marți, 12 iunie 2018

Te iubesc aproape orb




Lansare de carte 


Constantin Romulus Preda 


Librăria Mihai Eminescu, București 


13 iunie 2018




   Librăria Mihai Eminescu împreună cu Editura Hoffman vă invită miercuri, 13 iunie, de la ora 18:00, să participați la evenimentul de lansare a volumului de versuri Te iubesc aproape orb de Constantin Romulus Preda.
   Prezintă Alice Năstase Buciuta, redactor-şef al revistei Tango și scriitoarea Pușa Roth, membră a Uniunii Scriitorilor din România, secția dramaturgie și realizator Radio România.
   De asemenea, invitații se vor bucura de un moment artistic oferit de actrița Raluca Straia Andrei (Teatrul Metropolis), care va interpreta câteva dintre poemele autorului, și de un recital de chitară susținut de Alexandru Munteanu, absolvent al Conservatorului Superior de Muzică din Málaga.
   Constantin Romulus Preda s-a născut la 8 martie 1990, în municipiul Craiova, județul Dolj și este licențiat în Drept și Științe Politice.
   A publicat patru cărți de versuri: Mii de baionete îmi decorează inima (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), Iubirea noastră înflorește dincolo de stele (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), Cap sau pajură, sabie sau inel de logodnă (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015), Martirul Garoafei (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015).
   I s-a decernat premiul de debut al Festivalului Internațional Mihai Eminescu (ediția I, septembrie 2013), fiind remarcat de Justo Jorge Padrón, unul dintre poeții importanți participanți la prima ediție a Congresului Mondial de Poezie de la Craiova.
   "Nu te lasă să-i bănuiești cruda tinerețe. Dacă nu ai ști – dar nici nu trebuie să știi! – că este nepermis de tânăr, poezia lui Constantin Romulus Preda te-ar putea lovi drept în moalele inimii prin profunzime, prin rotunjime, prin versul care cade înțelept peste uimirile tale, îmblânzindu-ți-le.
   Nu te lasă să bănuiești nici că este fiul poetului drag care l-a zămislit, decât, firește, după numele care își țese silabele peste genele de poet crescut întru curățenie, în lumea tot mai împuținată a oamenilor cu suflet nobil, căutători de măreție, pentru că el scrie altfel decât au scris predecesorii lui întru poem și amor.
   Nu te lasă să crezi nici că nu l-ai mai citit până acum, pentru că toate versurile sale se cuibăresc atât de firesc în sufletul tău, încât le simți întorcându-se acasă, acolo unde tu însuți le-ai gândit și le-ai tăcut pe toate, așteptându-l pe el, Constantin Romulus Preda, să descopere cea mai desăvârșită formă pentru ele.
   Iar la sfârșit de volum, după o tulburătoare călătorie prin tine însuți și prin univers, nu îți îngăduie nici să decazi la cel care ai fost înainte de a deschide cartea.
   Mie așa mi s-a întâmplat. Așa că îndrăznesc să mărturisesc: am crezut că îi fac o favoare tânărului, frumosului poet Constantin Romulus Preda, acceptând misiunea de a-i citi cartea înainte ca ea să dea peste lumina ochilor noștri și de a o recomada mai departe. După ce am străbătut volumul filă cu filă, într-un vărtej de revelații și emoții, am știut că el mi-a făcut un dar de preț, luându-mă de mână pentru a păși alături de el pe un drum de cuvânt și mare dragoste, un drum care duce drept în miezul literaturii române.” (Alice Năstase Buciuta)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu