marți, 20 februarie 2018

Desenând istoria - Legendele dacilor




Mihai Grăjdeanu 


Facultatea de Istorie, Universitatea București 


27 februarie 2018 




   Mihai Ionuț Grăjdeanu (n. 1987), autor prolific de bandă desenată si romane grafice, este implicat în multiple proiecte editoriale, precum Legendele Dacilor si Comics Didactic. Participă la expoziții personale și de grup în țară și peste hotare. În 2016 a reprezentat România la Festivalul Internațional de Benzi Desenate din Bruxelles, Belgia. În 2017 a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor. Susține ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară.
   Proiectul Legendele Dacilor, inițiat de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, își propune să readucă în atenția copiilor și tinerilor pasionați de istorie și mitologie dacică, legendele și personajele străvechi.
   Ideea proiectului a luat naştere în anul 2011 când Mihai I. Grăjdeanu a realizat ilustraţiile din cartea Legendele Dacilor Liberi şi albumul de bandă desenată Legendele Dacilor – Piatra Sacră, ambele publicate la editura Dacica.
   În anii 2012 si 2013, în cadrul expoziţiilor personale şi de grup, în cadrul Atelierelor de Bandă Desenată susţinute la Biblioteca Naţională a României, Cinematograful Scala, Cinematograful Patria, Galeria Saint Ink, Grădina cu Artişti, Street Delivery, Otaku Festival, Bucuresti Comics Fest, Free Comic Book Day, Festivalul de Film Documentar Etnografic Zlatna şi prima ediţie a EECC 2013 Bucureşti, proiectul Legendele Dacilor a adunat un număr mare de admiratori, participanţi la ateliere de bandă desenată (cele mai bune desene fiind publicate trimestrial în revista on line Atelier BD) şi cumpărători ai produselor comercializate (cărţi, albume bd, reviste, afişe, vederi, semen de carte, stickere, tricouri). Ca urmare a răspunsului pozitiv faţă de proiect, în 2013 a fost publicată cartea cu ilustraţii si bandă desenată Legendele Dacilor – Personaje şi în 2014 volumul I Mandale Dacice la editura Curtea Veche şi encilopedia pentru copii Dacia Preistorică Ilustrată publicată de editura Kreative Pro sub egida UNESCO.    
   Proiectul Legendele Dacilor a continuat în 2014 şi 2015 cu seria de reviste de benzi desenate Legendele Dacilor. În 2016 s-a lansat la editura Curtea Veche volumul II ,Mandale Dacice, iar în 2017 albumul de banda desenată Paşunile de Aur (editura Geto-Dacii).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu