vineri, 18 mai 2018

Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti




Muzeul de Artă al României 


București 


19 mai - 23 septembrie 2018






   Muzeul Naţional de Artă al României vă invită, în perioada 19 mai - 23 septembrie 2018, la expoziţia Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti.
   Peste nouăzeci de pasteluri, acuarele şi desene realizate de Ştefan Luchian (1868-1916) de-a lungul vieții, reconstituie cronologic și pe tehnici parcursul pictorului și contribuția sa la dezvoltarea graficii autohtone într-o perioadă de descoperire și definire a modernității românești.
   În selecție figurează celebra copertă a primului număr al revistei societăţii Ileana, realizată sub influența Jugendstilului, precum și o serie de lucrări pasteluri și acuarele ce pregătesc unele dintre cele mai populare lucrări ale artistului cum ar fi Safta florăreasa, Portretul lui Moş Niculae cobzarul, Portretul doamnei Olivier. Peisaje ca cele de la Brebu sau din lunca Ialomiţei și, mai ales, popularele sale naturi statice cu flori (Garoafe, Trandafiri, Albăstrele, Flori de câmp) exemplifică forța incredibilă pe care Luchian a imprimat-o pastelului, picturalitatea sa intensă, vigoarea cromatică dar și spontaneitatea sa.
    Un loc aparte îl ocupă autoportretele pictorului, pline de expresivitate, din care ne întâmpină privirea pătrunzătoare a unui artist nicicând complezent cu sine.
   Expoziţia este organizată cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea marelui artist român.
Curator: Elena Olariu
Muzeul Naţional de Artă al României (accesul prin Str. Ştirbei-Vodă nr. 2)
19 mai - 23 septembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună, Noaptea muzeelor (19 mai).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu