luni, 29 ianuarie 2018

Evocare Dominic Stanca




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


31 ianuarie 2018





   Muzeul Național al Literaturii Române organizează în colaborare cu Asociația Memorie și Speranță miercuri, 31 ianuarie 2018, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), ora 17:00, un eveniment dedicat memoriei actorului, prozatorului și poetului român Dominic Stanca la care vor participa Doina Uricariu, Livia Ciupercă, Sorana Georgescu Gorjan, Olga Delia Mateescu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Zoltan Butuc, Cătălin Răducanu, Anca Păuleț, Dana Florian, Tic Petroșel și Valeryi Mayn.
   Actorul, prozatorul și poetul Dominic Stanca a făcut parte din vechea familie ardelenească Stanca, despre care se știe că a dat țării importanți oameni de cultură. S-a născut la Cluj, la 
31 ianuarie 1926.
   Bunicul, Avram Stanca, preot protopop al Petroșenilor, a fost ctitor de biserici și întemeietor al învățământului în limba română din Valea Jiului. Tatăl, medicul Dominic Stanca, a scris minunatul roman Între două fronturi – 1914-1918, frescă exemplară a dramei românilor din Austro-Ungaria, târâți într-un război fratricid.
    Unchiul Sebastian a fost consilier eparhial, publicist, traducător, autor al unei monografii a Petroșenilor, premiată de Academie, iar unchiul Constantin, renumit medic, a alcătuit un fermecător volum de memorii Îngerul de pe cupolă. Fiii unchiului Sebastian s-au remarcat în domeniul dramaturgiei și poeziei – Radu Stanca, sau al publicisticii, memorialisticii și traducerilor – Horia Stanca.
    "E foarte greu să scrii în limba română. E ca o stâncă în care trebuie să dăltuiești”, spunea poetul Dominic Stanca. Și, din cei 50 de ani de viață (31.01.1926 – 26.07.1976), 35 și i-a petrecut dăltuind.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu