vineri, 22 septembrie 2017

Strada Trei Privighetori nr. 17




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Timișoara




Carte poștală din colecția proprie.
Premieră: 9 iunie 1957.




Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 10. Octombrie 1957.


Pe simezele sucevene




Arta plastică contemporană românească 


Ana - Maria Ovadiuc 


Muzeul Bucovinei, Suceava 


25 septembrie - 15 octombrie 2017







Natură statică




Arta plastică contemporană românească 


Nicolae Potocean 


Biblioteca Orășenească Tata Oancea, Bocșa 


21 septembrie 2017






Publicitate din vara lui 1914




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Reclame





Greșeală mare de redactare - corect este OCTAVE...
















Mică și mare publicitate publicată în Ziarul Dimineața 
de luni, 25 august 1914.

Festivalului Poeţilor din Balcani, România – Moldova




Brăila 


ediția a XI-a, 29 - 30 septembrie 2017





    În perioada 29-30 septembrie 2017 are loc la Brăila a XI-a ediţie a Festivalului Poeţilor din Balcani, România – Moldova, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est.         
   Obiectivele principale ale festivalului sunt: promovarea poeziei contemporane din România şi Moldova, aprofundarea conceptului de balcanism în literatură şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între poeţii români și moldoveni.
   Programul Festivalului cuprinde: lansări de carte, recitaluri de poezie şi muzică, dezbateri pe tema balcanismului în literatură, cu referiri speciale la literatura contemporană din regiune. La eveniment sunt invitați reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, reprezentanţi ai Uniunilor de creaţie din România și Moldova, jurnalişti de la publicaţii culturale centrale, jurnalişti din presa locală etc.
La recomandarea unui juriu de specialitate, se vor acorda următoarele premii:
• Premiul BALCANICA pentru poezie română;
• Premiul BALCANICA pentru poezie moldovenească;
• Premiul BALCANICA OPERA OMNIA;
• Premiul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură.
   Volumul antologic BALCANICA. Poeţi români şi moldoveni. se va tipări în 500 exemplare şi va cuprinde creaţii ale scriitorilor premiaţi, precum şi datele biobibliografice ale acestora.
Vă așteptăm!

Festivalul Renascentist




Hunedoara, Deva, Mintia, Ilia 


ediția a VIII-a, 25 septembrie - 2 octombrie 2017






   Muzeul Castelul Corvinilor in calitate de partener al Asociatiei Culturale Del – Erdelyert va invita la a VIII- a editie a Festivalului Renascentist, care se va desfasura in perioada 
25 septembrie – 2 octombrie 2017, in mai multe orase din jutetul nostru.
   Luni, 25 septembrie, de la ora 19:00, vom avea parte de o premiera! In curtea Castelului Corvinilor, veti putea urmari o sceneta istorica, ce are la baza legenda originii lui Iancu de Hunedoara. Momentele de teatru si dans medieval va vor fi oferite de catre una dintre cele mai renumite formatii din Budapesta – Musica Profana, in colaborare cu Ansamblul Renaissance din Deva.
Va asteptam cu drag sa fiti partasi la o imbinare armonioasa a artei cu istoria!

Împricinații - Gringoire




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Armatei




Scenă din Împricinații.




Scenă din Gringoire.



Cronici publicate în Revista Teatrul, nr. 10. Octombrie 1957.



Maeștrii artei românești




Colecția Dantes 


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani 


24 septembrie - 13 octombrie 2017






Sala de cinema în oraș




Muzeul Municipiului București 


27 septembrie 2017




   În data de 27 septembrie, ora 18:30, la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, va avea loc Conferinţa cu titlul Sala de cinema în oraș. Acțiunea se desfășoară în cadrul expoziției CineBucureşti.100 de ani de modernitate - lectura modernităţii bucureştene prin prezentarea apariţiei şi devenirii sălilor de cinema găzduită la Palatul Suțu în perioada 
1 septembrie - 1 octombrie 2017.
    Conferința se înscrie în cadrul evenimentelor proiectului cultural CineBucurești.100 de ani de modernitate iniţiat de Asociaţia Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Naţional și va completa sumarul materialelor expoziţiei ce constituie un demers argumentativ pentru susţinerea conservării sălilor de cinema atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice dar, şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă. Prelegerile susţinute de specialişti din domeniul arhitecturii şi filmului vor aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înţelegerea filmului ca instrument de educaţie cultural - artistică.
     La aproape un secol de la apariţia primelor spaţii de proiecţie cinematografică, prezentarea locului sălii de cinema în cadrul spaţiului urban bucureştean din perspectiva diferiţilor specialişti, reprezintă o contribuţie necesară pentru lansarea dezbaterilor privind găsirea modalităţilor de regândire şi reactivare a acestor spaţii, sub diferitele lor aspecte economice, arhitecturale, sociale etc.
    Evenimentele proiectului cultural vor continua şi în luna octombrie, sub genericul La film în oraş, cu proiecţii de film urmate de dezbateri, pe 24, 25 și 26 octombrie, ora 19:00 la cinematografele Eforie, Union şi Europa. Prelungind incursiunea în istoria cinematografelor bucureștene iniţiată în cadrul expoziţiei CineBucureşti.100 de ani de modernitate și a dezbaterilor susținute în cadrul conferinței, proiecţiile de film vor revela experienţa receptării artistice concrete, într-un spaţiu conectat direct la viaţa urbană.
    CineBucureşti.100 de ani de modernitate materializează efortul conjugat al unei echipe interdisciplinare şi urmăreşte să asigure o vizibilitate corespunzătoare artei filmului şi spaţiului său de imersiune: sala de cinema.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
    Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
    Parteneri: Muzeul Municipiului București, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor România Film.
Pentru detalii vizitaţi

Straiță Plină




Roșia 


ediția a VI-a, 1 octombrie 2017