marți, 31 iulie 2018

Exponatului Lunii August




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 august 2018 




   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 1 august a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii August.
   Pentru perioada 1 – 31 august 2018, Muzeul Judeţean Teleorman vine în faţa publicului cu o Carte poştală, realizată în anul 1927, reprezentând Catedrala Sfântul Alexandru din Alexandria. 
   Alegerea acestui exponat vine să marcheze împlinirea a 120 de ani de la Sfinţirea Catedralei Episcopale Sfantul Alexandru, înfăptuită la 6 decembrie 1898, de către mitropolitul Iosif Gheorghian.
   Aflată în patrimoniul muzeului, Cartea poştală ce face obiectul Exponatului Lunii a fost editată în anul 1927 la Tipografia şi librăria Speranţa din Alexandria deţinute de Nicolae P. Ionescu. Cartea poştală are dimensiunile de 14 x 9 cm şi a fost expediată în data de 3 martie 1929 de Maty şi Mara Colfescu din Alexandria, Drei. Steluţa Bunescu, din Pietroşiţa, jud. Dâmboviţa.
   Istoria cărţii poştale în România începe cu Legea asupra cărţilor de poştă, aprobată prin Decretul nr. 789 din 31 martie 1873 (acelaşi an în care s-au emis primele cărţi poştale în SUA, Franţa, Germania, Spania şi Serbia), moment în care apare prima carte poştală românească simplă – CARTA DE POSTA.
   Prima carte poştală ilustrată românească, oficială, producţie de serie, va fi emisă la 29 august 1894. Ea a fost pusă în vânzare odată cu inaugurarea, la Bucureşti, a Expoziţiei Cooperatorilor Români, prilej cu care a avut loc şi prima expoziţie filatelică oficială. A fost tipărită pe trei variante de carton (roşu, galben şi albastru), în ediţie limitată, şi a avut un caracter ocazional, după cum reiese din textul însoţitor: Bucureşti 1894. Amintire de la Expoziţia Cooperatorilor. De altfel, imaginea reprezenta chiar pavilionul expoziţiei din Cişmigiu.
   Cărţile poştale au fost prezente şi în Teleorman încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cea mai veche carte poştală ilustrată editată pentru o localitate din Teleorman, cunoscută de colecţionari, este aceea editată de Filip Wexler, fotograf, fără a se specifica unde a fost tipărită. Cartea poştală ilustrată are 3 imaginii din Alexandria – strada Carol I (Libertăţii), Şcoala nr. 2 (în zona pieţei centrale, demolată la sfârşitul secolului XX) şi biserica Sfântul Alexandru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu