luni, 26 martie 2018

Arta restaurării




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


29 martie 2018




    În ziua de 29 martie 2018, ora 12:000, la Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Calea lui Traian, nr. 143, se va vernisa expoziția Arta restaurării. Evenimentul este rezultatul unei colaborări, consolidate de-a lungul timpului, dintre muzeul vâlcean și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
   Ceea ce propunem de această dată publicului vizitator este o expoziție compusă din obiecte restaurate din colecțiile muzeului și un bogat material foto-documentar (postere) care ilustrează semnificativ domeniul restaurării pe variate tipuri de suport, punând în lumină activitatea desfășurată de studenții specializării Conservare și Restaurare, coordonați de cadrele didactice din cadrul Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă al Facultății de Ştiinţe Socio-Umane.
   Piesele expuse din patrimonul muzeului sunt diverse (din lemn policrom, textile, broderii, icoane pe lemn, obiecte din recuzita religioasă, bijuterii populare, ceramică arheologică și smălţuită, metal) și au trecut prin laborioase lucrări de restaurare care le-au scos la lumină adevărata valoare şi frumuseţe. Procesele de restaurare realizate de studenți au fost coordonate de un colectiv de cadre didactice care sunt experți restauratori acreditați de Ministerul Culturii și membri ai Asociației Conservatorilor și Restauratorilor din România.
   În linii generale, expoziția este o manifestare care se circumscrie evident Anului European al Patrimoniului Cultural, sloganul anului Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor fiind extrem de potrivit domeniului conservării-restaurării care care asigură, de fapt, tocmai transmiterea prin timp a patrimonului cultural către generațiile următoare. În mod particular, manifestarea de la Râmnicu Vâlcea, este o consecință și a faptului că ani la rând absolvenți ai Liceului de artă (și nu numai) din localitate au ales să urmeze studiile universitare la Sibiu în cadrul specializarii noastre. Încercăm să demonstrăm încă o dată că alegerea lor este una oportună și de viitor și să conștientizăm publicul larg că obiectele pe care le văd de obicei în expoziții trec prin procese complicate și îndelungate pentru a fi „însănătoșite” și aduse în situația de a fi valorificate din punct de vedere științific și cultural.
Expoziţia este deschisă până în luna mai 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu