joi, 9 august 2018

Biserici în biserici - Micro-arhitecturi liturgice




Anita Paolicchi 


Muzeul Național de Artă al României, București 


10 august 2018 




    Anita Paolicchi, doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența, ne va povesti despre "micro-arhitecturile” de argint care se află în colecțiile MNAR.
    În cursul conferinței vor fi prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expoziția permanentă: "chivoturile cu formă arhitecturală” (multe din ele fiind mărturisiri ale frumuseții artistice din vremea lui Constantin Brâncoveanu), dar și câteva exemple care se află în depozitul muzeului și care sunt puțin cunoscute publicului.
     Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea câtorva teme complementare pentru înțelegerea nu numai a obiectului însuși, ci și a societății în care a fost creat, folosit, păstrat. Fiind cel mai important "vas sacrum”, chivotul a fost folosit și pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezintă des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce întărește legătura dintre ctitor și edificiu, mai ales în momentele istorice în care apărarea ortodoxiei devine un instrument politic în combaterea presiunii atât otomane cât și habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar și într-un sens mai amplu, istorice, antropologice și teologice.
   Vom permite astfel cunoașterea unor obiecte care – fiind păstrate în depozite – sunt inaccesibile și, de asemenea, vom oferi o înțelegere mai bună a unor obiecte care, văzute în expoziția permanentă, sunt apreciate de obicei numai pentru valoarea lor estetică.
   Conferința susținută de tânăra doctorandă reprezintă finalul perioadei sale de cercetare la MNAR, unde a petrecut două luni în compania colegilor și a obiectelor.
Conferința va dura aproximativ o oră (12:00 - 13:00), iar intrarea este gratuită.
Muzeul Național de Artă al României
Calea Victoriei 49-53,
Galeria de Artă Veche Românească

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu