vineri, 15 iunie 2018

Expoziție de manuale vechi de geografie




Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București 


15 - 24 iunie 2018





   Expoziţia propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea.
   Expoziţia ilustrează o viziune punctuală, din perspectivă didactică şi se structurează în jurul a trei teme: exerciţii cartografice, cunoştinţe practice şi descoperirea naturii, metode de predare.
   Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă.
    În intervalul 1873 - 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: 
să-i facă pe elevi să-şi cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii).
Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor.
   În contextul absenței din România a ideii de patrimoniu educațional, expoziţia valorifică documente cu valoare patrimonială aparținând culturii materiale școlare, atrăgând atenția publicului asupra importanței și necesității prezervărilor.
Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu