joi, 6 iulie 2017

Pe aripile vântului
România de-altădată


CinematecaCe-am avut...
România de-altădată 


București (III, a)
Fotografiile noastre de mai sus reprezintă Bazinul cu valuri LIDO,
una din cele mai frumoase construcții din Capitală.


Vești bune preluate din Revista Ilustrațiunea Română,
Nr. 25, joi, 12 iunie 1930.


Colaj. 1960.


Exponatul lunii iulie
Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


iulie 2017

    Exponatul lunii iulie este un patefon marca His Master´s Voice, înscris la numărul 171 al colecţiei de Istorie contemporană; el a fost achiziţionat de la Elena Butoli din Râmnicu Vâlcea în anul 1979.
    Patefonul a făcut trecerea de la gramofon la aparatele electrice de redat muzică (pick-up, magnetofon etc), fiind produs în anul 1930 de compania britanică The Gramophone Company Ltd. Mayes.Middlessex, avantajele sale faţă de gramofon fiind dimensiunile şi portabilitatea.
O poveste interesantă o are logo-ul aparatului, câinele care ascultă la pâlnia gramofonului.
  Câinele aparţinuse unui cântăreţ englez, Mark Barraud, de la care fratele său, Francis, a moştenit gramofonul cu înregistrările cântate de Mark. La auzul vocii fostului stăpân, câinele i-a recunoscut vocea şi se uita în pâlnia gramofonului. Francis,de profesie pictor a surprins scena într-un tablou pe care dorea să-l comercializeze. Tabloul n-a avut succes ca operă de artă însă a fost achizitionat de compania engleză The Gramophone Company Ltd. Mayes.Middlessex care producea gramofoane, devenind logo-ul acesteia.
   În anul 1908 compania şi-a schimbat denumirea în His Master´s Voice comercializându-şi toate produsele sub noul logo.
   Patefonul din colecţia de Istorie contemporană, se află aşezat într-o cutie de lemn, învelită în piele neagră, prevăzută cu mâner din piele; aparatul are maneta, braţul cu ac şi bureţelul pentru şters plăcile.
Dimensiunile aparatului sunt:
L: 41 cm, l: 28,5 cm, H: 14 cm, D platan: 25 cm

Povestea Castelului Peleş
Lansare de carte 


Principele Radu al României 


Castelul Peleș, Sinaia 


12 iulie 2017

   Curtea Veche Publishing și Muzeul Național Peleș vă invită miercuri, 12 iulie 2017, începând cu ora 15:00, la Sinaia, la evenimentul de lansare a cărții-album Povestea Castelului Peleş, scrisă de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Evenimentul va fi găzduit de Muzeul Național Peleș și va avea loc în Sala de Muzică (Aleea Peleșului nr. 2). Intrarea este liberă.
   Manifestarea va avea loc în prezența ASR Principelui Radu al României. Alături de Alteța Sa Regală vor lua cuvântul în cadrul lansării domnii Narcis Dorin Ion (manager al Muzeului Național Peleș), Mircea Hortopan (directorul de Patrimoniu al Muzeului Naţional Peleş) și doamna Irén Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing). Prezentarea cărţii va fi urmată de o sesiune de autografe.
    Castelul Peleş este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendinţe din pictură, sculptură și artele decorative. Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari. Reședinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinţei de afirmare și legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă și Peleșul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuţioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, Povestea Castelului Peleș este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant și glorios simbol al României.
Cartea-album Povestea castelului Peleş este disponibilă pe site-ul editurii 
 la prețul de 80 de lei.

Atunci...ca și acum
România de-altădată


Articol publicat în Revista Ilustrațiunea Română,
Nr. 25, joi, 12 iunie 1930.Mary Poppins
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Creangă

Program de sală, Teatrul Ion Creangă, București.
Stagiunea 1984 - 1985.
Premieră: 18 mai 1984.
Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei
Inițiative de toată lauda 


Satu Mare 


ediția a XIII-a, 10 - 15 iulie 2017

   În perioada 10-15 iulie 2017, Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj organizează, la Satu Mare, şcoala de vară sub genericul Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei, ediţia a XIII-a.
   Acest proiect, care are deja o frumoasă tradiţie, este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenționează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenția de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunitățile românești din statele din jurul României, în sensul păstrării identității naționale.
   Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și cu Muzeul Județean Satu Mare, care susține substanțial și generos această manifestare. Finanțator principal este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
   Deschiderea oficială a școlii de vară va avea loc în data de 11 iulie 2017, începând cu ora 9:30, în Sala Festivă a Muzeului Județean Satu Mare, în prezența reprezentanților autorităților locale, ai autorităţilor şi instituţiilor cultural-educative locale, și a organizatorilor. Vor adresa cuvinte de salut Acad. Prof. univ. Ioan-Aurel Pop - Rectorul Universității Babeș-Bolyai și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, Darius Filip - Prefectul judeţului Satu Mare, Florin Trandafir Vasiloni – Consulul General al României la Gyula, Pataki Csaba – Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Kereskényi Gábor – Primarul municipiului Satu Mare; prof. Călin Durla – Inspector şcolar general Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. Moderatorul evenimentului va fi Felician Pop, manager al Muzeului Judeţean Satu Mare.
    Programul școlii de vară cuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști reputați din Satu Mare, Cluj și Republica Moldova, excursii la obiective culturale din Județul Satu Mare, și activități cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei
Cobadin, Constanța 


15 iulie 2017

Artă și Credință
Arta plastică contemporană românească 


Viorel Coțoiu, Nik Potocean Bocșa 


19 iulie 2017
***