marți, 1 august 2017

Ovidiu: vin și lacrimi




Muzeul de Artă Constanța 


5 august 2017




    Asociatia culturala Nihil Sine Arte organizeaza la Muzeul de Arta din Constanta, in data de 5 august 2017, ora 17:00, un eveniment dedicat poetului Ovidiu (Publius Ovidius Naso).
    Acest moment special are loc la 2060 de ani de la naşterea şi 2000 de ani de la moartea poetului roman, care si-a petrecut sfarsitul vietii la malul Marii Negre, exilat, la Tomis, Constanta zilelor noastre.
    Invitatul seratei culturale este Matteo Taufer, profesor de limba greaca si latina, la liceul clasic G. Prati, din Italia, presedintele Asociatiei Italiene de Cultura Clasica din Trento (Associazione Italiana di Cultura Classica), infiintata in anul 1897 si care are ca scop pastrarea si conservarea studiului limbilor clasice.
    Asociatia pe care o conduce a organizat o serie de colocvii internationale despre diferite aspecte ale lumii antice. Am putea mentiona colocviul din anul 2013 despre religia Dacilor, la care au participat oameni de stiinta din Romania si din alte tari europene (documentele colocviului au fost publicate in Germania la editura Rombach din Freiburg).
   M. Taufer s-a interesat de Plutarh si Eschil, si a scris in anul 2010 un eseu despre valoarea simbolica a vinului. Cu ocazia momentului cultural de pe 5 august,din Romania, Constanta, de la Muzeul de Arta, ne va vorbi despre interactiunea dintre vin si lacrimi la Ovidiu in asa-zise carti din exil (Tristia si Epistulae ex Ponto).
   Va fi un divertissement littéraire bazat pe texte originale si care ne va oferi anumite elemente de reflectare despre ‘sederea’ lui Ovidiu la Tomis.
   Alaturi de filologul si cercetatorul italian vor concerta talentata artista Aida Tavitian, fiica binecunoscutului pianist de jazz, Harry Tavitian si Octavian Renea profesor si pianist la Munchen.
Va asteptam alaturi de noi pentru un moment de cultura si muzica buna !

Salonul Național de Artă Naivă Gheorghe Sturza




Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani 


ediția a V-a, 5 - 27 august 2017






Ziua Porților Deschise




Șantierul arheologic Alun 


2 august 2017




 


C O M U N I C A T

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Fundația Dacica și Universitatea de Vest din Timișoara, va organiza Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic aflat pe raza satului Alun, comuna Boșorod (judeţul Hunedoara). Evenimentul va avea loc miercuri, 2 august 2017, începând cu ora 11:00.
   Cu această ocazie va putea fi vizitat șantierul, amplasat pe o terasă antropică aflată la sud de cetatea dacică Piatra Roșie, unde vor fi prezentate unitățile de cercetare investigate în campania din acest an, stadiul cercetărilor sitului, precum și istoria locului. La Pensiunea Dacica din localitate vor fi expuse cu acest prilej cele mai importante artefacte descoperite în campania 2017.
    Cercetarea s-a desfășurat cu studenți la specializarea istorie-arheologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Studenții prezenți pe șantier au avut ocazia să aprofundeze cunoștințele acumulate în timpul școlii, să înțeleagă conceptele de bază ale cercetării arheologice, tehnici de reprezentare grafică și să conștientizeze importanța lor pentru istorie.
Vă aşteptăm!
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Când ne păstrăm tradițiile




Junii Brașovului




Mini-broșură de prezentare. Anii '90.
Editare Fundația Prima Școală Românească.

















Sărbătoarea anuală tradițională românească în prima săptămînă după Paști.
Cod: BV 4. Design: Cristian Firuță. Alcor Edimpex SRL. Anii 2000. Necirculată.

Altă postare cu aceeași temă, reflectată în cartofilie, o găsiți aici:

Imi pasa: Junii Brasovului si albumul lor de familie


Mormântul de Epoca Bronzului de la Rm. Vâlcea-Cetăţuie




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


august 2017  





     În literatura de specialitate sunt deja cunoscute siturile de Epoca Bronzului de la Râmnicu Vâlcea-Cetăţuie şi Copăcelu, atribuite fazelor târzii ale culturii Verbicioara / grupul Govora.
Până în 2016, mormântul de incineraţie de pe Cetăţuie apărea publicat cu un inventar funerar constând fie din două vase, fie din trei, acestea fiind depozitate în Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea. Confuzia provenea din publicarea sumară a descoperirii și este remediată (credem că definitiv) într-un articol apărut în anul 2016 
    Descoperirile funerare ale grupei Verbicioara nu sunt numeroase iar mormântul de pe Cetățuie apare foarte izolat pe harta acestor descoperiri. Din punct de vedere tipologic, vasele din inventarul lui sunt o strachină de dimensiuni mari cu buza în 4 colțuri, un castron similar de dimensiuni mai mici și o ceașcă cu două toarte (kantharos). Nu știm în care dintre ele au fost depuse resturile cinerare (în caz că au existat).
Ce sunt mormintele de incinerație în urnă?
    Fără a mai complica cronologia Epocii Bronzului Mijlociu și Final, putem vorbi, la modul general, de intervalul 1800/1600-1200/1150 î.Chr., în care se manifestă culturi arheologice ca Zuto-Brdo-Gârla Mare, Verbicioara, grupul Govora, Wietenberg, Tei ș.a. Cele amintite mai sus evoluează în Transilvania (Wietenberg) și la Dunăre, precum și în zona subcarpatică a Olteniei și Munteniei. Sunt comunități pastorale dar care practică și agricultura, metalurgia (a bronzului, în principal), au o societate dominată de elite militare identificate datorită depunerilor de piese de prestigiu (arme de bronz dar și alte piese), inventarului funerar din morminte (aceleași arme) dar și datorită fortificării așezărilor.
    Revenind la morminte, ritul funerar predominant al acestor culturi, inclusiv Verbicioara / grupul Govora, este incinerația, practică la rug și urmată de depunerea resturilor cinerare în urne puse apoi în gropi, în cadrul necropolelor (așa-zisele câmpuri de urne). Unele morminte conțin, pe lângă vasele ceramice (urna funerară și vasele adiacente) și piese din lut, os, metal.

Porțile de Fier ale Moldovei




Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău 


4 august - 20 septembrie







Festival Ludvig van Beethoven




Filarmonica de Stat Arad




Program, Filarmonica de Stat Arad.
Deschiderea stagiunii 1982 - 1983. 20 septembrie 1982.
Sala Palatului Cultural.













Muzeul din Castel...




Muzeul Orășenesc Carei




Pliant, anii '70.















Itinerar spiritual 33




Arta plastică contemporană românească 


Cristina Sabău - Trifu 


Muzeul Județean Satu Mare 


3 august 2017





    Joi, 3 august 2017, ora 17:00, la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, P-ţa Libertăţii nr. 21, se va vernisa expoziția: Itinerar spiritual 33, semnată Cristina Sabău-Trifu.
    Absolventă a Secției de Textile a Academiei de Arte Ion Andreescu din Cluj Napoca, artista a avut bucuria de a împleti de-a lungul a peste trei decenii de activitate, pasiunea profesiei în care s-a specializat, cu bogăția spirituală a credinței romano-catolice, cultivată încă din copilărie. La șansa pe care și-a contruit-o cu multă munca și perseverență se adaugă o sensibilitate artistică de un mare rafinament, precum și o erudiție nebănuită a personalității ei atât de discrete.
    În expoziție vor fi prezentate amenajări interioare de sanctuare catolice, icoane de altar, picturi religioase precum și vestimentație liturgică. Lucrările Cristinei Sabău-Trifu sunt prezente în multe din bisericile din România dar și din străinătate. Ornamentația parietală precum și noblețea vestimentației preoțești create de artistă, au însoțit gândul de înalțare sprituală a mii și mii de credincioși în timpul oficierii liturghiei.
   Dr. Felicia Grigorescu și dr. Kiss Imola - istorici de artă,vor prezenta artista şi expoziţia, iar baritonul Kincses Márk și pianistul Balaskó Balázs sunt invitați să susțină un moment muzical.
Vă aşteptăm!