joi, 15 februarie 2018

Pe simezele clujene




Arta plastică contemporană românească 


Sorina Țibacov, Leontin Țibacov 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


20 februarie - 11 martie 2018




   Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 20 februarie - 11 martie 2018, expoziţia artiștilor Sorina Țibacov și Leontin Țibacov.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 20 februarie 2018, ora 18:00, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, în prezenţa artiștilor Sorina Țibacov și Leontin Țibacov și a curatorului expoziţiei, Oliv Mircea, critic de artă.
   În opera sa artista pornește de la combinarea unor motive vizuale, tușe generoase de culoare, fragmente de fizionomii și text pentru a dilua mesajul discret transmis prin titlurile fiecărei lucrări. Este vorba despre o alchimie a trăirilor și a senzațiilor vizuale ce invită privitorul la reflecție și dialog mental cu opera. Lucrări, precum seria Selfie, aduc în discuție problema narcisismului și a autoreflectării, subiecte dezbătute de generații de artiști ce au încercat să soluționeze atât relația artistului cu propria persoană cât și imaginea sa socială. Probabil o sursă de inspirație pentru Sorina Țibacov sunt autoportretele lui Andy Warhol din 1978 (102.6 x 102.6 cm, Dia Center for Arts, New York), respectiv cel din 1981 (96.5 x 96.5 cm, Ronald Feldman Fine Arts, New York) în care artistul experimenta metodele plastice și libertatea dată de tehnica fotografiei. Selfie 1 însă, merge dincolo de o simplă reinterpretare fotografică, introducând culoarea ca element esențial al exprimării artistice.
    În seria de lucrări expuse la Cluj-Napoca, artista provoacă publicul la introspecție în fața operelor sale, urmărindu-se un dialog deschis și activ cu pictura și spațiul expozițional. În acest context, instalația ceramică a domnului Leontin Țibacov va acompania mesajul artistei într-un mod alternativ de exprimare plastică. Mesajul său va fi transmis prin intermediul unei instalații ce îmbină acuratețea oglinzii și a fotografiei cu precizia și prețiozitatea ceramicii.     
   Artistul apelează la privirea observatorului ce sugerează tema generală a expoziției denumită generic «EGO» ce se dorește un dialog imaginar între privitor și cel privit.
   Sorina Țibacov s-a născut la Bârlad desăvârșindu-și educația artistică la Academia de Arte de la Iași, secția de pictură. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România începând cu anul 1986. Printre cele mai notabile expoziții ale sale se numără expoziția personală de la Casa de Cultură Belgo-Română Arthis şi Palatul Parlamentului European de la Bruxelles, Muzeul Brukenthal de la Sibiu și frecventele prezențe pe simezele Galeriilor de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici.
   Leontin Țibacov s-a născut la Simeria și a urmat cursurile Academiei de Arte N. Grigorescu din Bucureşti la secţia de Arte Decorative. Cele mai notabile expoziții ale sale s-au desfășurat la Muzeul Brukenthal de la Sibiu, Palatul Parlamentului European și Casa de Cultură Belgo-Română de la Bruxelles, precum și cele din spațiile expoziționale ale Uniunii Artiștilor Plastici. Actualmente este profesor la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu