vineri, 10 noiembrie 2017

Istoria Clujului




Lansare de carte 


Jakab Elek 


Londoner Pub, Cluj - Napoca 


15 noiembrie 2017





   Asociația Vechiul Cluj și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului Istoria Clujului de Jakab Elek, Seria I, Vol. I (16901701), traducere din limba maghiară şi ediţie critică de Varga Attila, prefaţă de Tudor Sălăgean, postfaţă de Nicolae Edroiu, Colecția Clujul din cuvinte (coordonată de Irina Petraș).
Invitați: Varga Attila, Tudor Sălăgean, Vasile George Dâncu.
Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2017, ora 17:00, 
la Londoner Pub (Str. Emile Zola 5, Piața Muzeului, Cluj-Napoca).

Omul cu mîrțoaga




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Baia Mare




Mircea Olaru (Varlam) și Ion Uță (Chirică) în Omul cu mărțoaga de G. Ciprian.
Premieră: 22 septembrie 1966.




Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1966.


Un fel de amalgam




Lansare de carte 


Macavei Al. Macavei 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


13 noiembrie 2017





   Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud și Revista Cuibul Viselor Maieru vă invită luni, 13 noiembrie 2017, ora 13:00, în Clubul Cultural George Coșbuc al Bibliotecii Județene (str. Alexandru Odobescu, nr. 11) la lansarea de carte: Macavei Al. Macavei Un fel de amalgam (Editura Tipo Moldova, Iași, 2017).
Prezintă: Icu Crăciun, Iacob Naroș, Olimpiu Nușfelean.
Vă așteptăm!

Moda franceză în miniatură




Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș 


13 noiembrie 2017 - 20 martie 2018





Zilele Academiei Ieșene





Consecințe ale Primului Război Mondial în spațiul românesc


Academia Română Iași 


11 - 12 noiembrie 2017 







Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


10 - 12 noiembrie 2017






    Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moși. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi "lumina de veci“ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la nași. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areților (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu fața în sus, oilor le va merge bine. Se serbează "cu desăvârșit nelucru“.
    Muzeul Țăranului marchează sfârșitul toamnei și ultimele zile de dulce înainte de intrarea în postul Crăciunului, invitându-și publicul la Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil unde, timp de trei zile, de vineri, 10 până duminică, 12 ale lunii lui Brumar, de la orele 10 de dimineață până la 6 seara, 50 de meșteri și artiști vin din toată țara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Vor fi de târguit: obiecte din ceramică, țăsături, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
Alături de meșteri, Galeria de Artă Țărănească scoate în curte lucruri care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedee și fețe de masă; ploști, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.
    De-ale gurii puteți târgui: miere, prăjituri, zacuscă, turtă dulce, plante de leac și țuică.
Vă invităm să regăsiți frumusețea și mărturia gesturilor în lucrurile meșteșugite deopotrivă de țărani, artizani și artiști.
Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român
Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).
Coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu (Secția Educație Muzeală)

DADA și sfârșitul clasicității




Conferințele de Istoria Artei 


Pavel Șușară 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


14 noiembrie 2017






    Prin amploarea și prin dimensiunile insurgenței, avangardele de la începutul secolului XX și, în special, DADA, au reprezentat o schimbare în percepția și în abordarea imaginii artistice care a răstrurnat întreaga moștenire clasico-renascentistă.
   Care au fost împrejurările și filosofia acestei revoluții, iată întrebarea la care criticul de artă Pavel Șușară va încerca să ofere un răspuns.
   Pavel Șușară este critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor român, cercetător de istorie a artei. Specializat în istoria artei moderne și contemporane, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar și un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit un premiu al Uniunii Scriitorilor din România în 1996. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator al postului de radio România Liberă, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și Președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin 
Muzeul Național al Literaturii Române

Insula/Balans




Lansare de carte 


Maria-Cornelia Postescu 


Centrul Cultural Lucian Blaga, Sebeș 


13 noiembrie 2017







Expoziţie-tandem de grafică satirică




Arta plastică contemporană românească 


Victor Chiriloaie-Chiril, Florian Doru Crihană 


Galeria Gheorghe Naum, Brăila 


12 noiembrie 2017 - 12 ianuarie 2018






    Porție dublă de umor și imaginație satirică la Muzeul Brăilei Carol I! Reputații graficieni Victor Chiriloaie-Chiril și Florian Doru Crihană se reîntâlnesc pe simeze pentru un nou proiect. Cele două expoziții prezentate în tandem, Umor desenat și Brăila – o impresie satirică, propun publicului brăilean două viziuni diferit exprimate asupra unor realități subtile, dar extrem de apropiate: "mitologia” tranziției și "mitologia” brăileană.
    Concepută pentru un moment sărbătoresc – împlinirea vârstei de 70 de ani –, secțiunea Umor desenat aduce o sinteză a carierei de grafician a lui Victor Chiriloaie-Chiril, cuprinzând toate temele care l-au preocupat pe artist pe parcursul ultimilor ani.
    Îndelung așteptată, secțiunea Brăila – o impresie satirică reimaginează, în stilul care l-a consacrat pe Florian Doru Crihană, o serie de întâmplări, evenimente istorice și legende urbane înregistrate de memoria colectivă locală.
    Pentru mai multe povești, vă așteptăm la vernisaj duminică, 
12 noiembrie, începând cu ora 11:00!