joi, 22 februarie 2018

Dragobetele la români




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


23 februarie 2018




   Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Colegiul Naţional A. D. Ghica Alexandria, manifestarea Dragobetele la români.
   Evenimentul va avea loc vineri, 23 februarie a.c., ora 13:00, în Sala Multimedia a Muzeului Judeţean Teleorman.
   În cadrul manifestării, muzeograful Luminiţa Gheorghe le va vorbi elevilor prezenţi la eveniment despre ziua de 24 februarie cunoscută în calendarul popular românesc sub denumirea de Dragobete şi despre tradiţiile şi obiceiurile legate de această sărbătoare.
   Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Dragobete (numit şi Cap de primăvară, Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor) este fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi iubăreţ care obişnuia să seducă toate femeile care îi ieşeau în cale. Totuşi, în zilele noastre, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul suprem al dragostei autohtone.
  În popor se spune că de Dragobete se intorc păsările migratoare, că li se deschide ciocul şi încep să cânte. De asemenea, se credea că păsările neînsoţite în ziua de Dragobete rămân stinghere şi fără pui până la Dragobetele următor. Acest ritual a fost preluat şi de oameni. Ca să nu rămână singuri, fetele şi băieţii, asemenea păsărilor, trebuiau să se întalnească.
  Manifestarea Dragobetele la români se înscrie în cadrul progamului educaţional Muzeul - sursă de cultură şi educaţie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu