vineri, 6 iulie 2018

Colecția lunii - Elena și dr. Iosif N. Dona
Muzeul Colecțiilor de Artă 


București 


10 - 28 iulie 2018

    În luna iulie vă așteptăm la prezentarea colecției Elena și Dr. Iosif Dona. Vom descoperi alături de Ilinca Damian detalii despre formarea colecției, donată parțial statului în 1950 pentru a putea fi vizitată în casa colecționarului, iar din 1978 expusă în galeriile Muzeului Colecțiilor de Artă.
Prima prezentare va avea loc marti, 10 iulie, ora 16:30.
    Doctorul Iosif Dona (1875 – 1956), fiul generalului Nicolae Dona, moștenește din familie atât interesul pentru frumos cât și o parte din picturile lui Nicolae Grigorescu, care vor deveni baza viitoarei sale colecții. Despre aceasta se spunea în anii 1920 că reprezintă "adevărata imagine și apreciere asupra creației maestrului de la Câmpina”, iar în perioada postbelică era considerată "o arhivă de consultat pentru stadiul epocii dintre cele două războaie prin abundența de pânze de Petrașcu, Pallady, Tonitza, Șirato, Al. Ciucurencu și alții”.
   Prezentarea va urmări parcursul dezvoltării colecției de pictură, punând accent pe importanța fiecărei achiziții atât pentru viziunea doctorului Dona în ceea ce privește arta plastică, cât și pentru însemnătatea lucrărilor în istoria artei românești moderne. Vor fi aduse în discuție piața și licitațiile de artă, în pandant cu activitatea expozițională a artiștilor contemporani lui Dona, prietenia sa cu Petrașcu și Pallady, cu impact asupra rivalității dintre cei doi artiști, negocierile dintre colecționar și pictori, în special cu Tonitza, și descoperirea picturii lui Ciucurencu, singurul căruia îi cere să îi realizeze portretul.
    Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile.
Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii. Prezentarea are o durată de aproximativ o oră.
   Prezentarea face parte din programul aniversar al Muzeului Colecțiilor de Artă, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu