vineri, 30 martie 2018

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României




Allience Francaise, Craiova 


30 martie 2018





    Cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, Institutul de Cercetări Socio-Umane C. S.Nicolăescu-Plopșor al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul de Istorie din Chișinău, Alliance Française, Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova și colecționari privați (Mircea Georgescu) vă invită la un eveniment special. 
    Într-o primă parte vom cunoaşte povestea acestui proiect naţional, al unirii Basarabiei cu Regatul României, vom încerca să înţelegem care a fost destinul Basarabiei, de la smulgerea ei şi transformarea în gubernie rusească, cum a revenit la patria-mamă, ce destin au avut fruntaşii Sfatului Ţării, de ce proiectul unionist este singura şansă de salvare a fraţilor de peste Prut, iar nu pretinsa integrare care este o minciună (extinderea graniţelor UE este un proces istoric terminat!). Invitații noștri, dr. Virgiliu Bîrlădeanu, dr. Ludmila Cojocaru, drd. Cristina Gherasim, de la Institutul de Istorie și Universitatea de Stat de la Chișinău s-au specializat pe cercetarea istoriei memoriei, cu accent pe memoria Gulagului, metodologia cercetării istorice și antropologice, istoria Basarabiei sub regimul țarist.
    Apoi vom vorbi despre Craiova Primului Război Mondial, cu clădiri care supravieţuiesc şi astăzi, cu craioveni din acele timpuri, care aparţin unei tipologii specifice perioadei, de la combatantul erou (pilotul Ionel Romanescu, mort în Franţa) la prizonierul în lagărele germane (profesorul Vasile Mihăilescu, apreciat de Nicolae Iorga) , de la ofiţerul încununat de glorie (colonelul Vasile Gagiu ai cărui soldaţi sunt primii care intră în Alba Iulia) până la memorialistul critic (Nicolae G. Vrăbiescu). Nu vom uita mărturii importante, ale întâlnirii germanilor cu locuitorii Craiovei sau ale experienței de pe front a ofițerilor craioveni. Toate pornind de la fotografii și cărți poștale de epocă, din colecția SJAN Dolj și a dlui Mircea Georgescu, prilej de a discuta despre imaginea fotografică ca suport memorial. 
   Cei interesați sunt aşteptați cu drag în spaţiul elegant de la Alliance Française din Craiova. Calde mulţumiri tuturor partenerilor noştri şi celor care au răspuns cu toată deschiderea provocării noastre!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu