luni, 5 februarie 2018

Exponatul/Personalitatea lunii




Muzeul Dunării de Jos 


Călărași 


1 - 28 februarie 2018




   Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași expune, în perioada 1 – 28 februarie 2018, în cadrul proiectului Exponatul lunii, o piesă specială – Clopoțel Kievean, de la Păcuiul lui Soare.
    Este vorba despre un obiect deosebit aflat în colecțiile Muzeul Dunării de Jos, care datează din sec. al XI – lea, descoperit în Cetatea Bizantină de la Păcuiul lui Soare, clasat în categoria Tezaur.
   Clopoțelul, cu înălțimea de 83 mm și diametrul de 42 mm, este în formă de ou, confecționat din bronz, decorat prin intarsii în tehnica niello, cu spirale continue divergente, iar mânerul în formă de butoiaș. Numele tehnicii niello provine din latină, nigellum însemnând ciment negru. Procedeul constă în gravarea adâncă a motivelor decorative pe suprafața metalului după care, în liniile astfel săpate se toarnă o pastă ce are în amestec o mare cantitate de sulfură de argint. Se obține astfel un desen de culoare neagră ce dă efectul unei gravuri.
    Utilitatea clopoțelului își are originea din cele mai vechi timpuri, când era folosit în cultul Cybelei (Zeița peșterilor și a pământului) pentru a alunga spiritele malefice sau pentru protejarea recoltelor și a turmelor. De asemenea mai era folosit pentru a decora harnașamentul cailor sau ca zurgălăi decorativi pe costumația de sărbătoare.
   Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii februarie la Secția Arheologie a muzeului și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 9:00 – 16:00.


   Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, iniţiază în cadrul Programului Centenar, proiectul cultural Mari personalităţi călărăşene.
   Astfel, începând cu luna februarie, la Sediul din str. Progresului 4, veţi putea afla informaţii despre biografia şi activitatea unora dintre cele mai importante personalităţi ale României, care s-au născut sau şi-au desfăşurat activitatea în Judeţul Călăraşi
Personalitatea luni februarie - Maria Cutzarida-Crătunescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu