vineri, 29 septembrie 2017

Festivalul România - Tradiții și Valori Europene
Diaspora română 


Milano, Italia 


ediția a XIII-a, 30 septembrie - 1 octombrie 2017


    Astazi, ora 17:00, la Consulatul General al Romaniei din Milano (Via Gignese 2) va avea loc deschiderea oficiala a festivalului romanesc. Arva Paul isi va lansa cartea Mîna de ganduri, Viorel Burlacu va sustine un program de muzica folk, Octavian Mindruta va interpreta cateva slagare romanesti.
Va asteptam!

Slujitorii...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Dumitrescu Victor Bumbești
Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1957.
Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1958.

***
În materialul de mai sus se vorbește despre răsplata primită pentru activitatea sa.
Ca să fim mai exacți, iată despre ce este vorba:

   "DECRET nr. 43 din 23 ianuarie 1953 pentru acordarea titlurilor de Artist al Poporului din Republica Populara Romana, Artist Emerit al Republicii Populara Romane, Maestru Emerit al Artei din Republica Populara Romana, si pentru conferirea Ordinului Muncii si Medaliei Muncii, unor artisti si tehnicieni, de la Teatrul National I. L. Caragiale din Bucuresti".

În cazul de față, este pomenit la cei distinși cu
Ordinul Muncii clasa a III-a.Manuscrisul la care a lucrat până la sfârșit a fost totuși valorificat.
Editura Meridiane, 1964.Așa cum a fost...la 1903 (1)
România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Reclame

Mică și mare publicitate publicată în Ziarul Adeverul, 
de marți, 11 martie 1903.Lanțul de aur
Lansare de carte 


Andrei Cornea 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


5 octombrie 2017

    Vă invităm joi, 5 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanului Lanțul de aur de Andrei Cornea, apărut la Editura Humanitas. La eveniment vor participa, alături de autor, Mircea Vasilescu, critic literar, Cătălin Cioabă, eseist și Vlad Russo, editor Humanitas.
    Se poate construi o tramă polițistă în marginea ultimei şcoli filozofice din Atena, închisă de împăratul Iustinian în anul 529, şi a celor şapte reprezentanţi ai ei, în frunte cu Damaskios? Se poate, răspunde Andrei Cornea, făcând din ultimul episod al filozofiei eline o poveste plină de mistere şi de răsturnări spectaculoase care-l ţine pe cititor cu sufletul la gură.
    Prin fața noastră trec locuitori ai fictive Atlantida prinși într-un proiect de creștinare, prinți persani care botează ideile filozofiei în sângele ideologiei, episcopi care, în zorii creștinismului, fac ordine în panteonul grec, discipoli străluciți care apar travestiți ca în comediile lui Shakespeare, spectaculoase turniruri intelectuale în care se înfruntă adepții teoriei potrivit căreia lumea e făcută din Nimic cu cei convinși că ființa e eternă… Și un povestitor despre care aflăm abia la sfârșit cine este și cui anume îi deapănă fabuloasa poveste a vieții sale.
    Andrei Cornea s-a născut în 1952. Licenţă în istoria şi teoria artei la Academia de Arte Frumoase (1976). Licenţă în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1980). Doctorat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1994). Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă (1976–1987). Cercetător la Institutul de Istorie a Artei (1987–1990), iar între 1990 şi 2006 la Institutul de Studii Orientale Sergiu Al-George. În prezent, profesor la Universitatea din Bucureşti. Scrieri: De la portulan la vederea turistică (Sport- Turism, 1977); Primitivii picturii româneşti moderne (Meridiane, 1980); Forme artistice şi mentalităţi culturale în epoca romano-bizantină (Meridiane, 1988); Scriere şi oralitate în cultura antică (Cartea Românească, 1988; reed. Humanitas, 2006); Penumbra (Cartea Românească, 1991; reed. Polirom, 1998); Platon: Filozofie şi cenzură (Humanitas, 1995); Maşina de fabricat fantasme (Clavis, 1995); Turnirul khazar (Nemira, 1997; reed. Polirom, 2003); Cuvintelnic fără frontiere (Polirom, 2002; Humanitas, 2013); De la Şcoala din Atena la Şcoala de la Păltiniş (Humanitas, 2004); Când Socrate nu are dreptate (Humanitas, 2005; trad. fr. Les Presses de l’Université Laval, Canada); Noul, o veche poveste (Humanitas, 2008); Poveşti impertinente şi apocrife (Humanitas, 2009); O istorie a nefiinţei în filozofia greacă (Humanitas, 2010); Realitatea şi umbra (Humanitas, 2013); Miracolul: Despre neverosimila făptură a libertăţii (Humanitas, 2014), Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia (roman, Humanitas, 2015), Lanțul de aur (Humanitas, 2017)

Simpozionul Național Vasile Pârvan
Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău 


5 - 6 octombrie 2017
Grădina cu îngeri
Arta plastică contemporană românească 


Silvia Radu 


Muzeul de Artă Constanța 


4 - 27 octombrie 2017
Turneul cel Mare
Prezențe românești peste hotare 


Teatrul Național I. L. Caragiale 


U.R.S.S. 


1958
La o repetiție a piesei Anii negri de A. Baranga și N. Moraru.
Articole publicate în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1958.

Despre eroii istoriei poporului român
Lansare de carte 


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Ploiești 


5 octombrie 2017Octombrie, Luna Colecționarului
Colecții și Colecționari 


Muzeul Județean Teleorman, Alexandria 


ediția a VI-a, 29 septembrie - 27 octombrie 2017


   La ediţia curentă participă 30 expozanţi din Alexandria şi Bucureşti. Dintre aceştia, 
6 expozanţi sunt elevi iar ceilalţi 24 sunt oameni cu diferite profesii şi vârste.
   Sunt etalate colecţii variate de numismatică (monede, bancnote, medalii), cărţi poştale ilustrate, cocarde, nasturi, brichete, pixuri, fanioane, clopoţei, magneţi de frigider, calendare, ziare şi publicaţii, benzi desenate, machete de trenuri şi automobile, jucării, ceramică şi cusături tradiţionale.
    Fără a face o ierarhizare de natură valorică a exponatelor, remarcăm unele deosebite prin raritatea, componenţa sau prin modul în care au fost constituite în colecţii: Colecţie integrală de monede Palestina (1927-1946), Lumea sportului în fanioane, Pădurea Fermecată, Migală şi forma aţei, Lumea străbătută de zahăr prin ambalaje”, Cartea în miniatură, Maşini Hotweels.
    Scopul acestei expoziţii este nu numai acela de a reuni, aşa cum şi titlul indică, pe colecţionari şi colecţiile lor, ci şi de a adresa o invitaţie tuturor celor interesaţi de acest inepuizabil şi fascinant domeniu. Ca şi ediţiile precedente şi această a VI-a ediţie a expoziţiei Colecţii şi Colecţionari se doreşte a fi o invitaţie adresată mai ales celor tineri, de a încerca altceva, acum în "era Internetului şi Facebook”: constituirea unei colecţii.
    Îmbucurător este faptul că şi la această ediţie participă, cu exponate, elevi, unii dintre ei deja la a treia sau la a patra prezenţă.
    Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 27 octombrie 2017.
   Totodată, reamintim tuturor celor interesaţi faptul că pe 14 octombrie a.c., între orele 10:00-16:00 se va desfăşura la Muzeul Judeţean Teleorman o nouă ediţie a Târgului Colecţionarilor.

Cioburi
Arta plastică contemporană românească 


Dorina Pop 


Librăria Diverta, Cluj - Napoca 


3 - 23 octombrie 2017