante centre meşteşugăreşti europene: Ulm (17 bresle), Augsburg (16), Köln (22), Strassbourg (28). În anul 2007 primele ateliere ale calfelor au fost deschise în curtea Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, la iniţiativa Muzeului Naţional Brukenthal şi a Bisericii Evanghelice C.A. a fost conceput proiectul Întâlnirea calfelor călătoare europene.
    Expoziția își propune să aducă în prim plan tradiția practicării meșteșugurilor cât și dorința tinerilor din zilele noastre de a lucra după vechile tehnici și de a le transmite mai departe noilor generații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu