joi, 31 august 2017

Filmul și Literatura




Marian Crișan 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


5 septembrie 2017






    Te așteptăm la o întâlnire cu regizorul Marian Crișan care va vorbi despre realizările sale și despre relația dintre film și literatură în cadrul unei întâlniri moderate de Ileana Bârsan.
    Vor fi proiectate o serie de fragmente extrase din filmele sale, ce vor fi analizate și discutate împreună cu participanții la eveniment.
    Marian Crișan s-a născut la 8 septembrie 1979, la Salonta, județul Bihor. Este regizor și scenarist român. În anul 1999 a absolvit UNATC, secția Regie. A devenit cunoscut publicului prin scurtmetrajul Megatron, cu care a obținut în anul 2008 Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Debutul în lungmetraj a avut loc odată cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. În 2015 a ecranizat nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici ca Orizont (adaptare liberă).
   Evenimentul face parte din cadrul proiectului Filmul și Literatura, inițiat de Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale (ADOC).
La următoarele ediții, vor participa Cristi Puiu, Tudor Giurgiu și Andrei Cohn.
    ADOC este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2014, axată pe creșterea vizibilității asupra obiectivelor culturale și turistice din România, crearea de proiecte software (portaluri, aplicații) în vederea eficientizării metodelor de localizare a punctelor de interes turistic și cultural din diferite regiuni ale țării.

Spațiu și Timp




Arta plastică contemporană românească 


Mariana Codorean-Picovici 


Galeria de Artă Dej 


6 septembrie 2017






Exponatul lunii




Muzeul Casa Cuza Vodă 


Galați 


1 - 30 septembrie 2017






    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna septembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Farfurie decorativă cu scene din Războiul de Independență al României.
    Visul românilor de a trăi într-un stat independent s-a concretizat în urma unui război, scris cu litere de aur în cartea de istorie națională. Criza orientală a declanșat un conflict armat ruso-turc care a antrenat și România, în anul 1877.
    La data de 9/21 mai 1877, Ministru de Externe, Mihail Kogălniceanu declara în Adunarea Deputaților: [...] Sântem independenți, sântem națiune de sine stătătoare [...] vă declar, d-lor, în numele guvernului că noi ne privim ca în rezbel cu Poarta, că legăturile noastre cu Poarta sânt rupte, că guvernul va face tot ce va fi cu putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace [...]
    Acestei declarații de independență, adoptată de Parlamentul României și ratificată de Domnitorul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, i-a urmat participarea armatei române la operațiuni militare în sudul Dunării. Independenţa avea să fie câştigată pe câmpul de luptă, în bătăliile de la Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, fiind consfinţită prin Tratatul de la San Stefano şi Congresul de pace de la Berlin (1878).
    Micro-expoziţia organizată de muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat, poate fi vizitată la Muzeul Casa Cuza Galaţi din str. Al. I. Cuza, nr. 80, în perioada 1 – 30 septembrie 2017, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

București dincolo de timpuri și anotimpuri




Arta plastică contemporană românească 


Centrul Cultural pentru UNESCO, București 


4 - 24 septembrie 2017





Salonul Editorial Ion Heliade Rădulescu




Târgoviște 


ediția a XVI-a, 8 - 10 septembrie 2017





    În perioada 8 - 10 septembrie 2017, în cadrul Zilelor oraşului Târgovişte, Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa organizează a XVI-a ediţie a Salonului Editorial Ion Heliade Rădulescu.
    Salonul Editorial doreşte să faciliteze contactul publicului dâmboviţean cu oferta de carte a celor mai importante edituri din ţară.
Program eveniment: