vineri, 16 martie 2018

Arhipeleagul Bucureștilor




Conferințele de joi 


Vintilă Mihăilescu 


Muzeul Municipiului București


22 martie 2018




   Muzeul Municipiului București vă invită să participați, la Palatul Suțu joi, 22 martie 2018, ora 18:30, la Conferința Arhipelagul Bucureștilor cu Vintilă Mihăilescu.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
   În 1907, Bucureştiul acoperea 22.453.649 metri pătraţi, dintre care doar 6.800.000 erau construiţi, adică, fără străzi şi pieţe, 11,3% din suprafaţa sa; 67,5% erau curţi şi grădini. În evoluția sa, Bucureștiul a înglobat 42 de sate. În prezent, aproximativ 40% din populația Capitalei este născută în alte localități.
   Bucureştiul este precum societatea românească: fragmentat. Dar acesta este farmecul său!... – declara, în 2015, un top manager american stabilit în acest oraș.
   Prezentarea urmărește această "fragmentare”, rupturile și continuitățile evoluției sale de la târg la metropolă, și care fac din București un "arhipelag” urban, traversat deopotrivă de viziuni urbanistice opuse și lipsă de viziune. Un arhipelag cu "insule” (încă) pline de farmec și trasee care ar putea să le lege în moduri inedite.
   Vintilă Mihăilescu este absolvent al Facultății de Psihologie din București în 1974 și doctor în psihologie la aceeași facultate, iar în prezent este profesor de antropologie la SNSPA. Colaborator permanent al revistei Dilema Veche, director general al Muzeului Țăranului Român între 2005 și 2010, profesorul Mihăilescu a înființat Societatea de Antropologie Culturală din România și primul master de antropologie din țară. De asemenea, a predat și la universități din Franța, Elveția, Belgia, Italia și Canada. În 2005 a primit Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare ofiţer, iar în 2006 Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler. Preocupările sale profesionale au pornit de la psihologia genetică, s-au orientat spre etnopsihologie și acoperă în prezent diverse domenii ale antropologiei culturale. Principalele sale cărți de autor sunt: Fascinația diferenței (Paideia, 1999), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007), Apologia pîrleazului (Polirom, 2015), Hotel Ambos Mundos (Polirom, 2017).

Următoarea conferință:

Joi, 29 martie 2018, ora 18:30, Conferința Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu cu Simona Predescu, expert restaurator pictură și Ioan D. Popa, şef Secţie Restaurare – Conservare, Muzeul Municipiului București
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin 
Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu